Infoavond woensdag 26 juni 2024
18.00 - 20.00 uur | Wierdensestraat, Almelo

meer info

wat doe je in dit beroep?

Als medisch pedicure weet jij alles van medische voetverzorging. Je signaleert voetproblemen, geeft preventief advies en verwijst je klant door als een specifieke behandeling nodig is. Een goede voetverzorging krijgt steeds meer aandacht omdat het van belang is voor de algemene gezondheid. In Nederland hebben miljoenen mensen te maken met een chronische aandoening zoals diabetes, reuma en kanker, die invloed heeft op hun voetgezondheid. Maar ook sporters en mensen met een lichamelijk zwaar beroep hebben vaak voetklachten. Het zijn allemaal klanten waarmee jij te maken kunt krijgen. In de voetzorg voor risicopatiënten neem je als medisch pedicure een onmisbare plaats in. Je ontlast bijvoorbeeld podotherapeuten. Je werkt als zelfstandig ondernemer, bij een zorginstelling, of een medisch of gezondheidscentrum. 

past dit beroep bij jou?

Je bent dienstverlenend en ondernemend. Zelfstandig werken, coördineren en organiseren: jij doet het allemaal. Je wordt enthousiast van kritisch kijken en signaleren van mogelijke voetproblemen en handelt hiernaar. Je verwijst eventueel door en hebt veel contact met andere zorgverleners zoals dermatologen, artsen en podotherapeuten. Hierdoor ben je de schakel tussen verschillende disciplines en heb je een signaleerfunctie.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 4
  • Duur 3 jaar
  • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024 en februari 2025
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Je gaat op vaste dagen naar school en volgt ook geplande lessen op afwijkende momenten.

Je volgt een algemeen basisjaar. Daarna wordt bekeken of je de opleiding vervolgt op niveau 3, Pedicure of niveau 4, Medisch pedicure. De opleiding op niveau 3 duurt dan nog 1 jaar, op niveau 4 nog 2 jaar. Voorafgaand aan en tijdens de opleidingen worden de mogelijkheden voor maatwerk en versnellen bekeken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie. En je doet examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je doet theoretische kennis op van de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van reumatische, diabetische en oncologische voetzorg. Je leert specialistische technieken, bijvoorbeeld door de voet van een klant te voorzien van een teenstukje of nagelbeugel. Ook leer je hoe je een ondernemersplan maakt. Je oefent vaardigheden in het praktijklokaal. Je werkt aan de algemene vakken rekenen, Engels, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap. En je volgt keuzedelen.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een gelijkwaardig diploma

Heb je het diploma Allround Schoonheidsspecialist, Verzorgende IG of Mbo-Verpleegkundige? Dan kun je de opleiding versneld doen en bieden we een maatwerkprogramma aan.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Je wordt uitgenodigd voor een intake en je vult het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijk gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Voor de zomervakantie nodigen we je uit voor een ‘warm welkom’. Je leert je klas en leercoach kennen en je past dan het werkjasje voor praktijkles.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als medisch pedicure. Dat kan als zzp'er, maar ook in dienst van een praktijk, een medisch- of gezondheidscentrum of zorginstelling. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Allround Schoonheidsspecialist niveau 4. Of je specialiseert je nog verder met de hbo-opleiding Podotherapie.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?