wat doe je in dit beroep?

Jij bedient productieprocessen die door computers gestuurd worden. Jij weet hoe de processen in elkaar zitten en wat de onderlinge samenhang is tussen de diverse procesonderdelen. En zijn er problemen? Dan weet jij die snel en goed op te lossen. Jij geeft leiding aan je collega-operators, die jouw hulp vaak inroepen als er iets mis dreigt te gaan. Verantwoordelijk werk dus! Je werkt zelfstandig in ploeg- of teamverband. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en het werk van anderen.

past dit beroep bij jou?

Je bent analytisch en kunt goed overweg met computers. Je ziet geen problemen, maar oplossingen. Daarnaast ben je flexibel en stressbestendig. Je kunt goed met mensen omgaan.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 of 4 jaar
 • Lesgeld € 1.202,- (per schooljaar)
 • Overige kosten ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2020-2021
 • Leslocatie M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

Het eerste leerjaar doe je samen met de opleidingen Allround laborant niveau 3, Procesoperator B niveau 3, Biologisch medisch analist niveau 4 en Chemisch-fysisch analist niveau 4.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Al in het eerste leerjaar maak je kort kennis met de beroepspraktijk. De laatste tien weken van het tweede leerjaar ga je vier dagen stage lopen en een dag naar school. Datzelfde doe je de eerste tien weken van het derde leerjaar. En in het vierde leerjaar loop je 35 weken stage.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 of 4 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Data
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Praktijk en theorie biologie
 • Praktijk en theorie chemie
 • Praktijk en theorie procestechniek
 • Praktijkondersteuning
 • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met wiskunde en/of nask1 (en het liefst ook nask2. Heb je dat niet, dan volg je in augustus, voordat school begint, een nask2-week)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4-havo/vwo met wiskunde en/of natuurkunde
 • of een gelijkwaardig diploma  

Heb je een havo- of vwo-diploma met wis- en scheikunde? Dan kun je de opleiding in drie jaar doen.

Na het eerste schooljaar beoordelen we of je verder kunt als Operator C niveau 4 of als Procesoperator B niveau 3.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.202,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 1.700,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als Operator C in de procestechniek. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Chemische Technologie. Wil je naar het hbo? Dan start in het derde leerjaar al een doorstroomtraject. Zo ben je beter voorbereid op het hbo.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?