hoe werkt het mbo?

Mbo is een afkorting voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je voor een beroep, een vak. Je bent bezig met losse vakken, werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. Vergeet de stages niet, want dat is ook een belangrijk onderdeel van je opleiding. Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. En met je mbo-diploma kun je direct aan het werk, maar je kunt natuurlijk ook verder leren.

vind de opleiding die bij jou past

We vinden het heel belangrijk dat jij de opleiding vindt die het beste bij jou past. Je komt daar achter door bijvoorbeeld deel te nemen aan 'Kom! Een dagje kijken in het mbo'.

zo werkt het mbo

manieren van leren

Er zijn twee verschillende manieren van leren op het mbo. Je kunt kiezen voor BOL (Beroepsopleidende leerweg) of BBL (Beroepsbegeleidende leerweg). In de BOL ga je de hele week naar school en loop je daarnaast stage om praktijkervaring (ook wel BeroepsPraktijkVorming) op te doen. Bij de BBL is het andersom. Je begint dan direct met werken en gaat dan één of twee dagen naar school om de theorie te leren. Bedenk wel: een BBL-opleiding kun je pas volgen als je een baan hebt bij een erkend leerbedrijf.

de verschillende niveaus

Binnen het mbo zijn er vier niveaus. Niveau 1 is de entreeopleiding. Onder begeleiding voer je eenvoudige taken uit. Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je gaat dan vooral uitvoerend aan de slag. Niveau 3 is een vakopleiding waarbij je zelfstandig je werk uitvoert. Op niveau 4 (middenkaderopleiding) voer je volledig zelfstandig je werk uit en ben je breed inzetbaar binnen je vakgebied. Op welk niveau je kunt beginnen is ook afhankelijk van je vooropleiding. Doorstromen naar een hoger niveau is meestal mogelijk.

Benieuwd aan welke opleiding je zou kunnen beginnen? Vind de mbo-opleiding die het beste bij jou past.

keuzedelen

Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Dat zijn modules of vakken die je zelf kunt kiezen. Je kunt hiermee je opleiding verdiepen of verbreden. Je kunt de keuzedelen ook gebruiken om je voor te bereiden op je vervolgopleiding op mbo- of hbo-niveau. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen en het moment waarop je kunt kiezen. Wil je nu al meer weten over keuzedelen? Kijk dan ook bij Keuzedelen in het mbo.

doorleren kan (maar hoeft niet)

Je kunt met een mbo-diploma meteen aan het werk, lekker geld gaan verdienen. Maar je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld in het hbo. Daarvoor heb je wel een mbo-diploma op niveau 4 nodig. Hbo-opleidingen duren over het algemeen vier jaar. Op de websites van hbo-scholen in de regio, Windesheim en Saxion lees je meer over de instroomeisen. Mbo-opleidingen kunnen dus een prima basis zijn om verder te studeren.

en natuurlijk: werken

Als je een mbo-opleiding hebt afgerond dan heb je geleerd voor een vak en kun je direct aan het werk. Bij elke opleiding vind je ‘Studie in Cijfers’ en kun je de kansen op de arbeidsmarkt bekijken. Het is goed om die cijfers te bekijken, maar laat je studiekeuze daar niet teveel door beïnvloeden. Je bent namelijk pas over een paar jaar klaar met studeren. En niemand weet hoe precies de kansen op werk dan zijn. Kies dan ook uiteindelijk de opleiding die het best bij jou past!

passend onderwijs voor elke student

Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dan is de kans dat je je diploma haalt het grootst. Gaat het even niet vanzelf? Dan zijn wij er om je te begeleiden. Of je nou ADHD of dyslexie hebt, chronisch ziek bent of hoogbegaafd. Maar ook als je gewoon even niet weer hoe je verder moet.

vragen over het mbo

wat is het verschil met de middelbare school?

Het mbo is anders dan het vmbo en weer heel anders dan het havo. Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep.

kan ik elke mbo-opleiding kiezen die ik wil?

Dit is helemaal afhankelijk van je vooropleiding (vmbo of havo). Heb je bijvoorbeeld de basisgerichte leerweg gedaan, dan kun je beginnen op niveau 2. Vind de opleiding die het beste past bij jouw vooropleiding. Voordat je start met de opleiding, is er eerst nog een intakegesprek.

wat als ik extra begeleiding nodig heb?

Bij ons sta jij als student echt centraal. En daarom vinden wij passend onderwijs ook zo belangrijk. Voor iedereen! Heb je bijvoorbeeld een functiebeperking, handicap, chronische ziekte of misschien een psychische aandoening? Wij ondersteunen je hierin op school en op stage. Wij bieden de mogelijkheid om extra onderwijsbegeleiding te krijgen. Je kunt meer informatie hierover vinden op de pagina passend onderwijs.

kan ik doorleren als ik klaar ben met mijn opleiding?

