beroepsbeeld

Je helpt zorgvragers zo zelfstandig mogelijk te functioneren en je ondersteunt de zorgvrager en diens naasten waar nodig. Denk aan het ondersteunen bij persoonlijke verzorging en/of het verrichten van verpleegtechnische handelingen zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties en/of het verstrekken van medicatie. Je informeert zorgvragers over gezondheid, leefstijl, ziekte en behandeling. Je hebt ook oog voor het welbevinden. Als zelfstandig werkend zorgprofessional, maar je werkt daarnaast ook nauw samen met je collega's en andere disciplines. Je houdt een zorgdossier bij van zorgvragers waar je zorg voor draagt.

beroepsprofiel

Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, ondernemend, je kunt zelfstandig werken en goed samenwerken, organiseren en coördineren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin. Een uitdaging ga je niet uit de weg!

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau Derde leerweg / 4
  • Duur 1 tot 3 jaar
  • Cursusgeld toelichting zie “Kosten”
  • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
  • Startdatum November en februari (bij voldoende aanmeldingen). Bij veel belangstelling mogelijk ook op een ander moment.
  • Cursusjaar 2022-2023
  • Leslocaties Morsweg 4 (Reggesingel 56), Rijssen

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. De opleiding is blended opgebouwd. Dit houdt in dat het onderwijs fysiek en online wordt aangeboden. Er wordt een beroep gedaan op je intrinsieke motivatie, omdat je thuis (in je eigen tijd) ook de nodige voorbereidingen moet treffen voor de contactmomenten. Je bent digitaal vaardig en kunt goed overweg met de computer en digitale systemen.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 1 tot 3 jaar en start bij voldoende aanmeldingen in november en februari. De duur van de opleiding wordt bepaald op basis van je vooropleiding en het zelfstandig kunnen werken. Ook je eigen regie m.b.t. je opleiding en het leiderschap wat je toont is van invloed.
1 keer per 2 weken is er een contactdag. Naast de lesdagen moet je rekenen op 8 tot 10 uur thuisstudie. Daarnaast moet je voldoen aan de wettelijke vereiste praktijkuren i.v.m. de wet BIG.
Verschillende onderdelen van de opleiding kun je namelijk volgen op basis van zelfstudie. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van je studiecoach. Je studiecoach geeft begeleiding m.b.t. het binnen- en buitenschools leren en zal je ook bezoeken in de praktijk voor evaluatie gesprekken.

Examinering

Je legt examens af van prove2move. Deze examens sluit je af op je werkplek en op school. En je doet examen in de algemene vakken (rekenen, Nederlands en Engels). Zie www.rocvantwente.nl/examens.
Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je aan het begin van de opleiding uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

De opleiding start met een introductie zodat je de opzet van de opleiding leert kennen. Daarnaast is er veel aandacht voor de digitale systemen waarmee gewerkt wordt. Je volgt ook veel vakinhoudelijke onderdelen zoals individuele zorg, ondersteuning en begeleiden, plannen van verpleegkundige zorg, coördinatie en organisatie, kwaliteitszorg, verpleegtechnische handelingen en AFP. Ook zijn de vakken rekenen, Engels en Nederlands een onderdeel van de opleiding. Naast deze vakken ga je ook werken aan (zelf gekozen) keuzedelen.

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

  • een (leer/stage)werkplek als mbo-verpleegkundige voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Die (leer/stage)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een branche diploma anesthesiemedewerker

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan. En je krijgt een loopbaanadviesgesprek.

Kosten

Cursusgeld € 3.710,- (eerste leerjaar). Je kunt gebruik maken van een verlenging van maximaal 2 jaar (i.v.m. BIG-uren). De kosten hiervan zijn in totaal € 2.150,-. Lesmateriaal en licenties éénmalig € 850,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als mbo-verpleegkundige binnen de VVT, GGZ, GHZ en/of algemeen ziekenhuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding hbo-opleiding Verpleegkunde. Of je specialiseert je en kiest voor een vervolgopleiding, zoals Kinderverpleegkundige of Intensive Care Verpleegkundige.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Mbo-Verpleegkundige Derde leerweg