werk en loopbaan

ROC van Twente heeft een groot aanbod aan erkende opleidingen, cursussen en trainingen voor volwassenen. Maak werk van je loopbaan en blijf jezelf ontwikkelen in jouw vakgebied. Of op een heel nieuw terrein.

3 vragen over leren voor je werk

  • Wat is het verschil tussen een training en een cursus?

    In een training oefen je vaardigheden. In een cursus krijg je kennis aangereikt.
  • Moet ik een baan hebben om deel te nemen aan een opleiding?

    Voor een BBL-opleiding heb je een werkplek nodig. Je combineert dan werken en leren. Bij andere opleidingen en cursussen is het dus niet nodig.
  • Wat als ik niet een opleiding kan volgen, maar wel wil bijscholen?

    Naast beroepsopleidingen, kun je bij ROC van Twente ook cursussen en trainingen volgen. Dit zijn vaak modules of keuzedelen van de opleidingen. Hiervoor kun je certificaten en/of getuigschriften behalen.
toon {{count}} opleidingen voor volwassenen

meer weten?

Neem eens een kijkje in de brochure over onze beroepsopleidingen. Toch nog vragen? Neem dan contact op met ons Studie Informatiepunt (STIPT).

vragen over mbo voor volwassenen

Waar en hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Bij elke opleiding vind je een knop ‘meld je aan voor deze opleiding’. Als je hierop klikt, dan zie je het aanmeldingsformulier, dat je kunt invullen.

Hoe ziet de klas eruit?

Er zijn opleidingen waar je alleen met volwassenen in de klas zit. Soms hebben er zich te weinig volwassenen aangemeld. Dan bieden we je toch de mogelijkheid om de opleiding te volgen. Dan wel in de klas met voor het grootste deel jongeren (vanaf 16 jaar). Informeer van tevoren in elk geval hoe het met jouw opleiding zit. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voltijd (BOL) of deeltijd (BBL)?

In het mbo kun je op twee manieren een diploma halen:

  1. via de BOL, de beroepsopleidende leerweg, ook wel voltijdsopleiding genoemd. Overdag ga je naar school, je volgt een stage en als je alle (examen)onderdelen gehaald hebt, ontvang je jouw diploma;
  2. via de BBL, de beroepsbegeleidende leerweg, ook wel deeltijdopleiding genoemd. Hiervoor moet je een arbeidscontract bij een werkgever hebben. Je bent (gedeeltelijk) aan het werk en je gaat één dag of een aantal dagdelen per week naar school. Je combineert dus werken en leren. Je ontvangt je diploma als je aan alle exameneisen hebt voldaan.

Welke niveaus en toelatingseisen zijn er?

Naast BOL- en BBL opleidingen, kent het mbo ook verschillende niveaus. Met deze niveaus zorgen we ervoor dat iedere student een passende opleiding kan volgen. Doorstromen naar een hoger niveau kan.

  • Niveau 1 is de Entreeopleiding. Je heb hiervoor geen diploma nodig. Onder begeleiding voer je eenvoudige taken uit.
  • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je hebt een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een mbo-diploma niveau 1 nodig. Je gaat dan vooral uitvoerend aan de slag.
  • Niveau 3 is een vakopleiding waarbij je zelfstandig je werk uitvoert. Je hebt een vmbo diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo of een mbo-diploma niveau 2 nodig.
  • Op niveau 4 (middenkaderopleiding) voer je volledig zelfstandig je werk uit en ben je breed inzetbaar binnen je vakgebied. Je hebt een vmbo diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs van 3- naar 4-havo/vwo of een mbo-diploma niveau 2 of 3 nodig. Met een niveau 4 opleiding op zak kun je doorstromen in het hbo.

Is mijn diploma nog geldig?

Een diploma is altijd geldig. Is het al een tijd geleden dat je je diploma van het voortgezet onderwijs hebt behaald, dan is het goed om bij ROC van Twente na te vragen welk niveau gelijkwaardig is aan het destijds behaalde diploma.

Wanneer heb ik recht op vrijstellingen?

Soms kun je een vrijstelling krijgen voor een bepaald vak, bijvoorbeeld omdat hierin al examen is gedaan of er op een hoger niveau onderwijs is gevolgd. Natuurlijk moet dan wel aan de voorwaarden van de examencommissie worden voldaan.

Je kunt de vrijstelling zelf aanvragen na de start van de opleiding. In sommige gevallen is het mogelijk om afhankelijk van je werkervaring en/of vooropleiding een opleiding sneller af te ronden.

Op welke locatie(s) kan ik de opleiding volgen?

Op elke opleidingspagina vind je op welke locatie de opleiding zit. Bekijk hier al onze locaties. 

Wanneer start de opleiding?

Een opleiding start meestal eind augustus/begin september (officiële startdatum van een schooljaar is 1 augustus). Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om op 1 februari te starten of (in overleg) later in te stromen.

Hoe vind ik een leerwerkplek?

Wil je een BBL-opleiding volgen dan hoort daar een passende leerwerkplek bij. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte leerwerkplek. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle erkende leerbedrijven die op dit moment een student zoeken.

Je kunt zelf deze leerbedrijven benaderen om de mogelijkheden te bespreken. Kijk ook eens op de website van deze leerbedrijven. Soms vind je ook daar meer informatie over hun leerwerkplekken.

Hoe krijg ik les?

ROC van Twente biedt onderwijs in diverse leervormen aan: klassikaal, in de praktijk, online en gepersonaliseerd. Afhankelijk van de opleiding die je kiest krijg je te maken met deze vormen van onderwijs of een combinatie hiervan. Bij online onderwijs werken we veel met Microsoft Teams. Zo staan we ook tijdens online lessen altijd met je in verbinding.

