beroepsbeeld

Je werkt als (ambulant) (thuis)begeleider, groepsbegeleider of woonbegeleider in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, maatschappelijke opvang, verslavingszorg of psychiatrie. Je biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking (verstandelijk, lichamelijk, zintuiglijk of meervoudig), dementie/alzheimer, verslaving, psychische aandoening of een andere ziekte of aandoening. Je begeleidt, activeert en motiveert mensen van alle leeftijden. Je ziet hoe ze de mogelijkheden in hun situatie kunnen benutten en zo omgaan met hun beperking, aandoening, ziekte of stoornis. Met als doel zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en zichzelf kunnen redden en meedraaien in de maatschappij.

beroepsprofiel

Je werkt zelfstandig en gedisciplineerd. Je toont initiatief en durft de leiding te nemen. Samenwerken en overleggen vind je belangrijk, net als aandacht en begrip tonen. Je gaat dan ook goed met mensen om. Je kunt uitstekend plannen en organiseren en je bent heel flexibel.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau Derde leerweg / 4
  • Duur 52 onderwijsweken
  • Cursusgeld toelichting zie “Kosten”
  • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
  • Startdatum Augustus. Bij voldoende aanmeldingen is er gedurende het schooljaar een tweede startmoment.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Je opleiding wordt blended in de derde leerweg aangeboden. Dit houdt in dat er fysieke lesdagen en online lesdagen zijn. Er wordt van je gevraagd dat je voorbereidingen treft in zelfstudie zodat je voorbereid kunt deelnemen aan de lesdagen (fysiek of online}. Beide lesdagen worden begeleid door vakdocenten en je studieloopbaanbegeleider. Iedere week vindt er een lesdag plaats. Naast de lesdagen moet je rekening houden met een gemiddelde studiebelasting van 16 klokuren. 

Opleidingsduur

De opleiding duurt 52 onderwijsweken en start in augustus. Bij voldoende aanmeldingen is er gedurende het schooljaar een tweede startmoment.

Examinering

Tijdens de hele opleiding doe je examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je aan het begin van je opleiding uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je niet alleen je eigen creativiteit te ontwikkelen, maar ook de begeleiding van activiteiten voor cliënten. Je leert hoe je met en in groepen kunt samenwerken en krijg je kennis aangereikt over ziektebeelden en gedragsstoornissen. Je leert over de werking van medicijnen en hoe je deze toedient, methodieken van begeleiding en het methodisch werken (werken met zorg/leefplannen).

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg bij een erkend leerbedrijf (minimaal 16 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast moet je beschikken over ervaring in de maatschappelijke zorg of een gerelateerde vooropleiding in de zorg hebben.

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan. Ook word je uitgenodigd voor een loopbaanadviesgesprek.

Kosten

€ 4.615,- Daarnaast moet je rekenen op ongeveer € 550,- voor leermiddelen. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.  Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Social Work, Pedagogiek of Toegepaste Psychologie.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label