wat doe je in dit beroep?

Je werkt vooral in de elektrotechniek. Jij zorgt dat apparatuur en installaties geïnstalleerd worden, en het goed blijven doen. Dat kunnen apparaten zijn in huizen, kantoren en fabrieken. Soms werk je met een product waar meer bij komt kijken. Je werkt dan met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, ICT-pompen en motoren in de werktuigbouwkunde.

past dit beroep bij jou?

Je bent technisch en hebt ruimtelijk inzicht. Je werkt netjes en precies, bent handig en weet veel van materialen. Maar goed met mensen omgaan kun je ook, net als samenwerken.

meld je aan voor deze opleiding

Wil je nog starten in schooljaar 2021 - 2022? Meld je dan hier aan voor locatie de Sumpel.

Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 2
 • Duur 2 jaar
 • Cursusgeld € 258,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocaties De Sumpel 4-6, Almelo Reggesingel 50, Rijssen

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt vier of vijf dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus. Later instromen in Almelo kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakkennis
 • Vakleer (Elektriciteitsleer)

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als monteur elektrotechnische installaties bij een erkend leerbedrijf (vier of vijf dagen per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 258,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar, ongeveer € 260,- voor het tweede leerjaar. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als monteur in een elektrotechnisch installatiebedrijf dat industriële producten maakt. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit niveau 3 of Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 3. Deze opleidingen kun je dan in 1 jaar afronden.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Monteur elektrotechnische installaties BBL/2