MBO Awards uitgereikt!

Wilmink Theater Enschede / 05 juni 2024
Tijdens ons ‘Vier het Vakmanschap’ feest van het ROC van Twente in het Wilminktheater in Enschede werden dinsdag 4 juni 10 studenten verrast met een MBO Award. Op initiatief van Almelo reikten de drie Twentse steden een prijs uit aan getalenteerde mbo-studenten. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de Twentse economie en inspireren andere studenten het beste uit zichzelf te halen.

Olaf de Jonge, Petros Barshini en Lotte Tiehuis ontvingen een Almelo MBO Award. Jen Tang, Brigitte van der Meulen, Rutger Sijtsma en Senne Bolscher ontvingen een Award namens de gemeente Enschede. Hengelo feliciteerde Lars Teesink, Noortje Nieboer en Amani Tukko. De studenten, die uiteenlopende studies volgen, vallen op door hun inzet en talent. De wethouders Eugène van Mierlo (Almelo), Harmjan Vedder (Enschede) en Marie-Louise Luttikholt (Hengelo) benadrukten tijdens de avond de grote en belangrijke rol die vakmensen, en daarmee ook het mbo en zijn studenten, hebben in onze samenleving, economie en het onderwijs. De 10 studenten gingen naar huis met een oorkonde, een beeldje én een cheque van € 1.000.- om te investeren in een aanvullende opleiding of cursus.

Olaf de Jonge woont in Borne en volgt de opleiding Technisch specialist personenauto’s aan de Sumpel 4-6 in Almelo. Zijn passie voor autotechniek bracht hem naar het NK voor beroepen (Skills The Finals), waar hij een knappe zilveren medaille won in het vakgebied Autotechnicus. Hij is geboren voor de autotechniek en sleutelen zit hem in het bloed. Dat lijkt familiair te zijn. Hij werkt net als zijn vader bij Huiskes-Kokkeler. De ambities van Olaf zijn om zijn mbo-niveau 4 diploma te behalen om vervolgens alle trainingen binnen PON af te ronden. Èn hij wil onvervangbaar worden! 

Petros Barshini woont in Almelo en volgt de opleiding Ondernemer retail aan de Wierdensestraat in Almelo. Petros heeft zich gekwalificeerd voor het NK voor beroepen (Skills The Finals) in het vakgebied Ondernemer retail en sleepte hier een gouden plak in de wacht. Petros is een echte doener en durft buiten de kaders te denken. Hij is creatief en kwam overtuigend over met zijn pitch. Hij heeft al zijn eigen onderneming JP’s Mirror Booth, waarmee hij photo booths verhuurt in heel Nederland. Ook is hij sinds kort actief als ondernemer in de aannemersbranche. 

Lotte Tiehuis woont in Almelo en volgt de opleiding Onderwijsassistent aan de Thorbeckelaan in Almelo. Een heel enthousiaste Lotte behaalde ook een gouden medaille bij Skills The Finals in het vakgebied Onderwijsassistent, waar ze als wedstrijdopdracht samen met haar klas een eigen politieke partij heeft opgericht. Lotte behoort tot de top 10 van studenten landelijk met de hoogst behaalde scores tijdens het hele Nederlands kampioenschap en is daarom ook genomineerd voor de Best of Excellence award.  

Jen Tang volgt de opleiding Specialist mode/maatkleding aan het Ariënsplein in Enschede en woont  in Almelo. Jen heeft zich gekwalificeerd voor het NK voor beroepen (Skills The Finals) in het vakgebied Specialist mode/maatkleding. Deze modeontwerpster in opleiding behaalde een mooie bronzen medaille en ze opende onlangs de deuren van haar modeatelier Jen Fashion. Ze houdt ervan om kleding te ontwerpen voor gala’s of bijzondere gelegenheden. 

Brigitte van der Meulen woont in Enschede en volgt de BBL-opleiding Entree Dienstverlening voor volwassenen. Brigitte (35 jaar) is werkzaam als participatiemedewerker bij ROC van Twente en draait mee in de ploeg van schoonmaakorganisatie ATALIAN. Bijzonder is in dit geval dat Brigitte is ingezet op de roc-locatie aan de Wethouder Beversstraat in Enschede. Dit is dezelfde locatie als waar ze haar opleiding volgt. De fanatieke Brigitte wil graag haar kansen op de arbeidsmarkt vergroten en ze wil het goede voorbeeld geven voor haar dochter. Ze heeft school veelal negatief ervaren, maar in juli a.s. gaat ze haar eerste diploma behalen! Ze is enthousiast en een verbinder in de klas. Na de zomer wil ze starten met de niveau 2 opleiding Medewerkers facilitaire dienstverlening. 

Rutger Sijtsma uit Enschede en Senne Bolscher uit Almelo volgen de opleiding Handhaver, toezicht en veiligheid aan de Wethouder Beversstraat in Enschede. De heren vormden een hecht team van handhavers tijdens hun kwalificatiewedstrijd voor Skills The Finals. En met succes, ze haalden de finale en behoren hiermee tot de beste acht van Nederland. Ontzettend fanatiek streden ze tijdens het NK om een podiumplek. Veel casussen handelden ze met succes af. Helaas ging het minder goed bij de casus waarbij ze iemand in de boeien moesten slaan (tijdens de opleiding was dit onderdeel nog niet aan bod gekomen). 

Lars Teesink woont in Hengelo en volgt de opleiding Verspaningstechnoloog aan de Gieterij in Hengelo (i.s.m. Stodt Hengelo). Lars heeft zich gekwalificeerd voor het NK voor beroepen (Skills The Finals) in het vakgebied CNC Frezen. Met dank aan de ruimte en extra training die hij kreeg bij zijn leerbedrijf NTS Norma behaalde Lars een prachtige 5e plek en eindigde helaas net naast het podium. Het podium is zijn uitdaging voor volgend jaar!

Noortje Nieboer uit Hengelo volgt de opleiding Schoonheidsspecialist aan de Wierdensestraat in Almelo. De leergierige en gedreven Noortje kijkt kritisch naar haar eigen werk, zodat ze boven zichzelf en een ander uit kan stijgen. Noortje onderscheidt zich door haar empathische, sympathieke en gefocuste werkhouding. Ze behaalde tijdens het NK Skills The Finals een gouden plak, ze behoort tot de top 10 van best scorende deelnemers aan dit NK en mag Nederland vertegenwoordigen tijdens WorldSkills in Lyon. 

Amani Tukko woont in Hengelo volgt de opleiding Helpende zorg en welzijn aan de Gieterij in Hengelo. Amani werkt hard voor een betere toekomst voor haar en haar dochtertje. Zij is alleen naar Nederland gekomen. Haar dochtertje zit op het speciaal onderwijs en wordt iedere dag opgehaald met de bus. Amani loopt stage in Enschede bij gastouderopvang Hupsakee en daar zijn ze erg blij met haar: “Amani is leergierig, werkt hard, is lief en doet ontzettend haar best”. Amani is vader, moeder, kostwinner en student tegelijk en woont bovendien ook nog eens in een ‘vreemd’ land.

Gemeente Almelo nam in 2019 het initiatief voor deze awards. Om het regionale belang nog meer te benadrukken, reiken nu ook de gemeenten Enschede en Hengelo mbo awards uit. Een diploma is pas het begin van een nieuwe fase in iemands ontwikkeling. Dat duurt een leven lang. Juist ook omdat de inhoud van de beroepspraktijk continu verandert. Mbo’ers zijn flexibel en ondernemend, waardoor ze kunnen blijven inspelen op al die veranderingen.