Op dit moment kunnen we gelukkig weer lesgeven op onze locaties. We doen er natuurlijk alles aan om dat veilig en gezond te doen. Hierbij houden we ons aan het landelijk beleid en aan de basisregels om verspreiding te voorkomen.

De belangrijkste vragen en antwoorden hebben we op deze pagina voor je op een rij gezet.

ROC van Twente en de maatregelen

Moet ik een mondkapje dragen op school?

Ja, studenten, medewerkers en bezoekers zijn verplicht om een mondkapje te dragen. Op een vaste zitplaats en tijdens de les kan het mondkapje af.
Als de beroepsrichtlijnen beschermingsmiddelen vragen, dan is het dragen van een mondkapje ook verplicht tijdens praktijklessen.

Ik kan om medische redenen geen mondkapje dragen. Wat moet ik doen?

Zit je bij ons op school en heb je een ziekte of beperking waardoor je geen mondkapje kunt dragen, dan meld je dit bij je Teammanager. Je moet dan een 'eigen verklaring' overleggen en een bijbehorende onderbouwing, zoals een verklaring van jouw behandelend arts/instelling of een medicijnoverzicht. Het ongeoorloofd niet dragen van een mondkapje betekent, dat we je de toegang tot onze gebouwen kunnen weigeren. 

Heb je een afspraak op één van onze locaties en kun je geen mondkapje dragen vanwege medische redenen? Dan vragen we om dit met je contactpersoon te bespreken en de afspraak online te laten plaatsvinden. 

Waar vind ik info over wijzigingen?

Op deze pagina vind je actuele informatie over onze maatregelen. Op het moment dat het landelijke beleid wijzigt, bekijken we of dit invloed heeft op de situatie bij ROC van Twente. Als dit zo is, dan passen we de vragen en antwoorden op deze webpagina aan. Studenten en medewerkers kunnen voor nadere informatie terecht op Plaza, het intranet van ROC van Twente.

Kan ik met het openbaar vervoer naar school?

Reizen met het openbaar vervoer kan. Kijk voor meer info over het openbaar vervoer op deze pagina

onderwijs, lessen en toetsen

Wanneer kan ik naar school?

  • Er wordt voor al onze studenten weer onderwijs op onze locaties aangeboden;
  • Het kan nog voorkomen dat een les online wordt aangeboden. Als dat zo is, hoor je dat van je opleiding;
  • Twijfel je of je vanwege je gezondheid of de gezondheid van huisgenoten naar school mag? Bekijk dan onze beslisboom >

Is de kantine open?

De kantines zijn geopend. Ook schoolrestaurants zijn open. Hierbij gelden de toegangsregels van de overheid. Dit betekent dat studenten die dagelijks onderwijs volgen op één van onze locaties zonder toegangsbewijs terecht kunnen in de schoolkantines. Bezoekers of studenten die van een lunch* willen genieten in één van de restaurants of brasseries dienen een toegangsbewijs te laten zien. Met ingang van 12 november geldt er maximale groepsgrootte van 75 personen met uitzondering van afhaallocaties. 

* op dit moment is het niet mogelijk om te komen dineren. 

Hoeveel studenten mogen er per les in een lokaal?

Er is sprake van een maximale groepsgrootte van 75 personen. Wij proberen groepen natuurlijk zo klein mogelijk te houden.  

Kan ik les- of cursusgeld terugkrijgen?

Les- of cursusgeld dat studenten van 18 jaar en ouder betalen voor een opleiding wordt bepaald en geïnd door DUO, onderdeel van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit ministerie heeft besloten dat het les- en het cursusgeld voor het schooljaar 2021-2022 wordt verminderd met 50 procent. De korting wordt automatisch door DUO verrekend. 

50% korting
Voor mbo-studenten en vavo-leerlingen betekent dit dat het tarief eenmalig van € 1216 naar € 608 gaat, voor entree- en bbl-studenten niveau 2 van € 253 naar €126 en voor bbl-studenten niveau 3 en 4 van € 612 naar € 306.

