beroepsbeeld

Je brengt keramische, natuurstenen en glazen tegels aan op vloeren en wanden in strakke lijnen of decoratieve vormen. Het aanbrengen doe je met lijm of met specie. Naast het aanbrengen van tegels maak je soms ook (stenen) plinten en vensterbanken. Meestal werk je binnen maar soms ook buiten. Je werkt vooral in de nieuwbouw, renovatie of restauratie van woningen en utiliteitsbouw (kantoren/bedrijven). Waar nodig neem je de organisatie of leiding op je en begeleid je nieuwe medewerkers of leerlingen. Je toont initiatief en hebt een proactieve houding.

beroepsprofiel

Je werkt heel nauwkeurig, want in dit werk moet je veel passen en meten. Verder ben je handig en heb je technisch inzicht. Je bent gezond en sterk, want je werkt veel op je knieën en bukt en tilt veel. Je werkt zelfstandig, maar vindt samenwerken ook leuk. 

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur 2 of 3 jaar
 • Cursusgeld € 654,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg. De opleiding start bij voldoende aanmeldingen.
 • Cursusjaar 2023-2024
 • Leslocaties Lansinkesweg 28a, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Als volwassene kan je er voor kiezen om vijf dagen per week te werken en twee avonden per week naar school te gaan.

Je meldt je aan voor de opleiding in Hengelo. In overleg en afhankelijk van de aanmeldingen wordt er een leslocatie gekozen. Dit kan ook in Almelo of Rijssen zijn.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg. De opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

Examinering

Tijdens je opleiding leg je Proeven van Bekwaamheid (PvB) af. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook maak je toetsen op school en op je werkplek. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vaktechnische vakken

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als allround tegelzetter bij een erkend leerbedrijf (minimaal 32 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl of meld je aan bij één van de collectieve opleidingsbedrijven in de regio Twente.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma Tegelzetter niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar)
 • of een gelijkwaardig diploma

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan. Deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. En je voert een persoonlijk gesprek.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 654,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 375,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie: www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

scholingscheque Twents Fonds voor Vakmanschap

Twents Fonds voor Vakmanschap stimuleert vakmanschap in de regio door te investeren in om-, na- of bijscholing voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden in Twente. Vraag een gesprek aan en kijk of jij in aanmerking komt voor een scholingscheque. Twents Fonds voor Vakmanschap draagt 50% bij aan je scholingskosten door middel van een scholingscheque van maximaal € 2500,-.

Meer info? www.rocvantwente.nl/fonds 

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als allround tegelzetter. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Uitvoerder bouw/infra niveau 4.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?