Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur
 

meld je aan
Meer info

wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een logistiek dienstverlener, een vervoerder/verlader of een expeditiebedrijf. Jij bent er verantwoordelijk voor dat de juiste goederen op de juiste tijd op de juiste plaats komen. Je stuurt medewerkers aan, maakt planningen, je coördineert en begeleidt werkzaamheden. En waar nodig steek je zelf ook de handen uit de mouwen. Je onderhoudt contacten met leveranciers en klanten. Je weet hoeveel goederen er in de transportmiddelen kunnen en wat de levertijden zijn. Je zorgt dat het werk van jouw medewerkers zo goed mogelijk wordt uitgevoerd, in het magazijn, de expeditie of onderweg. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van de inzet van de mensen. Bij veel taken gebruik je computerprogramma’s.

past dit beroep bij jou?

Je kunt prima organiseren en medewerkers motiveren. Je bent flexibel, precies en collegiaal. Je hebt een dienstverlenende instelling, verantwoordelijkheidsgevoel en een uitgesproken gevoel voor leidinggeven. Op piekmomenten sta je er gewoon, je hebt lef en durft te beslissen.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 4
 • Duur 3 jaar
 • Cursusgeld € 730,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Februari 2024, augustus 2024 en februari 2025
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties De Sumpel 4-6, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag in de week naar school.

In het eerste en tweede leerjaar volg je de lessen samen met studenten van de opleiding Logistiek supervisor. In het derde leerjaar kies je voor Specialist transport en logistiek óf Logistiek supervisor.

Kies je voor Specialist transport en logistiek dan geldt dat je je bezig houdt met het plannen en organiseren van het transport. Dit is voornamelijk extern georiënteerd.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet examens in het tweede en derde leerjaar. De examinering is gebaseerd op een examenmix, bestaande uit theorie-examens, casussen, simulatie-opdrachten en BPV-opdrachten. Hierin laat je zien, dat je kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je ook examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je gedurende de opleiding uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Automatisering
 • Duits
 • Engels
 • Logistieke vakken
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Managementvakken
 • Nederlands
 • Rekenen/wiskunde
 • Transportvakken

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als specialist transport en logistiek bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  advies: gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan. Deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een persoonlijk gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 730,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 100,- voor het tweede leerjaar en ongeveer € 100,- voor het derde leerjaar. Verder kunnen er nog kosten zijn voor keuzedelen. De hoogte hiervan hangt af van welk keuzedeel je kiest. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt als specialist transport en logistiek blijven werken bij een vervoersbedrijf, productiebedrijf of logistiek bedrijf. Maar je kunt met dit diploma ook een logistieke functie krijgen bij bijvoorbeeld een zorginstelling.

Het diploma Specialist transport en logistiek geeft ook recht op het SEB diploma, het ondernemersdiploma voor het Beroepsgoederen vervoer. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?