Infoavond woensdag 26 juni 2024
18.00 - 20.00 uur | Wierdensestraat, Almelo

meer info

wat doe je in dit beroep?

Je bent betrokken bij een productieproces in een fabriek. Je hebt de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat het productieproces veilig en soepel verloopt. Vanuit een productieruimte bedien je zelfstandig de machines waarmee producten worden gemaakt Je controleert het productieproces, bewaakt de kwaliteit en verricht onderhoud. Je bent pro-actief en probeert storingen te voorkomen. Zijn er problemen? Dan weet jij die goed op te lossen. Samen met jouw collega-operators vorm je een team en werk je volgens de (veiligheids-)voorschriften waarbinnen jij verantwoordelijk bent voor je eigen werk.

past dit beroep bij jou?

Je bent waakzaam en je weet het juiste moment voor actie te bepalen. Bij (dreigende) storingen of afwijkingen neem je een goede beslissing. Je bent flexibel inzetbaar, op meerdere plaatsen. En je past je makkelijk aan aan veranderingen in het proces en het product. 

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 3
  • Duur 2,5 jaar
  • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

In het eerste leerjaar maak je al kort kennis met de beroepspraktijk. De laatste 10 weken in leerjaar 2 en 20 weken in leerjaar 3 loop je 4 dagen stage bij een bedrijf en volg je 1 dag theorielessen op school. Het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Allround laborant, Analisten en Operator C.

Je leert overzicht te houden over je werkzaamheden. Je leert de technieken en vaardigheden die nodig zijn om verschillende onderzoeksmonsters te identificeren, registreren en analyseren. Je leert voorbereiden en plannen van werkzaamheden, hoe je kwaliteitscontroles uitvoert en hoe je meetresultaten beoordeelt. Je leert omgaan met hightech apparatuur en ontwikkelt een goed kritisch inzicht. Er is veel aandacht voor communiceren, rapporteren en samenwerken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2,5 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je krijgt les in beroepstechnische vakken zoals chemie, biologie, procestechniek en data. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, informatica en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg het liefst met wiskunde en nask2. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek.
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo (het liefst met wiskunde en scheikunde. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek).
  • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het 1e leerjaar, kosten WLP Connect € 50,- per jaar. E-learning € 330,- leerjaar 2, incl. boeken € 475,-. E-learning per keuzedeel € 50,-, incl. boeken € 75,-. Tabellenboek en rekenmachine € 56,15. Kosten leerjaar 3 bedragen ongeveer € 150,- Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als procesoperator B bij veel verschillende bedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Operator C niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?