Mbo-certificaat: Hoogspanningstechniek (K1058 - HST)
AanmeldenIn het kort
-
CursuscodeMbo niveau 4
-
Duur14 weken
-
Startdatum02-12-2024
-
Lestijdenn.t.b.
-
LeslocatieGieterij 200, Hengelo
-
Cursusjaar2025-2026
-
Cursusgeld€ 4500,-
Meer over de cursus
Inhoud
Voortraject Basis Elektrotechniek (niveau 2/3) (3 contactdagen)
Dit voortraject richt zich op de brede algemene kennis waarin de basisbegrippen, binnen de elektrotechnische branche, eigen worden gemaakt. Je gaat praktijkgericht aan de slag tijdens deze lessen. Door het volgen van een voortraject maak je alvast kennis met een aantal basisbegrippen welke de aansluiting naar de cursus Hoogspanningstechniek makkelijker maakt.
Module I - Basis HS-installaties (niveau 4) (3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning)
Deze module richt zich op de nut en noodzaak van hoogspanningsinstallaties, hoe een hoogspanningsinstallatie is opgebouwd en uit welke componenten het bestaat en de werking hiervan. Ook schematische tekeningen lezen en functies en rollen die werkzaam zijn binnen een hoogspanningsinstallatie worden behandeld.
Module II - Veilig werken (1 contactdag + zelfstudie & E-Learning)
Deze module richt zich op de gevaren die veel voorkomend zijn binnen de hoogspanningstechniek, de veiligheidsmaatregelen en -middelen die de veiligheid v/d netten en medewerkers borgt, noodzakelijke procedures en het belang van onderlinge samenwerking. Deze dag wordt afgerond met een VCA-VOL examen.
Module III - Werkopdracht: onderhoud (2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning)
Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, welke soorten onderhoud gepleegd worden, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.
Module IV - Werkopdracht: storing (3 contactdagen + zelfstudie & E-Learning)
Deze module richt zich op veilig werken binnen het verrichten van storingswerkzaamheden, welke soorten storingen veelvoorkomend zijn, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.
Module V - Werkopdracht: monteren van componenten (2 contactdagen + zelfstudie & E-Learning)
Deze module richt zich op veilig werken bij het verrichten van montagewerkzaamheden, welke werkzaamheden daarbij nodig zijn en hoe een hoogspanningsnet veilig in bedrijf genomen kan worden.
Duur
14 contactdagen excl. praktijkexamen (gemiddeld 1 dag per week)
Aantal bijeenkomsten: 14
Duur bijeenkomst: 8 uur
Moment van de dag: overdag (hele dag)
Zelfstudie: 5 uur per week
Looptijd: 14 weken
Kosten
De cursusprijs bedraagt €4500,-.
Toelatingsvoorwaarden
Een technische vooropleiding en/of een sterke affiniteit met de techniek is wenselijk.
Waardepapieren
De cursus wordt afgerond met een mbo-certificaat mits je alle modules volgt en het examen afrondt met een positief resultaat. Het mbo-certificaat wordt vastgelegd in het diplomaregister van DUO. Daarnaast heb je nu een VCA-VOL diploma op zak en de mogelijkheid om je aan te melden voor het Stipel Examen.
Subsidiemogelijkheden
Voor deze cursus is het mogelijk subsidie aan te vragen om tegemoet te komen in de kosten. Bekijk alle subsidiemogelijkheden.
Startdatum en locatie
02-12-2024 t/m 04-02-2025, locatie Hengelo
25-02-2025 t/m 23-05-2025, locatie Hengelo
12-05-2025 t/m 08-07-2025, locatie Hengelo