wat doe je in dit beroep?

Je bent betrokken bij een productieproces in een fabriek. Je hebt de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat het productieproces veilig en soepel verloopt. Je bedient zelfstandig de machines waarmee producten worden gemaakt, vanuit een centrale controlekamer óf juist handmatig. Je controleert het productieproces, bewaakt de kwaliteit en verricht onderhoud. Zijn er problemen? Dan weet jij die goed op te lossen! Samen met jouw collega-operators vorm je een team en werk je volgens de (veiligheids)voorschriften waarbinnen jij verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Leuk en uitdagend werk dus.

past dit beroep bij jou?

Je bent waakzaam en je weet het juiste moment voor actie te bepalen. Bij (dreigende) storingen of afwijkingen neem je een goede beslissing. Je bent flexibel inzetbaar, op meerdere plaatsen. En je past je makkelijk aan aan veranderingen in het proces en het product. 

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur 1 tot 2 jaar
 • Cursusgeld € 624,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus, november, februari en mei
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocaties M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week als procesoperator B. Daarnaast volg je 2½ uur een online les. Deze wordt 2 keer op één dag aangeboden (zowel in de ochtend als in de middag). De online lessen kun je volgen vanuit huis, werkplek of school. Naast de online lessen ga je nog 2½ uur naar school (kan op verschillende locaties) waarbij je de lesstof zelfstandig kunt doornemen. Je wordt daarbij begeleid door een docent.  

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 tot 2 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en kent vier startmomenten per jaar (augustus, november, februari en mei).

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je krijgt les in beroepstechnische vakken zoals procestechniek, procesbeheersing, meet- en regeltechniek, hydrauliek en pneumatiek, practicum, natuurkunde, materiaalkennis, logistiek en kwaliteitszorg. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, informatica en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als procesoperator B voor minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma Mechanisch operator A of Procesoperator A (de opleiding duurt dan geen 2, maar 1 tot 1,5 jaar)
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 624,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: per jaar e-learning € 365,-. Je kunt ook kiezen voor e-learning inclusief boeken dan zijn de kosten € 455,-. WLP-connect € 145,-. Lesmateriaal keuzedelen alleen e-learning € 105,- inclusief boeken is dat € 115,-. Daarnaast heb je een laptop nodig voorzien van camera en microfoon. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als procesoperator B bij veel verschillende bedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Operator C niveau 4.

Extra informatie

Voor deze opleiding meld je je aan voor de locatie Enschede, maar je kunt de theorielessen ook volgen op de locaties:

 • Parkweg 1-6 (gebouw E2.04) 7772 XP Hardenberg
 • De Sumpel 4-6 7606 JJ Almelo

Daarnaast verzorgen wij deze opleiding voor meerdere bedrijven.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?