De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel.

Wij volgen het nieuws en doen er alles aan om jullie veilig en gezond de lessen te kunnen laten volgen. Het is een onzekere tijd en wij vinden het belangrijk om jullie zo goed mogelijk te informeren over wat we doen en welke maatregelen er zijn. We beantwoorden hieronder de meestgestelde vragen.

Heb jij een andere onderwijsinhoudelijke vraag? Neem dan gerust contact op met je teammanager of slb’er. Voor overige coronagerelateerde vragen kun je bellen met ons telefonisch meldpunt (074-85 25 665) dat tijdens kantooruren bereikbaar is. 

Gezondheid en besmetting

Wil je weten wanneer je wel of niet naar school kan komen?

Check dan onze corona beslisboom>>. In dit stroomschema kun je zien wat je bijv. moet doen als je zelf of iemand uit jouw huishouden milde en/of ernstige klachten heeft.  

Heb jij corona?

Heb jij een corona-test laten doen bij de GGD en ben je positief getest?
Geef het dan direct door aan je SLB'er, mentor of teammanager!
Ook in de herfstvakantie kun je je melding doorgeven. 

Moet ik een mondkapje dragen op school?

​Ja, vanaf maandag 5 oktober is het ook bij ROC van Twente verplicht om een mondkapje te dragen. Hiermee sluiten we aan op het advies van het kabinet. 

Eigen mondkapje dragen
Als je op school komt, draag je het mondkapje bij binnenkomst. Je mag het kapje afzetten als je in het lokaal op je plek zit, op 1,5 meter afstand van anderen. Sta je op van je plek of verlaat je het lokaal: dan zet je je mondkapje op. Wil je weten hoe je een mondkapje moet dragen? Bekijk dan onze instructie >

Er is een besmetting op school. Wat nu?

Onze school telt zo'n 20.000 studenten. De anderhalve meter maatregel is belangrijk. We vragen iedereen die onze gebouwen bezoekt zich te houden aan de maatregelen, zodat het risico op besmetting zo klein mogelijk is.

Wij informeren -op advies van de GGD- in het geval van een positief geteste student of medewerker de betrokkenen zo snel mogelijk. Behoor jij niet tot de betrokkenen, dan hoef je je geen zorgen te maken en zijn extra maatregelen niet nodig.​

Ik behoor tot een risicogroep, mag ik dan naar school?

Je kunt – in overleg met school – worden vrijgesteld van fysiek onderwijs als je behoort tot een risicogroep. Neem hiervoor contact op met de teammanager van je opleiding.

Mijn huisgenoot heeft klachten en wordt getest. Wat moet ik doen?

Als je huisgenoot milde klachten heeft, dan mag je gewoon naar school. Heeft je huisgenoot ernstige klachten en laat je huisgenoot zich testen, blijf dan thuis tot de uitslag bekend is.

Check vooral ook even de corona beslisboom>>.

Ik ben door de teststraat van de GGD geweest. Wat moet ik doen?

We gaan ervan uit dat als je getest wordt er sprake is van klachten. Dat betekent dat je thuis blijft in afwachting van het testresultaat. Je kunt met je teammanager overleggen over de invulling van je online lessen. Is de uitslag van de test positief en heb je corona, dan meld je dit bij de teammanager van je opleiding. Wij nemen dan contact op met de GGD.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd als ik positief getest ben?

Je privacy is ontzettend belangrijk. In het kader van bron- en contactonderzoek kan het voorkomen dat wij navraag moeten doen bij de GGD en bij je opleiding. Is dit op jou van toepassing, dan zullen we dit altijd melden. We zien steeds vaker dat mensen minder problemen hebben met het delen van hun naam als zijnde besmette persoon, omdat dit helpt om snel in beeld te brengen wie met wie in contact is geweest. Echter, het delen van gegevens maakt onderdeel uit van de AVG. Ben je besmet en wil je niet dat je naam gedeeld wordt in informatievoorziening, dan respecteren we dat.

Ik hoor dat een student wordt getest en deze student is op school geweest. Wat moet ik doen?

Je hoeft geen actie te ondernemen. Als er een vervolgactie, zoals bron- en contactonderzoek, nodig is, dan informeert de GGD ons hierover. Wij informeren dan de direct betrokkenen. In het mbo wordt de 1,5 meter maatregel gehanteerd: dit verkleint de kans op onderlinge besmetting. 

Wat als ik in het buitenland (op vakantie) ben geweest ?

Dat hoeft geen probleem te zijn! Maar:

 • ben je ziek? 
  Dan blijf je thuis en ga je niet naar school of stage (bpv). Waar mogelijk volg je online lessen.
   
