wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een bedrijf op de afdeling engineering of in de uitvoering. Bijvoorbeeld in de industrie of dienstverlening, bij een onderhouds- of servicebedrijf in de richting mechatronica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of installatietechniek. Hier ga je aan de slag met opdrachten of werk je jouw eigen ideeën uit. Je ontwerpt producten en systemen en je overlegt met de opdrachtgever. Je kiest het materiaal voor de opdrachten en maakt de kostenberekening. Als je het ontwerp klaar hebt, wordt het als karwei of project uitgevoerd.

past dit beroep bij jou?

Als technisch engineer ben je een maker. Je werkt zorgvuldig en nauwkeurig en je kunt goed met mensen omgaan. Een technisch probleem oplossen lijkt jou een leuke uitdaging en jij hebt snel door hoe iets in elkaar steekt. Zelfstandig werken en samenwerken in een team horen daar natuurlijk ook bij.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 of 4 jaar
 • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Je wilt gaan werken in de techniek en je krijgt de kans alle richtingen binnen de engineering te ontdekken. Je ontwikkelt verschillende technische vaardigheden. Na een half jaar kies jij de specialisatie die het beste bij jou past. Er is veel aandacht voor de praktijk en stages (BPV) gedurende de opleiding. Vanaf de tweede helft van het eerste leerjaar specialiseer jij je in één van de volgende richtingen:

 • machinebouw
 • gebouwen gebonden installaties

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 of 4 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet examen in de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Naast de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap ontdek je tijdens het eerste deel van de opleiding verschillende technische vakgebieden. Na het eerste half jaar kies je in overleg met jouw begeleider of docent een uitstroomrichting en volg je lessen die daarbij aansluiten. Tijdens de modules van het eerste half jaar maak je onder andere kennis met:

 • Constructieleer
 • Duurzaamheid en energie
 • Elektriciteitsleer
 • Meettechniek
 • Technisch tekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (met bij voorkeur wis- en natuurkunde in je pakket)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een verwant mbo-diploma binnen de Technologie, niveau 3
 • of een gelijkwaardig diploma

Heb je een havo- of een vwo-diploma met wis- en natuurkunde? Dan kun je de opleiding in drie jaar doen.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 300,- per jaar voor de overige leerjaren. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als technisch ontwerper, technisch medewerker, projectleider of leidinggevende afhankelijk van je specialisatie. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?