Infoavond woensdag 26 juni 2024
18.00 - 20.00 uur | Wierdensestraat, Almelo

meer info

wat doe je in dit beroep?

Jij ontwerpt en maakt exclusieve patisserieproducten: taarten, gebak, suikerwerk, chocolade en ijs. Je bent een echte ambachtsman of -vrouw, want je werkt met je hoofd en met je handen. En je bent een specialist, met uitgebreide kennis van grondstoffen en trends in je vak. Jouw hart ligt bij het ontwerpen van nieuwe, originele en verantwoorde producten. Je werkt in een gespecialiseerde bakkerij, bij een patisserie of bij een groot hotel of restaurant.

past dit beroep bij jou?

Je bent creatief en vernieuwend. Zorgvuldig en hygiënisch werken is heel belangrijk. En dat kun je dan ook heel goed. Je kunt goed met mensen omgaan. Met collega's die je moet kunnen coachen. Maar ook met klanten, als je bijspringt in de winkel.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BBL / 4
  • Duur 1 jaar
  • Cursusgeld € 715,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Er zijn drie toetsmomenten in de praktijk: basis, gevorderd en competent. Je ontvangt je diploma als je je praktijkexamen 'competent' in de praktijk hebt gehaald. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je aan het begin van de opleiding geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Praktijkleer
  • Rekenen
  • Siervakken
  • Studieloopbaanbegeleiding
  • Vaktheorie
  • Voedingsleer

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als patissier bij een erkend leerbedrijf (minimaal 18 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een mbo-diploma Zelfstandig werkend bakker niveau 3 (richting banket)

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Je schrijft een motivatiebrief en doet mee aan een praktische casting. Zo word je uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst en een informatiebijeenkomst. En maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 715,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: voor boeken en licenties ongeveer € 260,-. Ongeveer € 225,- voor bedrijfskleding.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken als patissier. Je kunt je bijscholen met korte, vakgerichte cursussen, bijvoorbeeld een training ondernemersvaardigheden. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-lerarenopleiding.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Patissier BBL/4