aan welke opleiding ga jij beginnen?

Kies binnenkort een mbo-opleiding? Dat kan best lastig zijn. Je stelt jezelf vragen als: ‘In welke mbo-richting wil ik studeren? Of welke opleiding past bij mij?’ Dan kan je soms verdwaald raken in alle informatie die op je afkomt. Wij helpen je hierbij. De 7 tips voor jou op een rij.

'ROC van' - Jouw persoonlijke studiekeuzehulp

Sla jouw favoriete opleidingen op, doe de studiekeuzecheck, meld je aan voor een open dag en krijg advies bij je studiekeuze. Maak dan een ‘ROC van’-account aan

Wat kun je en wat wil je doen?

Een opleiding of mbo-richting kiezen is een stuk makkelijker als je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Weet je het nog niet zeker? Maak dan een ‘ROC van’-account aan (als je deze nog niet hebt) en doe de studiekeuzecheck. De decaan of mentor op jouw school helpt jou ook graag om te kijken wat bij jou past. Vraag eens een gesprek met hem of haar aan. 

Bekijk eens video's online

Er zijn online veel video’s van verschillende beroepen te vinden. Heb jij al een idee van wat je wilt worden? SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) heeft video’s gemaakt van verschillende beroepen. Check die filmpjes om te kijken of je het beroep leuk vindt.

Je kunt ook eens met mensen praten die het werk doen dat jou leuk lijkt, of loop een dagje mee bij een bedrijf. Je krijgt dan ook een goed beeld van het beroep.

In welke richting wil je verder?

Als het goed is heb je na die eerste stappen al een idee over wat je wel of niet leuk vindt. Bij ‘Ontdek jouw mbo-richting’ vind je alle mbo-richtingen waarin jij kunt studeren bij ons. Je krijgt dan iets meer informatie over die richting, en kunt ook direct zien welke opleidingen daaronder vallen. Zo kun je al wel kijken in welke mbo-richting je wilt gaan studeren.

Weet uit welke opleidingen je kunt kiezen

Een mbo-richting gevonden? Of toch direct bij de opleidingen kijken? Gebruik dan ‘Vind jouw mbo-opleiding’ om op basis van een paar filters te kijken welke opleiding bij jou past.

Bezoek een open dag

Je hebt inmiddels aardig wat informatie verzameld. Twijfel je tussen mbo-richtingen of opleidingen? Of kom je er toch niet uit? We raden je aan om in ieder geval 1 (online) open dag te bezoeken. Het is handig om goed voorbereid een (online) open dag tegemoet te gaan. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. Een open dag is een goede manier om kennis te maken met het mbo en natuurlijk met ons.

Loop een dag mee

Ben je al wat verder met je studiekeuze en weet je welke opleidingen bij jou passen? Dan is het tijd om kennis te maken met de opleidingen, de studenten die de opleiding nu volgen, de docenten en nog veel meer. Veel van onze opleidingen organiseren meeloopdagen. Kijk op kijkenophetmbo.nl voor meer informatie.

Hulp is altijd dichtbij

Wat veel informatie. Een studie kiezen is lastig, maar er zijn gelukkig altijd mensen die je willen helpen. Vraag je ouders, familieleden of vrienden om advies. Ook docenten en je mentor kennen jou vaak beter dan je denkt. En gelukkig zit ons Studie Informatiepunt ook voor je klaar om al jouw vragen over het mbo en de opleidingen te beantwoorden. Ga met ze praten om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Hoe werkt het mbo? Alles wat je wilt weten over het mbo vind je hier.

Meer weten over studeren bij ROC van Twente? Kijk dan hier verder om een beeld te krijgen.