Infoavond woensdag 26 juni 2024
18.00 - 20.00 uur | Wierdensestraat, Almelo

meer info

wat doe je in dit beroep?

Je zorgt ervoor dat het productieproces veilig en soepel verloopt. Vanuit een centrale controlekamer of vanaf de werkvloer regel en bewaak jij dit proces en stuurt bij waar nodig is. Zijn er problemen? Dan weet je die goed op te lossen. Je overziet het grotere geheel en je onderneemt actie als je denkt dat een productieproces efficiënter kan. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hele productielijn, maar ook voor de planning en het onderhoud van machines. Je geeft leiding aan een team van operators. Je zorgt ervoor dat jouw team volgens de (veiligheids-)voorschriften werkt.

past dit beroep bij jou?

Je bent analytisch en kunt goed met computers overweg. Je ziet geen problemen maar oplossingen. Daarnaast ben je flexibel en stressbestendig. Je kunt goed met mensen omgaan.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 4
  • Duur 3 of 4 jaar
  • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

In het eerste leerjaar maak je al kort kennis met de beroepspraktijk. In leerjaar 2, 3 ga je 10 weken op stage en in leerjaar 4 ga je een heel jaar op stage. Een stageweek bestaat uit 4 dagen stage bij een bedrijf en 1 dag theorielessen op school. Het eerste leerjaar volg je samen met studenten van de opleidingen Allround laborant, Procesoperator B en Operator C.

Je leert overzicht te houden op complexe productieprocessen. Je leert werken met processchema’s en technieken die nodig zijn om moderne procesinstallaties te bedienen. Productieprocessen bijsturen en werkzaamheden bijsturen en plannen. En hoe je kwaliteitscontroles uitvoert en machines onderhoudt. Je leert omgaan met hightech apparatuur en ontwikkelt een goed technisch inzicht. Er is veel aandacht voor communiceren, rapporteren en samenwerken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 of 4 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je krijgt les in beroepstechnische vakken zoals procestechniek, procesbeheersing, elektrotechniek, chemie, natuurkunde, milieutechniek, onderhoud en werktuigbouw. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, informatica en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met wiskunde en/of nask1 (het liefst ook met nask2. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek)
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo met wiskunde en/of natuurkunde (het liefst ook met scheikunde. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek)
  • of een gelijkwaardig diploma  

Heb je een havo- of vwo-diploma met wis- en scheikunde? Dan kun je de opleiding in drie jaar doen.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het 1e leerjaar en ongeveer € 1.500,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als operator C bij veel verschillende bedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld het de hbo-opleiding Chemische Technologie. Heb je daar belangstelling voor? Dan kun je in leerjaar 3 al beginnen met een doorstroomtraject. Zo ben je beter voorbereid.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?