Coronaregeling
Ook heeft DUO een tijdelijke coronaregeling, die een tegemoetkoming in de kosten heeft geboden voor studenten die tussen februari 2021 en eind augustus 2021 hun mbo-diploma haalden. Informatie hierover vind je op de site van DUO

Ik kom in financiële problemen door de coronacrisis. Wat nu?

DUO adviseert studenten die door het coronavirus in financiële problemen komen. Heb jij problemen, bijvoorbeeld door het onverwacht wegvallen van je inkomen uit je bijbaan? Kijk dan op de site van DUO>> en bekijk de mogelijkheden / FAQ. Je kunt ook mailen naar ons.

De overheid heeft ook een regeling, waarbij je een financiële tegemoetkoming kunt krijgen vanwege corona. Op deze webpagina lees je er meer over. 

Heb je dan nog zorgen over hoe je je rekeningen moet betalen? Dan kun je hulp vragen aan ons Studiefonds. Op Plaza, het intranet kun je -als je student van ROC van Twente bent- hierover meer informatie vinden. 

Kan ik een eventuele online les opnemen?

Nee, in verband met de privacy mag dit niet. Studenten zijn zowel te zien als te horen tijdens een online les. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gezegd dat het opnemen van een les daarom een inbreuk op de privacy is.

gezondheid en besmetting

Thuisblijven of naar school?

Thuisblijven of naar school? Bekijk hier onze nieuwe corona beslisboom. Daarmee kun je zien wat je moet doen als jij of iemand uit je omgeving klachten heeft of ziek wordt.

Ik heb me laten testen. Wat moet ik doen?

We gaan ervan uit dat als je door de GGD getest wordt er sprake is van klachten. Dat betekent dat je thuis blijft in afwachting van het testresultaat. Je kunt met je teammanager overleggen over de invulling van je lessen. Is de uitslag van de test positief en heb je corona, dan meld je dit bij de teammanager en SLB'er van je opleiding. 

Ik heb corona. Wat moet ik doen?

Heb jij een corona-test laten doen door de GGD en ben je positief getest? Of heb je een zelftest gedaan die positief is? Blijf dan thuis en volg de gezondheidsregels van de GGD. Geef het ook direct door aan je slb'er, mentor of teammanager (ook tijdens de vakantie). In de beslisboom zie je wanneer je weer naar school mag. De GGD zal je hier ook over informeren. Als je een positieve zelftest hebt gedaan, neem dan direct contact op met de GGD.

Mijn huisgenoot heeft klachten en wordt getest. Wat moet ik doen?

Volg de stappen in onze corona beslisboom.

Hoe vaak moet ik zelftesten?

Zelf getest = niet gestrest. Studenten en medewerkers wordt geadviseerd om minimaal twee keer in de week een zelftest af te nemen. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of wanneer je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. De zelftest is ook niet bedoeld als toegangstest of -bewijs. Zelftesten is altijd vrijwillig. En zonder zelftest hebben studenten en collega’s gewoon toegang tot school. Je kunt gratis zelftesten aanvragen via Zelftest (zelftestonderwijs.nl). Studenten loggen hiervoor in met hun schoolaccount.

Er is een besmetting op school. Wat nu?

Onze school telt zo'n 20.000 studenten. We vragen iedereen die onze gebouwen bezoekt zich te houden aan de maatregelen, zodat het risico op besmetting zo klein mogelijk is. ​Mocht er een student of medewerker met een besmetting zijn, dan kijken wij welke maatregelen we moeten nemen. Dit is maatwerk.

Ik behoor tot een risicogroep, mag ik naar school?

Je kunt – in overleg met school – worden vrijgesteld van fysiek onderwijs als je behoort tot een risicogroep. Neem hiervoor contact op met de teammanager van je opleiding.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd als ik positief getest ben?

Je privacy is ontzettend belangrijk. In het kader van bron- en contactonderzoek kan het voorkomen dat wij navraag moeten doen bij de GGD en bij je opleiding. Is dit op jou van toepassing, dan zullen we dit altijd melden. We zien steeds vaker dat mensen minder problemen hebben met het delen van hun naam als zijnde besmette persoon, omdat dit helpt om snel in beeld te brengen wie met wie in contact is geweest. Echter, het delen van gegevens maakt onderdeel uit van de AVG. Ben je besmet en wil je niet dat je naam gedeeld wordt in informatievoorziening, dan respecteren we dat.

