ken jij het Toptraject al?

Het Toptraject is voor praktisch ingestelde jongeren dé route naar het hbo. Vmbo-scholen, ROC van Twente en Saxion Hogeschool werken voor het Toptraject op een bijzondere manier met elkaar samen. Omdat we allemaal het beste uit onze leerlingen en studenten willen halen. Maar vooral om ervoor te zorgen dat jij op de juiste plek zit. En optimaal gebruik maakt van jouw talenten. 

iets voor jou?

Ben jij een gtl- of kaderleerling met ambitie en wil jij je talenten gebruiken om straks je hbo-diploma bij Saxion te halen? Dan is het Toptraject iets voor jou. Ook als je al op het mbo zit, zijn er mogelijkheden. Als zij-instromer ben je ook welkom. Check de video voor meer info.

zit je nu op een vmbo-school die meedoet aan het Toptraject?

nu alvast dat stapje meer

Het Toptraject is er voor derde- en vierdejaars gtl-leerlingen die graag een stapje extra willen zetten. Daar tijd in willen steken. In het Toptraject worden jouw vaardigheden die op het hbo nodig zijn extra ontwikkeld. Je investering (ook in tijd) levert je straks echt iets op!

extra ontwikkeling en uitdaging

Bij de vakken Nederlands en wiskunde maak je verdiepende en extra zware opgaven. Zo krijg je de voorbereiding op het niveau van het mbo en hbo. Verder laat je zien dat je zelfstandig kunt werken en dat samenwerken, plannen en initiatief tonen je goed afgaat. Ook laten we je kennismaken met allerlei mbo- en hbo-opleidingen en met het werkveld waarin je als hbo’er straks werkt. Ook als je nog niet weet welke richting je later op wilt, is het Toptraject voor jou de juiste basis!

diploma met een gouden randje

Zo krijg jij een vmbo- diploma met een gouden randje! Een diploma dat je echt verder helpt. Naar de opleiding en baan die jíj graag wil. Nieuwsgierig geworden naar het Toptraject? Vraag ernaar bij je mentor op jouw school!

weten of jouw vmbo-school meedoet aan het Toptraject?

Kijk dan op www.toptraject.nl

belang van Toptraject volgens studentencoach Amber Morren

Amber Morren ging vanaf het vmbo naar het mbo en daarna maakte zij de overstap naar het hbo. Ze had hierbij geen begeleiding vanuit het Toptraject. In dit filmpje vertelt ze waar zij tegen aan liep en waarom begeleiding vanuit het Toptraject juist zo essentieel is om een goede overstap (van mbo naar hbo) te maken.

ben je student bij ROC van Twente?

van mbo naar hbo: een hele stap

Het leren op het mbo is anders dan op het hbo. Daar komen veel mbo-studenten in het eerste halfjaar op het hbo achter. Je moet zelfstandig kunnen werken, kunnen plannen en er worden andere vaardigheden van je gevraagd dan op het mbo. Wij willen jou goed voorbereiden op de doorstroom naar het hbo.

Heb je op het voortgezet onderwijs geen Toptraject gevolgd en/of ben je tot de conclusie gekomen dat je na je mbo-opleiding graag naar het hbo wilt? Dan kun je ook op ROC van Twente als ‘zij-instromer’ deelnemen aan het Toptraject. Belangrijk hierbij is dat je gemotiveerd bent, ambitie hebt en bereid bent om wat extra’s te doen.

wij vragen écht wat van je

Maar daar staat wat tegenover. Jij weet straks goed wat er op het hbo van je verwacht wordt. Jij zet nu al dat stapje extra, zodat jij in het eerste jaar op het hbo de weg al weet en een beeld hebt hoe leren op het hbo eruit ziet.

doorstroomtrajecten en -keuzedelen

Wij 'bouwen' met Saxion aan doorstroomtrajecten en -keuzedelen in bijna al onze mbo-richtingen. Van 'zorg en welzijn' tot 'produceren, installeren en energie', van 'creatieve beroepen en ict' tot 'horeca, bakkerij en recreatie' en 'economie en ondernemen': in het laatste jaar van je opleiding bij ROC van Twente zijn er veel mogelijkheden om doorstroomtrajecten te volgen.

Wat dacht je van een keuzedeel doorstroom economie of een keuzedeel hrm/recht, onderwijs, welzijn of techniek? Je studieloopbaanbegeleider kan je er alles over vertellen.

een voorbeeld: keuzedeel doorstroom economie

Onze eigen niveau 4-studenten, kunnen kiezen voor het ‘keuzedeel doorstroom economie’. Kies je voor dit keuzedeel, dan volg je lessen, waarin je leert werken met hbo-methodes. Je leert op hbo-niveau en –tempo te werken aan vakken als bijvoorbeeld economie, rekenen, Nederlands en Engels. Op Saxion volg je lessen van hbo-docenten en wordt je ingeschreven als Saxion-cursist. Zo ben je dus al echt een beetje Saxion-student. Uiteraard blijf je ook ingeschreven als student van ROC van Twente. Wil je meer weten over het keuzedeel of instromen in het Toptraject als je al op het mbo zit? Vraag dan meer informatie bij je slb’er of teammanager.

Topclasses om jouw hbo-competenties te ontwikkelen

Een van de onderdelen van het Toptraject zijn de Topclasses. Dit doe je naast je normale studie-uren. Een Topclass is een workshop of lezing, die één keer per maand op een avond wordt gepland. Door de Topclass te volgen, ontwikkel je hbo-competenties.

samenwerking

Het Toptraject is een ketengerichte aanpak die zich richt op vmbo-leerlingen die een succesvolle vmbo-mbo-hbo route willen en kunnen volgen. In het Toptraject Twente werken acht vmbo scholen, ROC van Twente en Saxion samen aan het realiseren van deze route. In de animatie leggen we uit hoe het werkt.