aanmelden bij een mbo-opleiding

Als je een opleiding wilt volgen bij ROC van Twente dan kun je je digitaal aanmelden. Het liefst voor 1 april. Natuurlijk kies je voordat je het aanmeldformulier invult eerst welke opleiding je wilt gaan volgen. Aanmelden na 1 april is ook mogelijk, maar dan is de plek in de opleiding van je keuze, niet gegarandeerd. Wil je weten welke opleiding bij je past? Kom dan een dagje kijken in het mbo, bezoek onze Open Dagen en praat over je opleidingskeuze met jouw decaan, mentor en jouw ouders/verzorgers. 

Heb jij je DigiD al bij de hand?

Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Zorg dus tijdens het aanmelden ervoor dat je je inloggegevens en wachtwoord bij de hand hebt. Geen DigiD? Dan kun je deze hier aanvragen.

Kun je om een of andere reden geen DigiD aanvragen? Neem dan contact met ons op voor de te nemen vervolgstappen. Meer hierover kun je lezen bij de veelgestelde vragen.

Zoek de opleiding van jouw keuze

Op onze website staan alle mbo-opleidingen vermeld. Je kunt ze vinden door naar ‘vind jouw mbo-opleiding’ te gaan. Vervolgens kun je jouw keuze vinden door te filteren op vooropleiding, studierichting of manier van leren.

Klik op ‘Aanmelden’

Bij elke opleiding vind je een knop ‘meld je aan voor deze opleiding’. Als je hierop klikt, dan ga je naar de landelijke website ‘centraal aanmelden mbo (CAMBO)’. In sommige gevallen kun je nog eerst de leslocatie kiezen voordat je naar 'centraal aanmelden mbo' gaat. Daar log je in met je DigiD.

Om je te helpen bij je aanmelding hebben we een handleiding gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe jij je kunt aanmelden. De handleiding kun je hier vinden.

Vul alle gegevens in die we van je nodig hebben

Via het aanmeldformulier kun je je aanmelden voor jouw opleiding. Doorloop alle stappen en let op dat je alle gegevens goed invult. Controleer je gegevens nog even goed voordat je op de verzendknop drukt. Zo weet je zeker dat er geen fouten in staan.

Klik op verzenden

Als wij je aanmelding hebben ontvangen dan krijg je van ons zo spoedig mogelijk een schriftelijke bevestiging. 

Kijk ook bij de veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Kijk dan ook zeker hieronder in het overzicht met de belangrijkste veelgestelde vragen over het aanmelden voor een opleiding.

Heb je een diploma van de middelbare school? Dan ben je welkom!

Iedereen met een diploma* van de middelbare school is welkom op een mbo-opleiding. Meld je wel vóór 1 april aan en doe mee aan de verplichte intakeactiviteiten. Dan krijg je zeker een plek bij de opleiding die je kiest. Bekijk het filmpje van de Rijksoverheid over dit toelatingsrecht.

* Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen diploma van de middelbare school? Dan is er voor jou de Entreeopleiding.

Veelgestelde vragen

Heb jij nog geen DigiD?

Als je 14 jaar of ouder bent, kun je zelf een DigiD aanvragen via www.digid.nl Het aanvragen van een DigiD duurt een paar dagen, houd hier rekening mee. Ben je jonger dan 14 jaar, dan kunnen jouw ouders voor jou een DigiD aanvragen, waarmee je je kunt aanmelden voor een mbo-opleiding bij ROC van Twente. 

In een enkel geval kan het voorkomen, dat je geen DigiD kunt aanvragen. Bijvoorbeeld als je buiten Nederland woont en niet in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit. Als je je zonder DigiD wilt aanmelden, dan kun je contact opnemen met ons Studie Informatiepunt.
 

Kun jij geen DigiD aanvragen?

Is het niet mogelijk* om een DigiD aan te vragen? Dan kun jij je nog steeds aanmelden voor een mbo-opleiding bij ROC van Twente. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons Studie Informatiepunt. Dat kan via Whatsapp op 06 - 29 00 79 91, telefonisch op 088 - 178 22 22 of per e-mail via info@rocvantwente.nl. Zorg dat je je naw-gegevens, mailadres en geboortedatum bij de hand hebt. 

