ROC FOTO ALGEMEEN DAG300019

Aanmelden🖐

Heb jij dé opleiding gevonden?

Klaar voor je carrière op ROC van Twente? Dan kun je je gewoon digitaal aanmelden. Volg de stappen hieronder en het is zo gepiept. Meld je wel aan voor 1 april, want anders kan je opleiding al vol zitten!

Hoe werkt het?

Stap 1. Pak je DigiD erbij

Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Zorg dus dat je je DigiD inloggegevens en wachtwoord bij de hand hebt. Heb je geen DigiD? Dan kun je die hier aanvragen.

Kun je geen DigiD aanvragen? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.

Stap 2. Zoek de opleiding van jouw keuze

Je vindt alle mbo-opleidingen op onze website. Kijk bij ‘vind jouw mbo-opleiding’ en filter op vooropleiding, studierichting of manier van leren.

Stap 3. Klik op ‘Aanmelden’

Bij elke opleiding staat de knop ‘meld je aan voor deze opleiding’. Als je hierop klikt, dan ga je naar de landelijke website ‘centraal aanmelden mbo (CAMBO)’. Soms kun je eerst nog de leslocatie kiezen. Als je bij 'centraal aanmelden mbo' bent log je in met je DigiD.

Om je te helpen bij je aanmelding maakten we een handleiding, waarin we alles stap voor stap uitleggen. De handleiding kun je hier vinden.

Stap 4. Vul alle gegevens in die we van je nodig hebben

Vul je gegevens in op het aanmeldformulier. Controleer je gegevens nog even goed voordat je op de verzendknop drukt. Zo weet je zeker dat er geen fouten in staan.

Stap 5. Klik op verzenden

Als wij je aanmelding hebben ontvangen sturen we zo snel mogelijk een schriftelijke bevestiging.

Stap 6. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Bekijk dan onderaan deze pagina de veelgestelde vragen over het aanmelden voor een opleiding.

Video thumbnail mbo toelatingsrecht

Belangrijke zaken bij een aanmelding

1 april

Als je je voor 1 april aanmeldt, dan heb je toelatingsrecht. Dat betekent dat je zeker bent van een plek in de opleiding die je kiest, als je meedoet aan de intakeactiviteiten en voldoet aan de wettelijke eisen. Meld je je na 1 april aan? Dan vervalt je toelatingsrecht. Dat betekent dat de opleiding je soms kan weigeren.

Toelatingsonderzoek

Om een mbo-opleiding van minimaal niveau 2 te volgen, moet je aan wettelijke instroomeisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een diploma van het voortgezet onderwijs hebben. Ben je gezakt? Haal dan je diploma volgend jaar. Is dit niet meer mogelijk? Dan kijken we of je mag deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Let op: er gelden hiervoor zeer strenge criteria.

Intakeactiviteiten

Het is belangrijk dat je goed weet aan welke opleiding je begint. Daarom zijn er intakeactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld: 

  • Een gesprek voeren met iemand van de opleiding.
  • Het Digitale Doorstroom Dossier invullen en verzenden (let op: als je jonger bent dan 18 jaar moeten je ouders toestemming geven voor de overdracht van het dossier naar ROC van Twente).
  • De AMN Talentscan doen, die meet wat jij al goed kunt en wat je leuk vindt.
  • Een motivatiebrief schrijven.
  • Meedoen aan een bepaalde activiteit van de opleiding.

Bindend studieadvies

Je krijgt in het eerste jaar van je mbo-opleiding een bindend studieadvies (BSA). Dit advies bepaalt of je door mag met de opleiding of niet. Dat advies komt niet als verrassing. Tijdens het schooljaar bespreken we al hoe de opleiding je bevalt, wat er goed en minder goed gaat en waar je meer hulp bij kunt gebruiken. Dit zijn studievoortgangsgesprekken.

In het eerste studievoortgangsgesprek krijg je een eerste studieadvies. Wanneer dit negatief is, ontvang je een schriftelijke waarschuwing. In een tweede studievoortgangsgesprek krijg je het bindend studieadvies. Dit kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies kun je de opleiding vervolgen. Je moet dan nog wel aan de overgangscriteria voldoen om over te kunnen gaan naar leerjaar 2. Voldoe je niet aan de overgangscriteria? Dan kan je het eerste leerjaar over doen. Wil je het eerste leerjaar niet over doen, dan beëindigen we jouw onderwijsovereenkomst en word je bij die opleiding uitgeschreven. Als je een negatief advies krijgt, moet je met de opleiding stoppen en gaan we samen op zoek naar een andere studiekeuze.

Wanneer kun je geen opleiding bij ons volgen?

