Welk opleidingstraject is gevolgd?
Als onderwijsinstelling geeft ROC van Twente waardepapieren uit. Op deze waardepapieren staat welk opleidingstraject een student heeft gevolgd.
ROC van Twente kent de volgende waardepapieren:
- diploma;
- certificaat;
- diploma educatie;
- instellingsverklaring;
- resultatenlijst;
- resultatenlijst educatie.
Al deze waardedocumenten hebben zichtbare en onzichtbare veiligheidskenmerken, waaronder een watermerk en een holografisch folie. Een waardedocument met veiligheidskenmerken wordt afgegeven als een student een diplomagerichte opleiding heeft gevolgd.
Andere documenten
Er zijn ook andere documenten die aantonen dat een student een (deel)traject heeft doorlopen bij ROC van Twente:
- bewijs van deelname;
- excellentieverklaring;
- getuigschrift;
- getuigschrift educatie;
- getuigschrift Endoor;
- praktijkverklaring;
- verklaring afgelegd examen – certificaat;
- verklaring afgelegd examen – diploma;
- mbo-verklaring.
Contracten
Met onze studenten maken we afspraken over wat we van elkaar verwachten in een opleidingstraject. Deze afspraken zijn vastgelegd in contracten:
- onderwijsovereenkomst opleidingsblad;
- opleidingsblad;
- praktijkovereenkomst.
Meer
Weten of iemand bij ons een opleiding heeft gevolgd of een diploma heeft behaald?
In het kader van de Wet op de Privacy mogen we niet zomaar persoonsgegevens afgeven. De persoon die het opleidingstraject heeft gevolgd, kan uiteraard altijd bij ons terecht om een verklaring op te vragen dat hij/zij daadwerkelijk een opleiding heeft gevolgd. Ook bij DUO kan een uittreksel worden aangevraagd door de student. Als werkgever kun je hierover meer informatie vinden op de DUO-pagina-zakelijk.
Uiteraard helpen we bpv-bedrijven of overheidsinstellingen met een vraag over de authenticiteit van een waardedocument graag verder. Hiervoor hebben we binnen ROC van Twente een procedure afgesproken, waarbij we integer en zeer zorgvuldig omgaan met privacygevoelige gegevens.
Heb je vragen over de authenticiteit van een waardedocument? Check dan eerst de flyer Diplomacheck. Heb je daarna nog meer vragen, dan kunnen deze gemaild worden.
Wanneer geven we een diploma af en wanneer een certificaat?
Een mbo-opleiding is een volledig onderwijsprogramma. Een student krijgt tijdens de opleiding alle benodigde kennis en leert vaardigheden die nodig zijn om het beroep uit te oefenen. Als een mbo-opleiding positief is afgerond, dan krijgt een student een diploma. In het kwalificatiedossier is vastgelegd wat een student moet kennen en kunnen om een diploma te krijgen.
Een certificaat wordt uitgereikt aan studenten die een bij wet aangewezen deel uit een volledige mbo-opleiding volgen. Dit deel van de opleiding heeft een zelfstandige betekenis op de arbeidsmarkt (keuzedeel of onderdeel kwalificatie).
Getuigschrift
Als een cursus wordt afgerond, dan krijgt de deelnemer een getuigschrift. Een cursus is een kort traject, dat over het algemeen één onderwerp behandeld. Bijvoorbeeld het leren werken met een bepaalde methode.
Een getuigschrift wordt ook uitgereikt als iemand deelneemt aan een workshop. Dit is een werkvorm, waarin een actieve rol van de deelnemers wordt gevraagd en waarbij theorie en praktijk samenkomen. Tot slot krijgen deelnemers aan een training en/of een scholingstraject ook een getuigschrift. Tijdens een training wordt een vaardigheid geoefend en in een scholingstraject verwerft de deelnemer beroepsvaardigheden en/of kennis waarbij het einddoel geen diploma of certificaat is.
Mbo-verklaring
Studenten die een deel van een mbo-opleiding hebben gevolgd, maar niet het diploma hebben gehaald, kunnen een mbo-verklaring krijgen. Dit document kan behulpzaam zijn bij het solliciteren naar een baan en bij terugkeer naar het mbo. De inhoud van een mbo-verklaring verschilt per student en kan betrekking hebben op een of meer van de volgende resultaten:
- één of meer examenresultaten;
- resultaat beroepspraktijkvorming (stage);
- overige resultaten *pdf.
Praktijkverklaring
Op basis van de vraag van de werkgever en mogelijkheden van de deelnemer, wordt gekeken welke werkprocessen uit de mbo-kwalificatiedossiers de deelnemer bij een erkend leerwerkbedrijf zou kunnen leren uit voeren. Dit gaat dan om opdrachten waarbij vakvaardigheden en algemene werknemersvaardigheden centraal staan. De praktijkopleider toetst of de deelnemer aan de eisen voldoet.
Deze maatwerk praktijkleerroutes worden in de regio Twente aangeboden voor de profielen zorg & dienstverlening, groen, horeca & voeding en logistiek. De deelnemer krijgt geen waardedocument, maar een praktijkverklaring, waarin staat welk traject is afgerond. Dit gebeurt in samenwerking met SBB.