werk en loopbaan

ROC van Twente heeft een groot aanbod aan erkende opleidingen, cursussen en trainingen voor volwassenen. Maak werk van je loopbaan en blijf jezelf ontwikkelen in jouw vakgebied. Of op een heel nieuw terrein.

3 vragen over leren voor je werk

  • Wat is het verschil tussen een training en een cursus?

    In een training oefen je vaardigheden. In een cursus krijg je kennis aangereikt.
  • Moet ik een baan hebben om deel te nemen aan een opleiding?

    Voor een BBL-opleiding heb je een werkplek nodig. Je combineert dan werken en leren. Bij andere opleidingen en cursussen is het dus niet nodig.
  • Wat als ik niet een opleiding kan volgen, maar wel wil bijscholen?

    Naast beroepsopleidingen, kun je bij ROC van Twente ook cursussen en trainingen volgen. Dit zijn vaak modules of keuzedelen van de opleidingen. Hiervoor kun je certificaten en/of getuigschriften behalen.
toon {{count}} opleidingen voor volwassenen

vragen over mbo voor volwassenen

Waar en hoe kan ik me aanmelden voor een opleiding?

Bij elke opleiding vind je een knop ‘meld je aan voor deze opleiding’. Als je hierop klikt, dan zie je het aanmeldingsformulier.

Wat zijn de vooropleidingseisen om mij te kunnen aanmelden?

Iedereen met een diploma van de middelbare school is welkom. Met een Bb-diploma kun je starten op mbo niveau 2, vanaf een Kb-diploma kun je starten op mbo niveau 3/4.

Is het al een tijd geleden dat je je diploma van het voortgezet onderwijs hebt behaald, dan is het goed om na te vragen voor welk niveau jouw diploma geldig is.

Aan welke voorwaarden moet mijn leerbaan/werkplek voldoen om deel te kunnen nemen aan de opleiding?

Een leerwerkplek moet erkend zijn door de landelijke organisatie Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB). Ook moet je een contract krijgen voor het verplichte minimale aantal werkuren. Dit staat vermeld op de opleidingspagina.

Hoe en waar solliciteer ik bij een erkend leerbedrijf?

Op de website www.leerbanenmarkt.nl vind je alle erkende leerbedrijven per opleiding en plaats. Via de contactgegevens kun je contact opnemen met het bedrijf waar je graag zou willen werken om te vragen of er een BBL opleidingsplek beschikbaar is. Kijk ook op www.zorgselect.nl (voor Maatschappelijke zorg of Gezondheidzorg) en op social media. 

Met hoeveel studie uren moet ik rekening houden, gemiddeld per week, naast de schooldag?

Dit verschilt per opleiding, maar twintig tot veertig procent van de studieduur omvat taken voor school (acht tot tien uur per week).

Hoe ziet een schooldag voor BBL er uit en wat zijn de lestijden?

In de BBL ga je meestal een volle dag naar school, van 08.30 - 16.30 uur. Deze lestijden kunnen ook afwijken. Een lesuur duurt vaak zestig minuten en na twee lesuren heb je een kwartier of een half uur pauze.

Wanneer heb ik recht op vrijstellingen?

Om een vrijstelling aan te kunnen vragen (op basis van een eerder gevolgde opleiding en cijferlijst), moet je ingeschreven staan als student bij ROC van Twente.

De aanvraag verloopt via het intranet (Plaza) of via de opleiding zelf. Tijdens een intakegesprek kun je al wel met je intaker/contactpersoon bespreken of je wellicht in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Op welke locatie(s) kun je de opleiding volgen?

Op elke opleidingspagina vind je op welke locatie de opleiding zit. Bekijk hier al onze locaties. 

Wanneer start de BBL opleiding?

Een BBL opleiding start in de praktijk meestal begin september (officiële startdatum van een schooljaar is 1 augustus). Bij een groot aantal opleidingen is het mogelijk om op 1 februari te starten of (in overleg) later in te stromen.

Wat zijn de (on)kosten van de opleiding?

Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je cursusgeld. Voor het schooljaar 2020 - 2021 is de hoogte hiervan (afhankelijk van het niveau van de opleiding) € 253,- of € 612,- .

Daarnaast heb je leermiddelen nodig, zoals boeken, werkkleding, laptop, etc. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden na afronding van de opleiding?

Na het behalen van je diploma kun je de opleiding vervolgen op een hoger niveau of een andere opleiding volgen. Na het behalen van een mbo niveau 4 diploma kun je ook doorstromen naar het hbo. Al jouw mogelijkheden worden in het laatste leerjaar besproken.

Is de scholingscheque van het Twents Fonds voor Vakmanschap ook iets voor mij?

Het Twents Fonds voor Vakmanschap wil het vakmanschap in de regio stimuleren, omdat er grote behoefte is aan vakmensen in bijvoorbeeld de zorg, logistiek en techniek.

Deze scholingscheque is bedoeld voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden uit Twente. Wil jij je om-, her- of bijscholen in een vakrichting op het mbo? Vraag dan een loopbaangesprek aan bij het Twents Fonds voor Vakmanschap!

Meer weten?

Neem eens een kijkje in de brochure over onze beroepsopleidingen. Toch nog vragen? Neem dan contact op met ons Studie Informatiepunt (STIPT).