Je kunt geen opleiding bij ons volgen als je: 

  • drie keer een negatief bindend studieadvies hebt gekregen;
  • zes jaar op het mbo hebt gezeten, maar geen diploma hebt gehaald;
  • niet aan de voorwaarden voor het toelatingsrecht voldoet. Je hebt je bijvoorbeeld niet voor 1 april aangemeld. We bekijken dan wel samen met de toelatingscommissie of we je alsnog kunnen toelaten;
  • kiest voor een opleiding met instroombeperking. Dit gebeurt soms bij opleidingen waarbij niet genoeg werk is in de praktijk, of een beperkt aantal stageplekken. Bij deze opleidingen geldt: hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je geplaatst wordt. Als je natuurlijk voldoet aan de eisen. Is er geen plek meer? Dan helpen we je bij het maken van een andere studiekeuze.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan een DigiD?

Kun jij geen DigiD aanvragen? Dan kun jij je nog steeds aanmelden voor een mbo-opleiding bij ROC van Twente. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons Studie Informatiepunt. Dat kan via Whatsapp op 06 - 29 00 79 91, telefonisch op 088 - 178 22 22 of per e-mail via info@rocvantwente.nl. Zorg dat je je naw-gegevens, mailadres en geboortedatum bij de hand hebt. 

Let op: als je een aanmelding doet zonder DigiD, dan moet je daarna met je identiteitsbewijs naar ons toe komen om je te identificeren.

Wat als ik twijfel over mijn studiekeuze?

Als je nog niet precies weet welke studie je wilt volgen, helpen we je graag verder. Tijdens het aanmeld- en intakeproces vul je een ‘Twents Digitaal Doorstroom Dossier (DDD)’ in. Je kunt dan aangeven dat je nog graag in gesprek wilt over je studiekeuze. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of de opleiding wel helemaal bij je past.

Wat is het Digitaal Doorstroom Dossier?

In het Digitaal Doorstroom Dossier (DDD) staan je persoonlijke gegevens en de reden waarom je voor een opleiding hebt gekozen. Zit je op het voortgezet onderwijs? Dan vul je het DDD samen met je decaan of mentor in. Als jij en je ouders toestemming geven, wordt het DDD met ons gedeeld. Zit jij niet op het voortgezet onderwijs, dan krijg je na aanmelding een mail met daarin twee vragen over het Studiekeuzeadviesgesprek en Passend Onderwijs: je hoeft niet het volledige DDD in te vullen.

Welk diploma heb ik nodig voor mijn opleiding?

Op onze website vind je een overzicht van alle mbo-opleidingen die je bij ROC van Twente kunt volgen. Bij elke opleiding zie je welk diploma je moet hebben en of er nog andere eisen zijn.

Kan ik extra onderwijsbegeleiding krijgen?

Soms kan een opleiding extra moeilijk zijn. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een functiebeperking, handicap, psychische aandoening of chronische ziekte. In dat geval biedt ROC van Twente extra onderwijsbegeleiding op school en op de stage. Tijdens het aanmeld- en intakeproces kun je in het Digitaal Doorstroom Dossier aangeven of er sprake is van een wens voor extra onderwijsbegeleiding. 

We bespreken samen met jou en je ouders wat nodig is om de beroepsopleiding met succes te kunnen volgen. Hierover maken we samen goede afspraken, zodat jij krijgt wat je nodig hebt. 

Meer weten? Bekijk ons aanbod hier of mail naar passendonderwijs@rocvantwente.nl

Wat gebeurt er met mijn gegevens bij een aanmelding?

Als je jouw aanmelding verstuurt, registreren we je persoonsgegevens in ons studentenadministratiesysteem. We gebruiken jouw gegevens alleen voor de aanmelding. Daarnaast laten we jouw voorgaande school weten dat je je bij ons hebt aangemeld. Voor meer informatie over de omgang met jouw gegevens verwijzen we je naar onze privacyverklaring

Wat zijn mijn rechten en plichten op ROC van Twente?

We zijn natuurlijk vooral blij dat je bij ons op school komt, maar we mogen ook iets van elkaar verwachten. We hebben alles over je rechten en plichten vastgelegd in het studentenstatuut, het examenreglement, algemene info en het opleidingsplan. Samen noemen we die documenten de Studiehandleiding. In de Studiehandleiding vind je alle informatie die je nodig hebt als er problemen zijn, of als je informatie wilt over bijvoorbeeld schoolkosten of het bindend studieadvies. 

Je vindt de handleiding ook op Plaza, het intranet. Inloggegevens voor Plaza krijg je voor de start van de opleiding. Ben je op zoek naar jouw opleidingsgegevens? Dan kun je deze ook vinden jouw online-omgeving op Plaza en in bestanden die je van ons ontvangt. Controleer alle gegevens goed en laat het ons weten als jouw gegevens niet juist zijn.  

Wie wil jij worden?
Ontdek het op onze open dag!

Zaterdag 23 november 
10.00 - 14.00 uur

Meer informatie