ROC van Twente en het Graafschap College versterken elkaars Skills

10 juli 2024
Het Graafschap College en ROC van Twente werken steeds meer samen om beroepsonderwijs in Oost-Nederland nog beter op de kaart te zetten. Zo is ook Skills een thema waarop de twee mbo’s elkaar versterken. Skills-coördinatoren van ROC van Twente en het Graafschap College, Natasja Bosvelt en Kim van der Meijde, vertellen hoe hun samenwerking eruitziet. “Het is heel leuk om bij elkaar in de keuken te kijken.”

Natasja werkt één dag in de week als buddy van Kim op het Graafschap College. “Het ROC van Twente is al wat stappen verder namelijk”, legt Natasja uit. “Maar Kim is en blijft in de lead op het Graafschap College. We trekken alleen samen op om kennis uit te wisselen en onze samenwerking te versterken. Ik leg het vaak zo uit: we hebben allebei ons eigen winkeltje, en ik kom hier één keer in de week helpen vakkenvullen.”

Doel van de samenwerking

Het afgelopen jaar hebben ROC van Twente en het Graafschap College Skills verder geprofessionaliseerd en nog zichtbaarder gemaakt. “Dat werkt goed, docenten van onze scholen werken al meer samen binnen de Skills-wedstrijden”, gaat Natasja verder. “Ze bespreken vakinhoudelijke kennis en de opzet van nieuwe opleidingen, maar ook hoe ze Skills aanpakken. Het uitwisselen van ervaringen zorgt ervoor dat beide organisaties verder komen en dat onze netwerken groeien. Uiteindelijk gaat daardoor ook de kwaliteit van onze opleidingen omhoog en versterken we de positie van beroepsonderwijs in de regio.”

Deze samenwerking heeft zijn vruchten al afgeworpen. “Het is ontzettend leuk om bij elkaar te kijken hoe dingen werken. Mede daardoor heeft het Graafschap College het afgelopen jaar grote stappen gezet”, vertelt Kim. “Dankzij de inzet van studenten, docenten en het Skills-team, deden we aan meer vakwedstrijden mee, organiseerden we bijeenkomsten en wonnen we maar liefst drie medailles. Mijn collega Yvette Rutten heeft ook een heel groot aandeel in dit succes.”

Kortere lijntjes

Wat ze zelf aan de samenwerking heeft? “Natasja en ik kunnen samen zoeken naar de juiste aanpak”, gaat Kim verder. “Zij heeft al gezien hoe het is om snel successen te boeken, want zo ging het bij ROC van Twente ook. Daardoor kan ze me goed ondersteunen in de weg naar succes en behoeden voor eventuele valkuilen. Natuurlijk pas ik haar ervaringen toe op zo’n manier dat het bij het Graafschap College past. Dat is één van de belangrijkste dingen die ik van onze samenwerking leer: je moet de aanpak kiezen die het beste past bij je school en de fase waarin je zit.”

“Wat betreft de samenwerking met het ROC van Twente merken we vooral meer zichtbaarheid bij collega’s”, vult Natasja aan. “Als één van mijn collega’s iemand van het Graafschap College zoekt, dan komen ze naar ons toe. Wij brengen ze in contact met de juiste mensen. De lijntjes zijn dus veel korter.” Ze vervolgt: “Ik kwam natuurlijk nieuw binnen bij het Graafschap College, en ook Kim werkt hier pas een paar maanden. Gelukkig kunnen we die uitdaging met z’n tweeën aan.”

Toekomstplannen

Hoe de Skills-samenwerking er verder uit gaat zien? “We willen natuurlijk nog veel meer van elkaars organisatie zien”, aldus Kim. “En komende september gaat gouden-medaille-winnares Julia Jurriens van het Graafschap College naar WorldSkills in Lyon voor de wedstrijd Autotechniek. Natasja is naast haar rol als Skills-coördinator ook teamleader van TeamNL, dus ook dan zullen we weer met elkaar optrekken.”

“Ook lijkt het me een leuke uitdaging om te kijken of we samen met een onderwijsteam een kwalificatiewedstrijd kunnen organiseren. En we willen natuurlijk zoveel mogelijk studenten enthousiast maken en uitdagen om mee te doen aan de Skills-wedstrijden, dat is het uiteindelijke doel.”

ROC van Twente en het Graafschap College willen samen beter en makkelijker inspelen op een aantal maatschappelijke vraagstukken, zoals vergrijzing, kleinere en verschillende doelgroepen, het tekort aan vakmensen en de veranderende vraag vanuit bedrijfsleven. Dat is in het belang van jongeren, volwassenen, bedrijven en instellingen met een scholingsvraag in Oost-Nederland. De komende tijd versterken we onze samenwerking dan ook waar dat kan. Zo zorgen we voor een toekomstbestendig mbo.