beroepsbeeld

Je ondersteunt mensen met hun huishouding of persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg of de kinderopvang. Je kijkt altijd goed naar wat iemand zelf nog wil en kan, maar ook wat iemand belangrijk vindt. Je geeft precies de hulp die een cliënt en zijn naasten nodig hebben. En je houdt daarbij rekening met de afspraken in het zorgplan. Je doet je werk bij de cliënt thuis, maar soms ook op de plek waar iemand tijdelijk of langdurig verblijft. 

beroepsprofiel

Je vindt huishoudelijk werk leuk en houdt ervan mensen te verzorgen. Hoe oud, ziek of beperkt iemand is, het maakt voor jou geen verschil. Jij kunt met iedereen goed omgaan. Verder ben je praktisch, handig, vriendelijk en hulpvaardig. Werken op onregelmatige tijden? Geen probleem.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 2
 • Duur 1 jaar
 • Cursusgeld € 295,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus. Bij voldoende aanmeldingen is er gedurende het schooljaar een tweede of zelfs derde startmoment.
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Op school krijg je algemene vakken en beroepsgerichte vakken in de zorg en welzijn.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus. Bij voldoende aanmeldingen is er gedurende het schooljaar een tweede of zelfs derde startmoment.

Examinering

Je sluit de opleiding af met praktijkopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je aan het begin van de opleiding uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

 • Beroepsgerichte vakken
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Projecten
 • Rekenen
 • Studieloopbaanbegeleiding

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als helpende zorg en welzijn bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo kan het zijn dat je een AMN Talentscan maakt, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook word je uitgenodigd voor een gesprek.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 295,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 120,- voor de hele opleiding. Hier komen de kosten voor de gekozen keuzedelen nog bij. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als helpende zorg en welzijn. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Verzorgende IG, Pedagogisch medewerker kinderopvang of Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?