Leuk dat je geïnteresseerd bent in de opleiding Manager/ondernemer horeca - tweetalig? Klik op de playbutton, bekijk de video en kom van alles te weten over de opleiding. Wil jij nou nog meer weten over het mbo? En over hoe jij de juiste studiekeuze kunt maken? Kijk dan ook eens naar andere video’s over ROC van Twente en het mbo.

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

wat doe je in dit beroep?

Je werkt als manager of ondernemer in een internationaal hotel/restaurant. Samen met je team zorg je ervoor dat je gasten zich welkom voelen. Je geeft leiding aan een team, houdt overzicht en je coacht, motiveert en begeleidt de medewerkers. Je weet met verschillende culturen om te gaan en communiceert veel in het Engels. Naast het werken voor gasten ga je ook over inkoop, sales, marketing, financiën en personeelsbeleid.

past dit beroep bij jou?

Je bent al in staat een gesprek in het Engels te voeren. Je bent zelfstandig, ondernemend en hebt een commerciële instelling. Je kunt uitstekend omgaan met mensen uit verschillende culturen. Je bent vriendelijk en gastvrij. Verder vind je het leuk om in een internationaal bedrijf te werken, waarbij goede beheersing van talen een must is.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 1.216,- (per schooljaar)
 • Overige kosten ongeveer € 400,- per leerjaar voor buitenlandse stages en projecten. Vaak wordt een deel van de kosten gesubsidieerd. Plus ongeveer € 100,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2021-2022
 • Leslocatie Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

De lessen zijn veelal in het Engels. De focus ligt op hotel, maar je loopt ook stage in een restaurant. In het tweede en derde jaar zijn de hotelstages veelal in het buitenland waar de voertaal Engels is of bij een internationaal hotel in Nederland waar de voertaal Engels is. Daarnaast is er een internationaal uitwisselproject met Europese partnerscholen. Naast deze bedrijfsstages loop je ook ongeveer 20 weken een interne stage. Jij hebt dan de leiding over de verschillende restaurants binnen onze school. Dit doe je samen met een kleine groep klasgenoten en onder begeleiding van een aantal vakdocenten. Hierbij ben je ook verantwoordelijk voor de planning en het organiseren van de reserveringen.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet tijdens de hele opleiding examens: mondelinge en schriftelijke examens, portfolio en Proeven van Bekwaamheid. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook word je in staat gesteld om Cambridge examens voor Engels te doen. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken, www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Commercieel management (Marketing)
 • Duits en Engels
 • Europese en internationale oriëntatie
 • Financieel management
 • Hotelmanagement en reserveringssystemen
 • Keuken- en restauranttechniek
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands en communicatie
 • Ondernemen en leidinggeven
 • Personeelsmanagement
 • Rekenen
 • Sociale hygiëne

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  (economie of wiskunde in het pakket is zeer gewenst)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma
 • èn een zeer goede kennis van Engelse taal

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een gesprek. Dan bekijken wij of je Engels voldoende op niveau is. Als dat niet het geval is, dan kun je de reguliere opleiding volgen.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo krijg je een reflectieopdracht en maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.216,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 480,- in het eerste leerjaar. Plus ongeveer € 550,- voor bedrijfskleding. Boekengeld: tweede leerjaar ongeveer € 200,- en derde leerjaar ongeveer € 100,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 400,- per leerjaar voor buitenlandse stages en projecten. Vaak wordt een deel van de kosten gesubsidieerd. Plus ongeveer € 100,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt (in het buitenland) gaan werken. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Hoge Hotelschool, Facility Management of een economische opleiding. Het opzetten van een eigen bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Manager/ondernemer horeca - Tweetalig BOL/4