Handige checklist

Ben je van plan om naar een open dag te gaan? Dan ga je beleven hoe het eraan toe gaat op het mbo. Je krijgt demonstraties te zien, of kunt 1-op-1 het gesprek aangaan met een docent of student. Een open dag kan je heel veel opleveren, bereid je goed voor en wees kritisch! We geven je graag advies, zodat jij straks precies weet wat het mbo is en welke opleiding bij je past.

. Welke mbo-opleiding(en) en mbo-richting(en) wil je bezoeken?

Weet jij al welke mbo-opleiding(en) of mbo-richting je wilt gaan bezoeken? Onze mbo-richtingen zijn ingericht op het vmbo-profiel dat jij kent. Ga naar ‘ontdek jouw mbo-richting’ om de richtingen te vinden die jij leuk vindt, en wilt bezoeken. Ga naar ‘vind jouw mbo-opleiding’ om de opleiding te vinden die jij leuk vindt, en wilt bezoeken.

Vergeet je niet aan te melden! Tijdens het aanmeldproces zie je waar elke mbo-opleiding en richting te bekijken is tijdens de open dagen.

. Check de veelgestelde vragen over het mbo

Wil je meer weten over het mbo? Bekijk de pagina 'alles over mbo' voor meer informatie over het mbo in het algemeen. Je vindt daar de veelgestelde vragen die je kunnen helpen bij het voorbereiden op de open dagen.

. Schrijf de vragen die je hebt op

Het kan zijn dat je vragen hebt over het mbo, een locatie of een opleiding, Schrijf je vragen op en stel ze tijdens je bezoek aan de open dagen.

Een aantal voorbeeldvragen die je kunt stellen tijdens de open dagen:

  • Hoeveel lesuren krijg ik per week?
  • In welke beroepen kun je met deze opleiding terechtkomen?

Vragen aan studenten:

  • Hoe bevalt de opleiding jou?
  • Over welke vakken ben je enthousiast en waarom?
  • Over welke vakken ben je minder enthousiast en waarom?
  • Heb je al stage gelopen? En hoe was dat?

. Hulp is altijd dichtbij

Wat veel informatie. Een  studie kiezen is lastig, maar er zijn gelukkig altijd mensen die je willen helpen. Vraag je ouders, familieleden of vrienden om advies. Ook docenten en je mentor kennen jou vaak beter dan je denkt. En gelukkig zit ons Studie Informatiepunt ook voor je klaar om al jouw vragen over het mbo en opleidingen te beantwoorden. Ga met ze praten om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Heb jij al een 'ROC van'-account?

Je kunt hier heel eenvoudig jouw aanmelding voor een open dag kunt wijzigen. En als extraatje krijg je van ons een code zodat je tijdens de open dag gebruik kunt maken van de wifi.

Hoe werkt het mbo?

Wat is nou BOL of BBL? En wat kun je met een vmbo-diploma op het mbo? We vertellen je er graag meer over.