Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur
 

meld je aan
Meer info

wat doe je in dit beroep?

IG betekent individuele gezondheidszorg. Je werkt in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg. Je helpt mensen zelfstandig te functioneren en hebt oog voor hun welbevinden. Ook geef je advies, verstrek je medicijnen en houd je het zorgdossier bij. Je werkt zelfstandig en organiseert zorg rondom je zorgvrager. Met jouw hulp zorg je ervoor dat mensen zichzelf zo goed en zo lang mogelijk kunnen redden. 

past dit beroep bij jou?

Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken en staat open voor feedback. Je bent flexibel en betrouwbaar. Je hebt belangstelling voor de gevolgen van stoornissen, beperkingen, veroudering en gehandicapt zijn. En je ondersteunt mensen hier graag bij. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Februari 2024 (Hengelo), augustus 2024 en februari 2025 (Hengelo)
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Je start je opleiding met een introductieperiode waarin je kennis maakt met je eigen beroep en met andere beroepen in de gezondheidszorg. Na de introductie ga je aan de slag met je beroepsopleiding. Als verzorgende IG werk je nauw samen met de mbo-verpleegkundige. Jullie werk verschilt, maar heeft ook veel overlap. In je opleiding zul je dan ook samen optrekken met studenten mbo-verpleegkundige. Jullie werken in groepjes aan projectopdrachten, die overeenkomen met situaties die je in je stage tegen gaat komen. 

Vanaf periode 3 ga je twee dagen per week praktijkervaring opdoen. Je maakt kennis met je toekomstige beroep en je gaat samenwerken met toekomstige collega's. Het is mogelijk dat je daarbij ook in wisselende diensten werkt.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari in Hengelo.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie. En je doet examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je volgt lessen die je helpen bij het uitvoeren van de opdrachten op school en in je stage. Je doet kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding, wonen en het geven van persoonlijke verzorging. Je oefent vaardigheden in het praktijklokaal. Daarnaast werk je aan rekenen, Engels, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen. Bij rekenen, Engels en Nederlands volg je je eigen leerroute. Je werkt zelfstandig onder begeleiding van vakdocenten. Je hebt de mogelijkheid om instructiemomenten bij te wonen en je kunt examen doen als je er klaar voor bent.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Ook word je uitgenodigd voor een welkomstdag. Tijdens deze dag maak je kennis met de opleiding, je docenten en je medestudenten.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 375,- per leerjaar. Voor keuzedelen kunnen er extra kosten bijkomen (ongeveer € 50,- per keuzedeel). Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als verzorgende IG. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Mbo-Verpleegkundige.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Verzorgende IG BOL/3