Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur

meld je aan
Meer info

hoe werkt het mbo?

Mbo is een afkorting voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je voor een beroep, een vak. Je bent bezig met losse vakken, werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. Vergeet de stages niet, want dat is ook een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. En met je mbo-diploma kun je direct aan het werk, maar je kunt natuurlijk ook verder leren.

vind de opleiding die bij jou past

We vinden het heel belangrijk dat jij de opleiding vindt die het beste bij jou past. Je komt daar achter door bijvoorbeeld deel te nemen aan 'Kom! Een dagje kijken in het mbo'.

zo werkt het mbo

manieren van leren

Liever een videootje kijken? Check deze!

Er zijn twee verschillende manieren van leren op het mbo. Je kunt kiezen voor BOL (Beroepsopleidende leerweg) of BBL (Beroepsbegeleidende leerweg). In de BOL ga je de hele week naar school en loop je daarnaast stage om praktijkervaring (ook wel BeroepsPraktijkVorming) op te doen.

Bij de BBL is het andersom. Je begint dan direct met werken en gaat dan één of twee dagen naar school om de theorie te leren. Bedenk wel: een BBL-opleiding kun je pas volgen als je een baan hebt bij een erkend leerbedrijf.

de verschillende niveaus

Liever een videootje kijken? Check deze!

Binnen het mbo zijn er vier niveaus.

  • Niveau 1 is de entreeopleiding. Onder begeleiding voer je eenvoudige taken uit.
  • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je gaat dan vooral uitvoerend aan de slag.
  • Niveau 3 is een vakopleiding waarbij je zelfstandig je werk uitvoert.
  • Niveau 4 (middenkaderopleiding) hier voer je volledig zelfstandig je werk uit en ben je breed inzetbaar binnen je vakgebied.

Op welk niveau je kunt beginnen is ook afhankelijk van je vooropleiding. Doorstromen naar een hoger niveau is meestal mogelijk.

Benieuwd aan welke opleiding je zou kunnen beginnen? Vind de mbo-opleiding die het beste bij jou past.

keuzedelen

Een deel van je opleiding bestaat uit keuzedelen. Dat zijn modules of vakken die je zelf kunt kiezen. Je kunt hiermee je opleiding verdiepen of verbreden. Je kunt de keuzedelen ook gebruiken om je voor te bereiden op je vervolgopleiding op mbo- of hbo-niveau.

Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen en het moment waarop je kunt kiezen. Wil je nu al meer weten over keuzedelen? Kijk dan ook bij Keuzedelen in het mbo.

doorleren kan (maar hoeft niet)

Je kunt met een mbo-diploma meteen aan het werk, lekker geld gaan verdienen. Maar je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld in het hbo. Daarvoor heb je wel een mbo-diploma op niveau 4 nodig.

Hbo-opleidingen duren over het algemeen vier jaar. Op de websites van hbo-scholen in de regio, Windesheim en Saxion lees je meer over de instroomeisen. Mbo-opleidingen kunnen dus een prima basis zijn om verder te studeren.

en natuurlijk: werken

Als je een mbo-opleiding hebt afgerond dan heb je geleerd voor een vak en kun je direct aan het werk. Bij elke opleiding vind je ‘Studie in Cijfers’ en kun je de kansen op de arbeidsmarkt bekijken.

Het is goed om die cijfers te bekijken, maar laat je studiekeuze daar niet teveel door beïnvloeden. Je bent namelijk pas over een paar jaar klaar met studeren. En niemand weet hoe precies de kansen op werk dan zijn. Kies dan ook uiteindelijk de opleiding die het best bij jou past!

vraag en antwoord over het mbo

wat is het verschil met de middelbare school?

Liever een videootje kijken? Check deze!

Het mbo is anders dan het vmbo en weer heel anders dan het havo. Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep.

kan ik elke mbo-opleiding kiezen die ik wil?

Dit is helemaal afhankelijk van je vooropleiding (vmbo of havo). Heb je bijvoorbeeld de basisgerichte leerweg gedaan, dan kun je beginnen op niveau 2. Vind de opleiding die het beste past bij jouw vooropleiding.

wat als ik extra begeleiding nodig heb?

Bij ons sta jij als student echt centraal. En daarom vinden wij passend onderwijs voor iedereen ook zo belangrijk.

Heb je bijvoorbeeld een functiebeperking, handicap, chronische ziekte of misschien een psychische aandoening? Wij ondersteunen je hierin op school en op stage. Wij bieden de mogelijkheid om extra onderwijsbegeleiding te krijgen.

Je kunt meer informatie hierover vinden op de pagina over begeleiding en passend onderwijs.

kan ik doorleren als ik klaar ben met mijn opleiding?

Je kunt met een mbo-diploma meteen aan het werk, lekker geld gaan verdienen. Maar je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld in het hbo. Daarvoor heb je wel een mbo-diploma op niveau 4 nodig.

Je kunt er ook voor kiezen om door te leren binnen het mbo. Als je bijvoorbeeld een opleiding op niveau 3 hebt afgerond, kun je daarna een niveau 4 opleiding volgen.

wat kost een mbo-opleiding?

Voor elke opleiding betaal je per jaar lesgeld (BOL-opleidingen) of cursusgeld (BBL-opleidingen). Mbo-studenten van 18 jaar of ouder moeten dan les- of cursusgeld betalen. Dit is wettelijk vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Daarnaast heb je ook kosten voor leermiddelen. Dit zijn de kosten die nodig zijn voor een bepaalde opleiding. Bijvoorbeeld boeken, schriften, mappen, werkkleding, materialen en licenties. De hoogte van deze kosten verschilt per opleiding. Op onze website staan bij alle opleidingen de schoolkosten indicatief vermeld.