Ik hoor dat een student wordt getest en deze student is op school geweest. Wat moet ik doen?

Je hoeft geen actie te ondernemen. Als er een vervolgactie, zoals bron- en contactonderzoek, nodig is, dan informeert de GGD ons hierover. Wij informeren dan de direct betrokkenen. Als school doen we verder alles om de kans op besmetting te verkleinen. 

Wat als ik in het buitenland ben geweest ?

Wil je weten of je in quarantaine moet na een reis naar het buitenland? Doe de quarantainecheck van de Rijksoverheid. 

Hoe gaat het met je?

Dit is een vraag van ons aan jou. Misschien heb je behoefte aan een gesprek? Dat kan. Je studieloopbaanbegeleider staat voor je klaar: je kunt hem of haar altijd mailen. Ook kun je mailen naar loopbaancentrum@rocvantwente.nl. De medewerkers van het Loopbaancentrum bieden je graag een luisterend oor en kunnen je eventueel verder helpen als dat nodig is.

Waar kan ik terecht met vragen over vaccineren?

GGD Twente vertelt je graag meer over het vaccin. Heb je vragen, dan kun je terecht op de website van GGD Twente.

Info over vaccineren vind je ook hier.

stage

Gaat mijn bpv/stage door?

Stages en bpv zijn weer mogelijk. Sinds 15 september 2021 zijn ook buitenlandse stages weer mogelijk. Je SLB'er of teammanager kan je helpen bij vragen over je eigen stage of bpv.

Kan ik op buitenlandse stage?

Vanaf 15 september 2021 zijn buitenlandse stages weer mogelijk. Je SLB'er of teammanager kan je helpen met vragen.

locaties

Zijn alle locaties geopend?

Ja, onze locaties zijn geopend. 

Wat doen we op de locaties?

Je moet op elke locatie bij binnenkomst je handen desinfecteren en een mondkapje dragen. Ook zijn er papieren handdoekjes beschikbaar. Natuurlijk wordt er ook goed en vaak schoongemaakt. En je moet zelf zorgen voor het houden van voldoende afstand. 

Hoe zit het met de ventilatie?

Onze ventilatiesystemen zijn gecontroleerd. Om het risico van verspreiding van het virus te voorkomen, is op plekken de recirculatie (rondgaan van bestaande lucht) uitgeschakeld. Om goed te ventileren, worden leslokalen en andere ruimten regelmatig gelucht, door ramen en deuren open te zetten. 

overig

Waar kan ik terecht met vragen over aanmelden en studiekeuze?

Heb je vragen over aanmelden of je studiekeuze? Dan kun je terecht bij ons Studie Informatiepunt. Zij zijn bereikbaar op tel. 074 - 852 55 55 en via WhatsApp op 06 - 29 00 79 91.

Ik volg een VAVO-opleiding. Welke regels gelden er voor mij?

VAVO-onderwijs wordt gegeven volgens de RIVM-richtlijnen voor het mbo. 

Ik wil graag dineren in één van de opleidingsrestaurants. Welke maatregelen gelden er?

In onze restaurants gelden de actuele horecaregels van de Rijksoverheid. Dit betekent, dat je bij de ingang een coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR-code moet laten zien. Een coronatoegangsbewijs is een vaccinatiebewijs (van volledige vaccinatie), een herstelbewijs van besmetting of een negatieve uitslag van een coronatest. 

Openingstijden
In verband met de huidige maatregelen, starten wij een half uur eerder dan regulier met onze diners. Het ontvangst is om 17.00 uur. Om 19.45 uur nemen wij afscheid, zodat we de deuren uiterlijk om 20.00 uur kunnen sluiten. 

Mondkapje
ROC van Twente is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. In het mbo is het dragen van een mondkapje verplicht. Aan tafel mag het mondkapje af. 

Reserveren 
Wil je komen lunchen of dineren in één van onze opleidingsrestaurants, dan moet je vooraf reserveren. Dit kan via telefoonnummer (0546) 80 90 11 of via reserveringenrestaurants@rocvantwente.nl.