 • kom je terug uit een 'oranje' of 'rood' gebied?
  Dan blijf je de eerste tien dagen thuis (in quarantaine). Ook als je bij thuiskomst (of op de luchthaven) positief op corona bent getest, zijn tien dagen quarantaine verplicht. Je volgt wel zoveel mogelijk online lessen.
   
 • ben je niet ziek?
  Dan kom je gewoon volgens je rooster naar school of stage (bpv).

Het advies is om ramen en deuren open te zetten, zodat er goed gelucht kan worden. Hoe wordt er gelucht in lokalen waar geen ramen zijn die direct zijn verbonden met de buitenlucht?

De binnenlokalen worden op verschillende manieren geventileerd. Hierbij wordt schone lucht van buiten ingeblazen en vervuilde lucht afgezogen. Het gaat om gescheiden systemen. Er is dus geen sprake van recirculatie. Deze ventilatie voldoet aan de huidige eisen.

Hoe gaat het met je?

Dit is een vraag van ons aan jou. We hebben je door de situatie al een tijdje niet meer (of veel minder) gezien op onze schoollocaties. 

Hoe gaat het met je? Misschien heb je behoefte aan een gesprek? Dat kan. Je studieloopbaanbegeleider staat voor je klaar: je kunt hem of haar altijd mailen. Ook kun je mailen naar loopbaancentrum@rocvantwente.nl. De medewerkers van het Loopbaancentrum bieden je graag een luisterend oor en kunnen je eventueel verder helpen als dat nodig is.

Algemeen

Wat doet ROC van Twente aan coronamaatregelen?

Heel veel! We hanteren de maatregelen van het RIVM. Veiligheid en gezondheid vinden we heel belangrijk.

Hoe gaat ROC van Twente met de 1,5 meter maatregel om?

In het mbo geldt nog steeds dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Ook binnen ROC van Twente houden we ons aan die maatregel van het kabinet.

Hoe word ik geïnformeerd over wijzigingen?

We informeren onze studenten en medewerkers zodra er belangrijke informatie of nieuws te melden is. Als student kun je het nieuws vinden op Plaza, in de studentenapp en op deze webpagina. Medewerkers informeren we via onze website en interne communicatiekanalen.

Bij dringende boodschappen zetten we SMS in. Helaas hebben wij niet de mogelijkheden om heel snel (schriftelijk) te communiceren met ouders/verzorgers van minderjarige studenten. Door de snelheid in ontwikkelingen zijn wij genoodzaakt om vooral digitaal te communiceren.

Ben jij ouder/verzorger, hou deze webpagina dan in de gaten. Deze is er speciaal voor jou. Vraag jouw kind je ook op de hoogte te houden. 

Kan ik gewoon met het openbaar vervoer naar school?

Ja, het openbaar vervoer is voor iedereen weer toegankelijk. Wel moet je een mondkapje op in het openbaar vervoer. 

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja, vanaf maandag 5 oktober is het ook bij ROC van Twente verplicht om een mondkapje te dragen. Hiermee sluiten we aan op het advies van het kabinet. 

Eigen mondkapje dragen
Als je op school komt, draag je het mondkapje bij binnenkomst. Je mag het kapje afzetten als je in het lokaal op je plek zit, op 1,5 meter afstand van anderen. Sta je op van je plek of verlaat je het lokaal: dan zet je je mondkapje op. 

Onderwijs, lessen en toetsen

Worden er praktijklessen gegeven?

Lessen worden nog steeds voor een g​root deel online gegeven. Gelukkig is er ook weer ruimte voor een beperkt aantal praktijklessen. Je hoort van je opleiding wanneer je les hebt.

Hoe gaat het met examens en toetsen?

Hierover word je door je opleiding geïnformeerd. Soms wordt er online getoetst en soms op school. Dit zie je ook terug in je rooster.

Mijn klasgenoot is niet aanwezig. Kan ik (delen van) lessen opnemen?

Nee, in verband met de privacyregels kan dit niet. Een online les mag niet worden opgenomen door een docent of student. Studenten zijn zowel te zien als te horen tijdens een online les. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gezegd dat het opnemen van een les daarom een inbreuk op de privacy is. En dat betekent dat een les niet opgenomen mag worden. ​

Klopt het dat ik 's avonds een centraal examen moet doen?

Ja, dat kan kloppen. Om alle examens te kunnen inplannen conform de RIVM-richtlijnen, plannen we nu ook in de avonduren centrale examens. Het kan dus voorkomen dat je wordt opgeroepen om buiten de reguliere lestijden een centraal examen te komen doen. Dit afnamemoment is een verplicht moment en kan niet willekeurig worden verplaatst. Uiteraard geldt er een uitzondering als je ziek bent of als je klachten hebt, waardoor je thuis moet blijven. In de uitnodiging die je per mail krijgt vind je alle benodigde informatie. 

