wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een bakkerij. Van verschillende grondstoffen maak jij diverse producten, zoals gebak, koekjes, broden, taarten en marsepein. Je bent creatief bij het opmaken en versieren van diverse producten. Je houdt daarbij rekening met feestdagen en speciale gebeurtenissen. Je bent niet alleen een expert in deeg en beslag. Maar je weet ook alles van de machines waarmee wordt gebakken en gekneed.

past dit beroep bij jou?

Je kunt nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch werken. Je bent vindingrijk en creatief. En je kunt daarnaast goed met mensen omgaan, want je werkt in een team en springt soms bij in de winkel.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BBL / 2
  • Duur 2 jaar
  • Cursusgeld € 301,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. In de loop van het eerste leerjaar kies je voor een richting: brood, banket of brood en banket. Hier passen we je lesprogramma op aan. Dat is handig als je je opleiding verder wilt vervolgen op niveau 3.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Er zijn drie toetsmomenten in de praktijk: basis, gevorderd en competent. Je haalt je diploma als je het examen 'competent' in de praktijk haalt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • Engels
  • Informatica
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Praktijk
  • Praktijkleer
  • Rekenen
  • Streekproducten
  • Studieloopbaanbegeleiding
  • Vaktheorie
  • Voedingsleer

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als uitvoerend bakker bij een erkend leerbedrijf (minimaal 18 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo word je uitgenodigd voor een intakegesprek en een kennismakingsbijeenkomst. Daarnaast maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 301,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: voor boeken en licenties in het eerste leerjaar ongeveer € 300,- en in het tweede leerjaar ongeveer € 200,-. Ongeveer € 225,- voor bedrijfskleding.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken als uitvoerend bakker. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Zelfstandig werkend bakker niveau 3.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Uitvoerend bakker BBL/2