beroepsbeeld

IG betekent individuele gezondheidszorg. Je werkt in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg. Je helpt mensen zelfstandig te functioneren en hebt oog voor hun welbevinden. Ook geef je advies, verstrek je medicijnen en houd je het zorgdossier bij. Je werkt zelfstandig en organiseert zorg rondom je zorgvrager. Met jouw hulp zorg je ervoor dat mensen zichzelf zo goed en zo lang mogelijk kunnen redden.

beroepsprofiel

Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken en staat open voor feedback. Je bent flexibel en betrouwbaar. Je hebt belangstelling voor de gevolgen van stoornissen, beperkingen, veroudering en gehandicapt zijn. En je ondersteunt mensen hier graag bij. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur ongeveer 90 weken
 • Cursusgeld € 624,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een vaste dag per week naar school en volgt daarnaast geplande lessen op afwijkende momenten.

Opleidingsduur

De opleiding duurt ongeveer 90 weken (afhankelijk van je vooropleiding en/of werkervaring kan het zijn dat de opleidingsduur korter of langer wordt) en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Examinering

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie. En je doet examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

Je volgt lessen die je helpen bij het uitvoeren van de opdrachten op school en in je werk. Je doet kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding en wonen, het geven van persoonlijke verzorging en je oefent vaardigheden in het praktijklokaal. Daarnaast werk je aan rekenen, Engels, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen. Bij rekenen, Engels en Nederlands volg je je eigen leerroute. Je werkt zelfstandig onder begeleiding van vakdocenten. Je hebt de mogelijkheid om instructiemomenten bij te wonen en je kunt examen doen als je er klaar voor bent.

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als verzorgende IG voor minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een (leer)werkplek. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of een gelijkwaardig diploma

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan. Deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. Ook word je uitgenodigd voor een welkomstdag. Tijdens deze dag maak je kennis met de opleiding, het beroepenveld, docenten en je medestudenten.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 624,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 450,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 250,- voor het tweede leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

scholingscheque Twents Fonds voor Vakmanschap

Twents Fonds voor Vakmanschap stimuleert vakmanschap in de regio door te investeren in om-, na- of bijscholing voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden in Twente. Vraag een gesprek aan en kijk of jij in aanmerking komt voor een scholingscheque. Twents Fonds voor Vakmanschap draagt 50% bij aan je scholingskosten door middel van een scholingscheque van maximaal € 2500,-.

Meer info? www.rocvantwente.nl/fonds 

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als verzorgende IG of medewerker maatschappelijke zorg. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Mbo-Verpleegkundige of Maatschappelijke Zorg niveau 4.

Extra informatie

Het werk van een verzorgende ig (individuele gezondheidszorg) en medewerker maatschappelijke zorg is steeds meer op elkaar gaan lijken. Vandaar dat we deze opleidingen samengevoegd hebben, waardoor welzijn en zorg één geheel worden. Op deze manier krijgen eigen regie voeren, zelfredzaamheid, verzorgend handelen en het sociale netwerk een prominente plek in je opleiding.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Verzorgende IG BBL/3