Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur
 

meld je aan
Meer info

wat doe je in dit beroep?

Je werkt in alle velden van de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, de thuiszorg of bij zorginstellingen. Je verpleegt, begeleidt en verzorgt mensen. Je helpt mensen om zelfstandig te functioneren en ondersteunt ze waar nodig bij persoonlijke verzorging of verricht verpleegtechnische zorg. Denk aan wonden verzorgen, het verstrekken van medicijnen en injecties geven. Je informeert mensen over gezondheid, leefstijl, ziekte en behandeling en hebt oog voor het welbevinden. Je houdt de zorgdossiers bij. Zelfstandig werken, coördineren en organiseren: je doet het allemaal. Je bent ondernemend en werkt samen met collega's in een team. En: je hebt veel contact met familie en andere zorgverleners zoals (huis)artsen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers.

past dit beroep bij jou?

Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken, organiseren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin. 

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 4
  • Duur 4 jaar
  • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024 en februari 2025 (Hengelo)
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Je start je opleiding met een introductieperiode waarin je kennis maakt met je eigen beroep en met andere beroepen in de gezondheidszorg. Hierna ga je aan de slag met je beroepsopleiding. Als mbo-verpleegkundige werk je nauw samen met de verzorgende-IG. Jullie werk verschilt, maar heeft ook veel overlap. In je opleiding zul je dan ook nauw samen optrekken met studenten van de opleiding Verzorgende-IG. Jullie werken in groepjes aan projectopdrachten, die overeenkomen met situaties die je in je stage tegen gaat komen.

Vanaf periode 3 ga je twee dagen per week praktijkervaring opdoen. Je maakt kennis met je toekomstige beroep en je gaat samenwerken met toekomstige collega's. Het is mogelijk dat je daarbij ook in wisselende diensten werkt. Tijdens je opleiding word je voorbereid op het werken in het ziekenhuis, in verpleeghuizen en de thuiszorg, in de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 4 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari in Hengelo.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie. En je doet examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je volgt lessen die je helpen bij het uitvoeren van de opdrachten op school en in je stage. Je doet kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding, wonen, verpleegkunde en het geven van persoonlijke verzorging. Je oefent vaardigheden in het praktijklokaal. Daarnaast werk je aan rekenen, Engels, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen. Bij rekenen, Engels en Nederlands volg je je eigen leerroute. Je werkt zelfstandig onder begeleiding van vakdocenten. Je hebt de mogelijkheid om instructiemomenten bij te wonen en je kunt examen doen als je er klaar voor bent.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Ook word je uitgenodigd voor een welkomstdag. Tijdens deze dag maak je kennis met de opleiding, je docenten en je medestudenten.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 375,- per leerjaar. Voor keuzedelen kunnen er extra kosten bijkomen (ongeveer € 50,- per keuzedeel). Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als mbo-verpleegkundige. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Verpleegkunde. Of je specialiseert je en kiest voor een vervolgopleiding, zoals Kinderverpleegkundige of Intensive Care Verpleegkundige.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Mbo-Verpleegkundige BOL/4