wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een bedrijf op de marketing- en communicatieafdeling of bij een adviesbureau voor marketing- en/of communicatie. Hier voer je verschillende werkzaamheden uit op het gebied van (online en offline) marketing, communicatie, public relations en voorlichting. Je laat je creatieve kant zien bij het creëren van voorlichtings-, promotie- en pr-materiaal. Ook ontwikkel je content voor de website, het intranet en social media. Je stemt alles zorgvuldig af op de huisstijl van het bedrijf. Ook zelfstandig marktonderzoek uitvoeren behoort tot jouw taken. Je analyseert wensen en behoeften en doet voorstellen voor concrete producten of activiteiten. Je zet onderzoeksuitkomsten om in managementinformatie en stelt marketing- en communicatieplannen op.

Goed om te weten!
‘Curaçao of Malaga? Gaat jouw stage ook naar het buitenland? Vanaf het nieuwe schooljaar is het mogelijk om ook de Internationale variant van de opleiding te volgen. Wil je meer weten? Kijk verderop in de tekst onder ‘extra informatie.’
 

past dit beroep bij jou?

Je bent communicatief vaardig, zakelijk ingesteld en kunt creatief denken. Ook kun je goed met mensen omgaan. Je vindt het leuk om je in de situatie en wensen van de klant te verdiepen, je snapt wat zij nodig hebben. Je bent servicegericht en flexibel. Ook heb je lef en een goed gevoel voor taal.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 2 of 3 jaar
 • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Gieterij 200, Hengelo Stationsplein West 40, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de theorie én praktijk. Je krijgt theorielessen, werkt aan projecten en je loopt ook stage. Deze stage kan ook in het buitenland zijn zoals Spanje, Malta, Engeland en Griekenland. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen met de Malaga Business Bootcamp waarbij je 15 dagen naar Malaga gaat om de Spaanse taal te leren en opdrachten uit te voeren voor lokale ondernemers. Regelmatig nodigen we gastsprekers uit en organiseren we bedrijfsbezoeken

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 of 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Elk jaar sluit je delen van de opleiding af met theorie-examens, examenprojecten of een Proeve van Bekwaamheid (PvB). De examens maak je op school en tijdens de stage. Informatie over de examinering van algemene vakken vind je op www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Digitale vaardigheden
 • Duits (Hengelo)
 • Engels
 • Klantcontact en zakelijke communicatie
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Management informatie/rapporteren
 • Marketing en communicatie (online en offline)
 • Marktonderzoek
 • Nederlands
 • Ondernemerschap
 • Projecten
 • Public relations en social media
 • Rekenen
 • Spaans

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (advies: gemengde of theoretische leerweg)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma Commercieel medewerker niveau 3
 • of een gelijkwaardig diploma

Het is mogelijk de opleiding versneld af te ronden als je voldoet aan de voorwaarden die de opleiding stelt. Bij de intake krijg je hier meer informatie over.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 500,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 1.000,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als marketing & communication specialist op een marketing- en communicatieafdeling of bij een adviesbureau. Doorleren kan ook bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Commerciële Economie of Creative Business – Media, Informatie en Communicatie.

Extra informatie

Vanaf komend schooljaar 2024/2025 starten we met een nieuw aanvullend profiel voor de studenten van de opleiding Marketing & Communication Specialist: International Marketing & Communication Specialist. Dit profiel richt zich op een internationale (marketing) carrière. Je volgt de opleiding samen met studenten van de opleiding Marketing & Communication Specialist, waarbij ‘internationaal’ centraal staat. We bieden je dus naast het reguliere programma van de opleiding Marketing & Communication Specialist vele extra’s om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de internationale marketingontwikkelingen. Zo krijg je een marketingopdracht van een internationaal opererend bedrijf en loop je in het 2e jaar stage in het buitenland. Ook heb je het keuzedeel ‘werken in het buitenland’ waar je kunt kiezen uit een ‘business bootcamp’ in Malaga of ’Circulaire Economie’ in Curaçao. Cambridge kwalificatie Business English C1, Marketing across Cultures en persoonlijke ontwikkeling wereldburgerschap (internationaal) zijn ook onderdeel van je leerdoelen en opleiding.

Heb je vragen over de opleiding? Mail dan naar:
Locatie Hengelo: tgoossen@rocvantwente.nl of lboonk@rocvantwente.nl
Locatie Almelo: pganzeboom@rocvantwente.nl

 

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?