Startende student

Ik heb me aangemeld bij ROC van Twente, wat gebeurt er nu?

Je aanmelding wordt gewoon verwerkt, je ontvangt daarvan van ons een bericht. Daarna word je door de opleiding geïnformeerd over een eventueel intakegesprek. Dit kan mogelijk wat langer duren vanwege de maatregelen die ook wij hebben moeten nemen in verband met corona.

Let op: als jij je DDD hebt ingevuld, is dit nog geen aanmelding. Heb je hier vragen over, neem contact op met jouw decaan of met het Studie Informatiepunt.

Ga ik elke dag naar school?

ROC van Twente biedt onderwijs in verschillende vormen: groepslessen in school, online of in de praktijk. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je te maken met deze vormen van onderwijs of een combinatie hiervan. Bij online onderwijs werken we veel met Microsoft Teams. Zo staan we ook tijdens online lessen altijd met je in verbinding.

Met hoeveel klasgenoten zit ik in de klas?

Als je naar school moet komen voor lessen of examens, dan kijken we heel nauwkeurig met hoeveel personen je maximaal in een bepaalde ruimte mag zitten, zodat de 1,5 meter afstand geborgd kan worden. In de lokalen zijn de plekken waar je mag zitten zichtbaar aan een groene sticker. Je krijgt op één dag zoveel mogelijk les in hetzelfde lokaal.

Stage

Gaat mijn bpv/stage door?

Als je in augustus start met een stage, dan volg je nog steeds de RIVM-maatregelen en de maatregelen die binnen het bedrijf gelden.

Kan ik op buitenlandse stage?

Ja, dat mag vanaf 1 augustus. Je geeft hiervoor schriftelijk toestemming. Ben je minderjarig, dan geven ook jouw ouders/verzorgers toestemming. Daarnaast zijn alleen buitenlandse stages mogelijk die (grotendeels kosteloos) geannuleerd kunnen worden en voor landen die op dat moment op groen staan.

Locaties

Zijn alle locaties geopend?

Ja, in principe zijn onze locaties gewoon geopend. Maar houd goed je rooster in de gaten; deze krijg je van je opleiding.

Wat doen we op de locaties?

Je moet op elke locatie bij binnenkomst je handen desinfecteren. Ook zijn er papieren handdoekjes beschikbaar. We hebben looproutes gemaakt en in een ruimte mogen niet te veel mensen aanwezig zijn. Natuurlijk wordt er ook goed en vaak schoongemaakt. 

Hoe zit het met de ventilatie?

Onze ventilatiesystemen zijn gecontroleerd. Om het risico van verspreiding van het virus te voorkomen, is op plekken de recirculatie (rondgaan van bestaande lucht) uitgeschakeld. Om goed te ventileren, worden leslokalen en andere ruimten regelmatig gelucht, door ramen en deuren open te zetten. 

Overig

Ik volg een VAVO-opleiding. Welke regels gelden er voor mij?

VAVO-onderwijs wordt gegeven volgens de RIVM-richtlijnen voor het mbo. Dat betekent dat we de 1,5 meter maatregel handhaven en er nog steeds (gedeeltelijk) online onderwijs wordt gegeven.

Door de coronacrisis weet ik nog niet of ik geslaagd ben. Kan ik nu wel starten bij Saxion?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, haalbaarheid en studeerbaarheid, kun je een positief advies van jouw slb’er krijgen om te starten met een hbo-opleiding bij Saxion. De slb’er van Saxion moet dan ook een positief advies geven.

We hebben samen met Saxion gekeken hoe we je kunnen helpen als je door corona niet in staat bent geweest om je mbo-opleiding af te ronden. Vanaf begin juni kun je starten met het 100-dagen-programma op Saxion om je voor te bereiden op het hbo. Daarnaast gaan wij afspraken met je maken over het afronden van je mbo. Je moet je diploma wel voor 1 januari 2021 kunnen halen om een positief advies te krijgen voor het starten op het hbo. Meer weten? Vraag je slb’er of kijk op deze site

Ik kom in financiële problemen door de coronacrisis. Wat nu?

DUO adviseert studenten die door het coronavirus in financiële problemen komen. Heb jij problemen, bijvoorbeeld door het onverwacht wegvallen van je inkomen uit je bijbaan? Kijk dan op de site van DUO>> en bekijk de mogelijkheden / FAQ. Je kunt ook mailen naar ons.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Dan kun je bellen met ons telefonisch meldpunt (tel. 074 - 85 25 665) dat tijdens kantooruren van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar is.