Let op. Als je een aanmelding doet zonder DigiD dan ontvangen wij geen geverifiëerde identificatie van jouw gegevens. Je zal dus na aanmelding met je identiteitsbewijs naar ons toe moeten komen om je alsnog te identificeren.

* Er zijn uitzonderingsgevallen, waardoor het niet mogelijk is om een DigiD aan te vragen. Bijvoorbeeld als je niet staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), geen geldig paspoort, identiteitsbewijs of burgerservicenummer hebt, of een combinatie van deze factoren. 

Twijfel je nog over je studiekeuze?

Misschien zijn er nog twijfels over de studiekeuze? Wij helpen je dan natuurlijk graag verder. Tijdens het aanmeld- en intakeproces vul je een ‘Twents Digitaal Doorstroom Dossier (DDD)’ in. Je kunt dan aangeven dat je nog graag in gesprek wilt over je studiekeuze. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of de opleiding wel helemaal bij je past.

Wat is Twents Digitaal Doorstroom Dossier (DDD)?

In het Twents Digitaal Doorstroom Dossier (DDD) staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Zit je op het voortgezet onderwijs? Dan vul je het DDD samen met je decaan of mentor in. Als jij en je ouders toestemming geven, wordt het DDD met ons gedeeld. Zit jij niet op het voortgezet onderwijs, dan krijg je na aanmelding een mail met daarin twee vragen over het Studiekeuzeadviesgesprek en Passend Onderwijs: je hoeft niet het volledige DDD in te vullen.  
 

Diploma middelbare school en aanvullende eisen

Op onze website vind je een overzicht van alle mbo-opleidingen die je bij ROC van Twente kunt volgen. Bij elke opleiding zie je welk diploma je moet hebben en of er nog andere eisen zijn.

Extra onderwijsbegeleiding nodig?

Voor iedere student passend onderwijs! Bij ROC van Twente staat de student écht centraal. Zonder diploma laten we iemand liever niet de deur uit gaan. Daarom is een passende beroepsopleiding ook zo belangrijk. Voor iedereen: ook als er sprake is van een functiebeperking, handicap, psychische aandoening of chronische ziekte. Met de mogelijkheid tot extra onderwijsbegeleiding ondersteunen we de student hierin op school en op de stage. Tijdens het aanmeld- en intakeproces kun je in het Twents Digitaal Doorstroom Dossier aangeven of er sprake is van een wens voor extra onderwijsbegeleiding. 

Juist wanneer er extra onderwijsbegeleiding nodig is, is het belangrijk om goed met elkaar te regelen welke extra ondersteuning nodig is en hierover goede afspraken te maken. Wij bespreken samen met jou en jouw ouders wat nodig is om de beroepsopleiding met succes te kunnen volgen. Meer informatie over passend onderwijs vind je hier of mail naar secretariaatlbc@rocvantwente.nl.

Wat gebeurt er met je gegevens bij een aanmelding?

Als je jouw aanmelding verstuurt, registreren we de door jou ingevulde persoonsgegevens in ons studentenadministratiesysteem. We gebruiken jouw gegevens alleen voor de aanmelding. Daarnaast laten we jouw voorgaande school weten dat je je bij ons hebt aangemeld, in het kader van het bestrijden en voorkomen van voortijdig schoolverlaten. 

Voor meer informatie over de omgang met jouw gegevens, ook als je definitief besluit om een opleiding bij ons te volgen, verwijzen we je naar onze privacyverklaring

Rechten en plichten over studeren bij ROC van Twente?

Ga jij een opleiding volgen bij ROC van Twente? Dan mogen we wat van elkaar verwachten. We hebben alles over je rechten en plichten vastgelegd in het studentenstatuut, het examenreglement, algemene info en het opleidingsplan. Samen noemen we die documenten de Studiehandleiding. Als er problemen zijn, dan vind je in de studiehandleiding wat je moet doen, maar ook als je graag informatie wilt over bijvoorbeeld schoolkosten of het bindend studieadvies kun je dit vinden in de Studiehandleiding. De Studiehandleiding vind je ook op Plaza, het intranet. Inloggegevens voor Plaza krijg je voor de start van de opleiding. Ben je op zoek naar jouw opleidingsgegevens? Dan kun je deze ook vinden jouw online-omgeving op Plaza en in documentatie die je van ons ontvangt. Controleer alle gegevens goed en laat het ons weten als jouw gegevens niet juist zijn.