Lees meer op de pagina ‘wat kost een mbo-opleiding?’. De genoemde kosten over de leermiddelen zijn indicatief en kunnen per schooljaar / opleiding verschillen.

zorgen over hoe je alles moet betalen?

Misschien kunnen wij je helpen. Ben je jonger dan 18 jaar, volg je een BOL-opleiding, zitten jij en je ouders financieel zeer krap en kun je daarom je opleiding niet volgen, dan is er de regeling ‘mbo Studentenfonds' (bij ROC van Twente genaamd MBO Studiefonds). Meer informatie kun je krijgen via studiefonds@rocvantwente.nl

zit je in financiële nood?

Heb je onvoldoende financiële middelen om de opleiding of specifieke onderdelen van de opleiding te kunnen betalen en heeft dat gevolgen voor de voortzetting of afronding van je opleiding, dan kun je een aanvraag indienen bij het Studiefonds.

Het MBO Studiefonds kan alleen helpen als ook je eigen sociale netwerk, de gemeente waarin je woont, fondsen of DUO (studiefinanciering) geen bijdrage kunnen leveren. Er geldt een procedure die beschrijft aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Voor meer informatie stuur je een mail naar studiefonds@rocvantwente.nl

heb ik ook recht op studiefinanciering?

Ben je 18 jaar of ouder en ga je een BOL-opleiding volgen? Dan krijg je studiefinanciering. Als je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgt, is de studiefinanciering een gift. Bij opleidingen op niveau 3 en 4 is dat anders, dan is de studiefinanciering een prestatiebeurs.

Rond je een opleiding niet af, dan moet  je de studiefinanciering terugbetalen. Hoeveel studiefinanciering je krijgt wordt elk jaar door DUO vastgesteld en hangt ook af van je thuissituatie. Volg je een deeltijd- of BBL-opleiding, dan krijg je geen studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering in het mbo: www.duo.nl.

ontvang ik ook een studentenreisproduct?

Als je 16 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt dan krijg je een studentenreisproduct (vroeger ov-jaarkaart). Kijk op de site van DUO voor meer info.

zijn er ook speciale regelingen voor topsporters?

Doe je aan topsport of ga je daar binnenkort aan beginnen, dan kom je in aanmerking voor de ‘topsportregeling’. Je kunt er alles over lezen op ‘Topsportregeling’.

wat zijn keuzedelen?

Een deel van je studie bestaat uit keuzedelen. Dat zijn extra vakken, waarmee jij je kennis verdiept of verbreedt. Of waarmee je je voorbereidt op doorstroom naar een hoger niveau, bijvoorbeeld het hbo. Het is verplicht om een of meerdere keuzedelen te volgen om je diploma te halen. Tijdens je opleiding hoor je uit welke keuzedelen je kunt kiezen. Kijk ook op de pagina keuzedelen.

hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Speciaal voor dit soort vragen hebben wij de pagina 'Aanmelden: hoe werkt dat?'. Daar vind je alle informatie over het aanmelden, plaatsing en meer. Vergeet je niet aan te melden voor 1 april.

meld je aan voor 1 april

Weet jij welke opleiding je wilt gaan volgen? Dan kun je je aanmelden via de website. Bij elke opleiding vind je de knop 'meld je aan voor de opleiding'. Je komt dan op de landelijke website centraal aanmelden (CAMBO). Op de pagina Van aanmelden tot starten: hoe werkt dat? vind je meer informatie over het aanmelden.

Bij een klein aantal opleidingen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende stageplekken zijn, of omdat er in het beroep minder kans op werk is. Als er voor een van deze opleidingen meer aanmeldingen zijn dan beschikbare opleidingsplaatsen, wordt er geloot.

Meld je daarom bij voorkeur voor 1 april aan. Zo heb jij de meeste kans op een plek in de opleiding van jouw keuze! Opleidingen starten alleen als er voldoende deelnemers zijn.

Meld je je na 1 april aan, dan vervalt je toelatingsrecht. Dat betekent, dat je niet automatisch wordt toegelaten tot de opleiding van je keuze: de opleiding kan je weigeren.

wat als ik eerder stop met mijn opleiding?

Als je jonger bent dan 23 jaar en je wilt met de opleiding stoppen, zonder een diploma op minimaal niveau 2, dan heb je geen startkwalificatie. Je voert dan de nodige gesprekken met je SLB'er om de mogelijkheden binnen en buiten ROC van Twente te bespreken. Maar ook gevolgen van het stoppen met je opleiding.

We zullen schoolverlaters jonger dan 23 jaar, zonder een diploma op niveau 2, ook melden bij de gemeente waar je woont.

waar kan ik mijn boeken bestellen?

Voor je opleiding heb je allerlei boeken, digitale leermiddelen, readers, etc. nodig. Voor de meeste opleidingen bestel je via de bestellink die op Plaza staat. Hier staat jouw lijst klaar, met alles wat je nodig hebt voor jouw opleiding. Je kunt ook snel naar MBOwebshop voor meer info

welke rechten en plichten heb ik als student bij ROC van Twente?

We hebben alles over rechten en plichten voor studenten vastgelegd in het studentenstatuut en examenreglement. Oftewel: de studiehandleiding. Als er problemen zijn, dan kun jij je beroepen op de inhoud hiervan.

zo ziet een mbo-opleiding eruit

  • Veel praktijk
  • Centrale examens Nederland, Rekenen en soms Engels
  • Vanaf september 2016: keuzedelen

zomerschool

Ben je vmbo-leerling en kies je voor een mbo-opleiding? Dan is het misschien goed om je voor je aan je studie begint, alvast op rekenen of wiskunde voor te bereiden bij de zomerschool.