wat doe je in dit beroep?

Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom en prettig voelen. Je ontvangt ze, begeleidt en adviseert ze in hun menukeuze. Jij werkt vooral in de betere restaurants, waarvoor jij het visitekaartje bent. Daarnaast doe je werk op de achtergrond. Je bereidt voor en controleert of de zaak klaar is voor de gasten. Aan het eind van de dag heb je afsluitende taken. Je doet bijvoorbeeld een deel van de administratie. Je werkt zelfstandig, en je probeert het de gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken.

past dit beroep bij jou?

Je hebt een uitgesproken gevoel voor dienstverlening en gastvrijheid. Je kunt zelfstandig werken, en werkt ook netjes en schoon. Je bent ondernemend en creatief, en werkt graag met mensen. Onregelmatige werktijden vind jij geen probleem.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 3
  • Duur 2 of 3 jaar
  • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024 en februari 2025
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Niet alleen voor kennis en vaardigheden, maar ook voor de juiste beroepshouding. Dat leer je allemaal op school en in de beroepspraktijk. Vanaf het tweede schooljaar ga je een dag per week naar school en werk je in een (betaalde) baan. Die is minimaal twintig uur, in een restaurant waar ze werken volgens de horeca-cao.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Het is ook mogelijk te starten in februari, het kan zijn dat je in een bestaande klas instroomt.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je beroepsgerichte examens van de Stichting Horeca Examen. Ook doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens. Examens kunnen buiten je reguliere lesrooster gepland worden.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • Dranken- en wijnkennis
  • Eetcultuur en wensen
  • Engels
  • Gastologie
  • Hospitalitylab
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Ondernemend gedrag
  • Rekenen
  • Studieloopbaanbegeleiding
  • Vakleer
  • Wijnkennis 2

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma Gastheer/-vrouw niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar) 
  • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo word je uitgenodigd voor een intakegesprek en een kennismakingsbijeenkomst. Daarnaast maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 450,- voor de hele opleiding. Je dient te beschikken over bedrijfskleding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Gastronoom/Sommelier niveau 4.

Extra informatie

Je begint de opleiding in de BOL. Als je 18 jaar of ouder bent kun je studiefinanciering aanvragen, zie www.duo.nl. In het tweede en derde jaar vervolg je de opleiding in de BBL. Je hebt dan een (leer)werkplek nodig van minimaal 20 uur per week. Daarnaast ga je één dag per week naar school. Vergeet dan niet om zelf je studiefinanciering en reisproduct stop te zetten omdat je nu gaat werken.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?