online infoavond
Dinsdag 16 juni | 19.00 - 21.00 uur
Stuur deze avond jouw vragen in

Kom meer te weten over de online infoavond ...

wat doe je in dit beroep?

Je werkt zelfstandig aan een onderdeel van het productieproces. Je bestuurt het proces, bewaakt de kwaliteit en doet onderhoud. Daarbij gebruik je allerlei controle- en bedieningsapparatuur. Je begeleidt collega-operators en werkt meestal in een team, waarbinnen jij verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Zo nodig overleg je met collega’s en andere betrokkenen. Je werkt volgens procedures en voorschriften. Hoe complex je werk is, hangt af van de ingewikkeldheid van het proces en de bewaking en bedieningsapparatuur.

past dit beroep bij jou?

Je kunt je aandacht makkelijk bij je werk houden. En je weet wanneer je actie moet ondernemen. Bij (dreigende) storingen of afwijkingen neem je een goede beslissing. Je bent flexibel inzetbaar, op meerdere plaatsen. En: je past je makkelijk aan aan veranderingen in het proces en het product.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 2,5 jaar
 • Lesgeld € 1.202,- (per schooljaar)
 • Overige kosten ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2020-2021
 • Leslocatie M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

Het eerste leerjaar doe je samen met de opleidingen Allround laborant niveau 3, Biologisch medisch analist niveau 4, Chemisch-fysisch analist en Operator C niveau 4. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Al in het eerste leerjaar maak je kort kennis met de beroepspraktijk. Aan het einde van het tweede leerjaar heb je een stage van tien weken. Dat betekent: vier dagen in de week stage en een dag naar school. Deze stage loopt in het derde leerjaar twintig weken door. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2,5 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Data
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Praktijk en theorie biologie
 • Praktijk en theorie chemie
 • Praktijk en theorie procestechniek
 • Praktijkondersteuning
 • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met wiskunde en/of nask1 (en het liefst ook met nask2. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een nask2-week)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4-havo/vwo met wiskunde en/of natuurkunde
 • of een gelijkwaardig diploma

Na het eerste schooljaar beoordelen we of je verder kunt als Procesoperator B niveau 3 of als Operator C niveau 4.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.202,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 1.150,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als procesoperator B bij een procestechnisch bedrijf in bijvoorbeeld de chemie, voeding, textiel, papier, rubber of metaal. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Operator C niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?