Welke begeleiding krijg ik?

Iedere student bij ROC van Twente heeft een studieloopbaanbegeleider. Dit is een docent(e) met wie je regelmatig een gesprek hebt over je resultaten en hoe het gaat op school.

Hoe zit het met taal en rekenen?

Taal en rekenen zijn basisvaardigheden. Iedereen heeft ze nodig in het dagelijks leven. Daarom is er in het mbo veel aandacht voor deze vakken. Voor rekenen en de Nederlandse taal moet je een examen afleggen.

Voor een niveau 4-opleiding is er ook voor Engels een verplicht examen. Je leest hier alles over de examens taal en rekenen.
 

Wat zijn keuzedelen?

Een deel van de studie bestaat uit keuzedelen. Je kunt kiezen uit verbredende, verdiepende of doorstroom keuzedelen: vakken of modules die je diploma uniek maken. Het is verplicht om één of meerdere keuzedelen te volgen.

Tijdens je opleiding wordt meer informatie gegeven over de keuzedelen die gevolgd kunnen worden en het moment van kiezen. Kijk hier voor meer informatie.

Wat is toelatingsrecht?

Als je je voor 1 april* aanmeldt voor een mbo-opleiding dan krijg je toelatingsrecht tot de opleiding van je keuze. Je moet dan wel:

  • de juiste vooropleiding hebben;
  • voldoen aan eventuele aanvullende eisen van een opleiding;
  • jezelf aanmelden voor 1 april*.

* In verband met de corona-situatie is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten om de aanmelddatum van 1 april te verlengen naar 1 mei 2022. Voor opleidingen met een instroombeperking moet je je wel voor 1 april aanmelden.

Gaan opleidingen altijd van start?

Opleidingen gaan van start als er voldoende deelnemers zijn. Wanneer je je aanmeldt, krijg je automatisch een bevestiging van aanmelding. Hierin staat de procedure over het vervolg vermeld.

Als een opleiding niet van start kan gaan, dan krijg je hiervan zo spoedig mogelijk bericht. Soms is het mogelijk om tussentijds of in februari te starten.

Wat zijn intakeactiviteiten?

Het is belangrijk om goed te weten aan welke opleiding je begint. Daarom zijn er intakeactiviteiten. Voor de zomervakantie krijgt iedere toekomstige student hiervoor een uitnodiging.

Een intake-activiteit is bijvoorbeeld:

  • een gesprek met iemand van de opleiding;
  • een test doen die meet wat je goed kunt en waar je interesses liggen (AMN-talentenscan);
  • meedoen aan een bepaalde activiteit van de opleiding.

Wat is bindend studieadvies?

Als je begint aan een mbo-opleiding, krijg je in het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Tijdens het schooljaar gaan we met je in gesprek over hoe de opleiding bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. We ­noemen dit een studievoortgangsgesprek.

Een bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies kun je de opleiding vervolgen. Bij een negatief advies moet je stoppen met je opleiding en gaan we samen op zoek naar een eventueel alternatief. Een negatief advies kan nooit als een verrassing komen, omdat je een studievoortgangsgesprek hebt en van ons een schriftelijke waarschuwing ontvangt als het niet goed gaat.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden na afronding van de opleiding?

Na het behalen van je diploma kun je de opleiding vervolgen op een hoger niveau of een andere opleiding volgen. Na het behalen van een mbo niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Al jouw mogelijkheden worden in het laatste leerjaar besproken.

Wat zijn de kosten?

Studeren in het middelbaar beroepsonderwijs kost geld. Het gaat hierbij om lesgeld/wettelijk cursusgeld en schoolkosten.

  • Als mbo-student in de beroepsopleidende leerweg (BOL) moet je lesgeld betalen. Voor informatie over lesgeld kun je contact opnemen met DUO.
  • Als mbo-student in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) moet je wettelijk cursusgeld betalen. Het bedrag hangt af van het niveau van de opleiding die je volgt. In principe geldt dat het wettelijk cursusgeld 30 dagen na ontvangst van de (digitale) factuur moet worden betaald. In sommige gevallen is een betalingsregeling mogelijk. Eventueel is er ook financiële ondersteuning mogelijk.

De hoogte van het lesgeld en het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld door het Ministerie van OCW. Voordat je start met een opleiding, sturen wij een leermiddelenlijst. Hierop staat precies welke boeken, materialen en licenties je moet aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Hoe zit het met studiefinanciering?

Ben je jonger dan 30 jaar (en ouder dan 18 jaar) en ga je een BOL-opleiding volgen dan heb je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Voor meer informatie kun je kijken op duo.nl.

Weet je nog niet precies wat je wilt?

Ga dan geheel vrijblijvend in gesprek met een loopbaanadviseur van Leerwerkloket Twente

Doorgroeien in je eigen vak? Of juist een andere weg inslaan? Met deze vraagstukken helpen ze je graag verder.

Is de scholingscheque van het Twents Fond voor Vakmanschap iets voor mij?

Twents Fonds voor Vakmanschap wil het vakmanschap in de regio stimuleren, omdat er grote behoefte is aan vakmensen in bijvoorbeeld de zorg, logistiek, ICT en techniek.

De scholingscheque is er voor alle inwoners van Twente. Voor zowel werkenden, zzp’ers als werkzoekenden. Wil jij je omscholen of bijscholen? Vraag dan jouw cheque aan bij Twents Fonds voor Vakmanschap. Ook als je nog niet goed weet wat je wilt of kunt. Een loopbaangesprek bij de loopbaanconsulent is namelijk onderdeel van je aanmelding en dit kan je dan verder op weg helpen.