Je kunt met een mbo-diploma meteen aan het werk, lekker geld gaan verdienen. Maar je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld in het hbo. Daarvoor heb je wel een mbo-diploma op niveau 4 nodig. Je kunt er ook voor kiezen om door te leren binnen het mbo. Als je bijvoorbeeld een opleiding op niveau 3 hebt afgerond, kun je daarna een niveau 4 opleiding volgen.

wat kost een mbo-opleiding?

Voor elke opleiding betaal je per jaar lesgeld (BOL-opleidingen) of cursusgeld (BBL-opleidingen). Mbo-studenten van 18 jaar of ouder moeten dan les- of cursusgeld betalen. Dit is wettelijk vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast heb je ook kosten voor leermiddelen. Dit zijn de kosten die nodig zijn voor een bepaalde opleiding. Bijvoorbeeld boeken, schriften, mappen, werkkleding, materialen en licenties. De hoogte van deze kosten verschilt per opleiding. Op onze website staan bij alle opleidingen de schoolkosten indicatief vermeld.

heb ik ook recht op studiefinanciering?

Ben je 18 jaar of ouder en ga je een BOL-opleiding volgen? Dan krijg je studiefinanciering. Als je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgt, is de studiefinanciering een gift. Bij opleidingen op niveau 3 en 4 is dat anders, dan is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Rond je een opleiding niet af, dan moet  je de studiefinanciering terugbetalen. Hoeveel studiefinanciering je krijgt wordt elk jaar door DUO vastgesteld en hangt ook af van je thuissituatie. Volg je een deeltijd- of BBL-opleiding, dan krijg je geen studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering in het mbo: www.duo.nl.

ontvang ik ook een studentenreisproduct?

Als je 16 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt dan krijg je een studentenreisproduct (vroeger ov-jaarkaart). Kijk op de site van DUO voor meer info.

zijn er ook speciale regelingen voor topsporters?

Doe je aan topsport of ga je daar binnenkort aan beginnen, dan kom je in aanmerking voor de ‘topsportregeling’. Je kunt er alles over lezen op ‘Topsportregeling’.

wat zijn keuzedelen?

Een deel van je studie bestaat uit keuzedelen. Dat zijn extra vakken, waarmee jij je kennis verdiept of verbreedt. Of waarmee je je voorbereidt op doorstroom naar een hoger niveau, bijvoorbeeld het hbo. Het is verplicht om een of meerdere keuzedelen te volgen om je diploma te halen. Tijdens je opleiding hoor je uit welke keuzedelen je kunt kiezen. Kijk ook op de pagina keuzedelen.

hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Speciaal voor dit soort vragen hebben wij de pagina 'Aanmelden: hoe werkt dat?'. Daar vind je alle informatie over het aanmelden, het intakegesprek, plaatsing en meer. Vergeet je niet aan te melden voor 1 april.

meld je aan voor 1 april

Aanmelden kan door het aanmeldingsformulier online in te vullen door op de website te kiezen voor jouw favoriete opleiding. Je kunt het aanmeldingsformulier ook opvragen bij het Studie Informatiepunt (STIPT) of je eigen decaan. Bij een klein aantal opleidingen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende stageplekken zijn, of omdat er in het beroep minder kans op werk is. Als er voor een van deze opleidingen meer aanmeldingen zijn dan beschikbare opleidingsplaatsen, wordt er geloot.

Meld je daarom bij voorkeur voor 1 april aan. Zo heb jij de meeste kans op een plek in de opleiding van jouw keuze! Opleidingen starten alleen als er voldoende deelnemers zijn.

wat als ik eerder stop met mijn opleiding?

Als je jonger bent dan 23 jaar en je wilt met de opleiding stoppen, zonder een diploma op minimaal niveau 2, dan heb je geen startkwalificatie. Je voert dan de nodige gesprekken met je SLB'er om de mogelijkheden binnen en buiten ROC van Twente te bespreken. Maar ook gevolgen van het stoppen met je opleiding. We zullen schoolverlaters jonger dan 23 jaar, zonder een diploma op niveau 2, ook melden bij de gemeente waar je woont.

zo ziet een mbo-opleiding eruit

  • Veel praktijk
  • Centrale examens Nederland, Rekenen en soms Engels
  • Vanaf september 2016: keuzedelen

open dagen 2018

ma 29 jan in Enschede
di 30 jan in Hengelo
wo 31 jan in Almelo en Vroomshoop
do 1 feb in Rijssen en Holten

Alle Open Dagen zijn van 15:00-21:00 uur