Pauline Pakjekans v2

Durf de stap te zetten om iets nieuws te beginnen

Pauline van Dijk (25) doet sinds augustus 2022 de opleiding Analisten. Deze wordt gegeven aan de Tromplaan in Enschede, waar het ROC gebruikmaakt van de praktijklokalen van Saxion.

Pauline woont in Delden en heeft in Hengelo bij Avila vmbo tl gedaan. Zij deed daar zowel het profiel Zorg en welzijn als Techniek. Na het behalen van het diploma wist ze niet zo goed welke vervolgopleiding ze zou kiezen. Ze hinkte op twee gedachten, of de zorg, of de techniek. Een lastige keuze. Ze keek naar wat anderen kozen en besloot toen om de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg te gaan doen. 

Ze koos voor de gehandicaptenzorg en is na het behalen van het diploma aan het werk gegaan. “Ik wou eigenlijk toen ik klaar was met die opleiding al iets anders gaan doen, ik twijfelde, maar ben dus toch wel aan het werk gegaan, maar zat daar niet op mijn plek. Dus ben ik van werkplek veranderd, maar nog steeds niet op mijn plek. Ik was natuurlijk ook nog erg jong, had geen ervaring en de gehandicaptenzorg is best pittig. De verantwoordelijkheid dragen, daar was ik niet aan toe.” 

"Het is een leuke opleiding, afwisselend, veel praktijk gecombineerd met theorie, analyses, proefjes, een goede verhouding tussen theorie en praktijk."

- Pauline van Dijk

Een nieuwe richting: opleiding en werk combineren

Reden voor haar om iets anders te gaan doen: een flexibel contract bij Twentse Zorgcentra, en een andere opleiding. “Ik was op de middelbare school goed in biologie en wiskunde, dus ik dacht ‘laat ik iets zoeken in die richting’. Ik heb gegoogeld en ben gaan zoeken op de website van ROC van Twente. Daar vond ik deze opleiding, de open dagen waren echter al geweest. Ik heb me toen gewoon aangemeld, nog voor de zomervakantie, en ben september 2022 begonnen.”

De opleiding die Pauline nu doet, is een niveau 4 opleiding. En het voelde meteen goed. Ze gaat het derde jaar in. “Nu ik de gehandicaptenzorg in de flex doe, heb ik minder verantwoordelijkheid en meer voldoening. Collega’s zijn blij dat ik de diensten opvul die zij niet kunnen draaien. Maar ik weet nu ik deze opleiding doe dat het werk van analist beter bij mij past."

Stage-ervaring in het ziekenhuis

"In leerjaar 2 heb ik stage gelopen bij het ziekenhuis Isala in Zwolle, 10 weken, en ik vond het heel leuk. Ik zou daar wel willen werken straks. Ik kies sowieso voor werken in een lab van een ziekenhuis. Ook daar help je mensen, maar op een andere manier dan in de zorg. Tijdens de stage heb ik geleerd om bloed te prikken, op zaal. Dan heb je dus toch ook contact met patiënten. Als ik alleen in een laboratorium zou werken, zou ik het contact met patiënten missen.”

Pauline gaat in dit derde jaar van de opleiding het hele jaar naar school. In het vierde leerjaar wordt het 4 dagen stage en 1 dag school. Andere richtingen binnen deze opleiding gaan uit van twee keer een halfjaar stage op twee verschillende plekken. Bij de richting ‘ziekenhuis’ loop je echter stage op één plek (klinische chemie) het hele jaar. Dat wordt voor haar geregeld. Er zijn te weinig stageplekken, dus Pauline moet een motivatiebrief sturen voor de afstudeerstage. “Ik vind de klinisch chemische analyses heel leuk om te doen. Ik vind het heel interessant hoe het menselijk lichaam functioneert of juist niet en wil dan weten waarom dan niet.” 

Tevreden met de keuze

Pauline's klas bestaat uit zowel jongeren als oudere studenten die al een andere opleiding hebben gedaan. De opleiding is ook geschikt voor zij-instromers, al is een aparte klas niet altijd haalbaar. Ze gaat met plezier naar school en waardeert de afwisseling tussen theorie en praktijk. De theorie gaat haar goed af, maar vraagt wel aandacht. Pauline is blij dat ze de stap heeft gezet en merkt dat ze beter in haar vel zit. Anderen zien dat ook.

Meer verhalen lezen?