BBL - niveau 4

Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)

Aanmelden

Jij doet niets liever dan bijzondere, creatieve of luxe gerechten maken in de keuken. Met de lekkerste kruiden en ingrediënten van hoge kwaliteit. Je coördineert en organiseert de werkzaamheden binnen de parties. Maar dat is nog niet alles. Je bent ook verantwoordelijk voor de inkoop van ingrediënten en je stelt de menukaart samen. Je werkt op hoog niveau. De Cas Spijkers Academie is bedoeld voor veelbelovende jonge koks. Voor talenten die willen werken bij gerenommeerde restaurants, binnen en buiten de regio.

Beroepsprofiel

Je werkt graag in teamverband en bent ondernemend. Je werkt zelfstandig, zorgvuldig en hygiënisch. Je hebt gevoel voor dienstverlening, een commerciële instelling en je bent creatief met producten en gerechten.

  • Leerweg / niveau
    BBL / 4
  • Duur
    3 jaar
  • Startdatum
    Augustus
  • Leslocatie
    Wierdensestraat 65, Almelo
  • Cursusjaar
    2024-2025
  • Lesgeld
    € 735,- (per schooljaar)

De opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf (een restaurant met een horeca-cao).

Daarnaast ga je één dag per week naar school.
Bij voldoende aanmeldingen starten we een aparte groep voor volwassenen. Is dit niet het geval, dan kom je in een klas met jongeren.

Hoe zien de examens er uit?

Voor het examen maak je een 6-gangen diner dat wordt geserveerd op de academie of op locatie.  Daarnaast doe je examen in algemene vakken en je keuzedelen. Wil je daar meer over weten? Check dan www.rocvantwente.nl/examens of www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruit zien?

  • Basisgastronomie
  • Doorstroom hbo
  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Menu-engineering
  • Nederlands
  • Ondernemend gedrag
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Personeelsmanagement
  • Rekenen
  • Vakleer: product-, techniek- en warenkennis
  • Wijnkennis 2

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als gespecialiseerd kok bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3
  • of een gelijkwaardig diploma
  • of een positief advies uit de casting voor de Cas Spijkers Academie

Wat zijn de intakeactiviteiten?

Bij je opleiding doe je ook intakeactiviteiten. Zo maak je een AMN Beroepsbeeldtest en je krijgt een kennismakingsgesprek.  

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 735,- (per schooljaar). Leermiddelen: Ongeveer € 160,- voor boeken en ongeveer € 95,- tot € 300,- voor bedrijfskleding. € 1.500,- voor het eerste en tweede leerjaar voor eigen bijdrage Cas Spijkers Academie. Ongeveer € 2.000,- voor het derde leerjaar.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Extra informatie

De opleiding Gespecialiseerd kok wordt bij voldoende deelname in twee varianten aangeboden. De eerste variant is de reguliere opleiding. De tweede variant is de opleiding bij de Cas Spijkers Academie, de reguliere opleiding aangevuld met exclusieve masterclasses, workshops, gastlessen, teamactiviteiten, excursies en branchegerelateerde activiteiten. Voor de opleiding Gespecialiseerd kok bij de Cas Spijkers Academie vragen we jaarlijks een extra bijdrage naast het reguliere cursusgeld.

Studie in cijfers