27 nov - 01 dec 2023

Week van de Duurzaamheid

Diverse locaties
Als ROC van Twente zijn we ons ervan bewust dat we niet alleen op de wereld zijn. De samenleving vraagt ons om flexibel te zijn. Het beroepenveld is altijd in ontwikkeling en de enige constante is dat de wereld continu in beweging is. Een belangrijk thema voor ons hierbij is ‘Duurzaam denken én doen’. In onze omgang met elkaar, in onze samenwerking met partners en de rest van de wereld. Nu en in de toekomst. Daarom organiseren we samen met Universiteit Twente en Saxion van 27 november tot en met 1 december de Week van de Duurzaamheid.

Een week vol evenementen, waarbij iedereen kan kennismaken met duurzame initiatieven in de regio Twente én inspiratie kan opdoen om zelf bij te kunnen dragen aan een duurzame samenleving.

Het programma vanuit ROC van Twente

Dinsdag 21 en woensdag 22 november
Workshop SDG's in de les (en beroep)
Speciaal voor de week van de Duurzaamheid heeft het Edulab een les ontwikkeld over de SDG's (Duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN) in persoonlijk, maatschappelijk (en professioneel) perspectief. Tijdens deze workshop wordt de les besproken en krijgt de docent praktische tips. Ook biedt de workshop de kans om met andere docenten in gesprek te gaan over het integreren van duurzaamheid in het onderwijs. Dinsdag 21 nov 14.30 - 16.00u fysiek, Edulab, Gieterij 200 Hengelo; woe 22 november online 16 - 17 uur.

Donderdag 23 en 30 november
Recycle Art Kunstwerk
Studenten van de opleiding Onderwijsassistent maken onder leiding van kunstenares Frouke Tigchelaar een kunstwerk van oude (school)materialen. Ze gaan experimenteren hoe je ongebruikte spullen een nieuwe betekenis kunt geven. Die ervaring kunnen ze weer inzetten op de basisscholen waar ze stage lopen. Het kunstwerk wordt geëxposeerd na afloop.

Maandag 27 nov t/m vrijdag 1 dec
Challenge Zwanenberg
Zwanenberg vraagt zich af of hoe het imago van blik en glas verbeterd kan worden. Studenten van de opleidingen Marketing & Communicatie specialist, Junior accountmanager, Junior manager groothandel en Junior manager internationale handel buigen zich een week lang over dit vraagstuk. Ze krijgen verschillende gastlessen, zodat ze op de slotdag klaar zijn voor het presenteren van hun ideeën aan een jury. 

Maandag 27 nov
Afval als basis voor mode
Binnen de mode-opleidingen is duurzaamheid een terugkerend thema. De eerstejaars krijgen één dag om nieuwe kledingstukken van afvalmateriaal te maken. Aan het eind van de dag worden de stukken geshowd. 

Maandag 27 nov
Impact ondernemen & Dare to fail
Een start-up met een duurzame insteek van de grond krijgen, hoe doe je dat? Tweede- en derdejaars studenten van de opleiding Ondernemer Handel krijgen samen met hbo-studenten lezingen van de duurzame ondernemingen Forkranger en Pieter Pot.

Maandag 27 nov
Gemeenteraad Enschede over duurzaamheid in Enschedese onderwijsinstellingen
Gemeente Enschede haakt in op de Week van de Duurzaamheid en nodigt ROC van Twente, UT en Saxion van 19.00-22.00 uur uit om aan de gemeenteraad te laten zien wat er zoal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Er is een postermarkt en er zijn verschillende presentaties over duurzame onderwijsinitiatieven. De avond is vrij toegankelijk voor bewoners van Enschede.

Dinsdag 28 nov
Challenge: Hoe maken we onze labs duurzamer? 
Studenten van ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente gaan in gemixte groepen op bezoek bij labs van de drie instellingen. Wat is er nodig om de CO2 footprint te verkleinen? Aan het eind van de dag presenteren studenten hun ideeën. 

Dinsdag 28 nov
Gastles Duurzaam verpakken
Bjorn Koeijer (Universiteit Twente) vertelt studenten Creatief Technoloog over duurzaam verpakken en de ontwerp- en beslisprocessen die daarbij komen kijken.

Dinsdag 28 nov
Beker Challenge
De kartonnen beker met plastic verdwijnt per 1 jan'24. Studenten Ondernemer Handel gaan een duurzaam en (her)bruikbaar alternatief bedenken, wat mogelijk ingezet kan worden bij ROC van Twente.

Woensdag 29 nov
Regenboogcafé
Gendergelijkheid: ook dit is een van de Sustainable Development Goals. Daarom is in de Week van de Duurzaamheid een special edition van het Regenboogcafé. Deze vindt plaats op woensdag 29 november van 19:30 tot 21:00 uur op de Gieterij in Hengelo.

Woensdag 29 nov
Roadshow Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van de SER: verduurzaam de keten
De Sociaal Economische Raad (SER) bereidt studenten van de commerciële opleidingen voor op toekomstige wetgeving. Welke stappen kun je zetten om jouw keten te verduurzamen?

Woensdag 29 november
Workshop Duurzaam doen, spelenderwijs leren
Studenten op een leuke en interactieve manier laten leren over duurzaamheid met behulp van het Duurzaamheidsspel. Je leert hoe je het spel in kunt zetten in de klas, speelt zelf het spel en krijgt inzicht in de principes van Reduce, Reuse, Recycle en Repurpose. Doelgroep: onderwijsprofessionals van MBO, HBO en WO. Woensdag 29 november, 14.30 - 16.00u, Edulab, Gieterij 200 Hengelo.

Woensdag 29 november
Gastles NJR Werkgroep Jong & Duurzaam
Gastsprekers van de Nationale Jeugdraad (NJR) vertellen studenten Ondernemer Handel, Retailmanager en Dienstverlening en Gastvrijheid op interactieve wijze over thema's als Circulaire economie, Duurzame kleding en Klimaatdieet.

Woensdag 29 november en vrijdag 1 december
Gastlessen Atalian
Atalian, dat de schoonmaak verzorgt bij ROC van Twente, geeft gastlessen aan de entree- en facilitaire opleidingen niveaus 1 t/m 4. De lessen gaan over duurzaam schoonmaken en de toekomst daarin. Binnenkort start bijvoorbeeld een pilot met robotstofzuigers bij ROC van Twente. De lessen worden aangeboden op de locaties de Gieterij in Hengelo, Wethouder Beversstraat in Enschede en Wierdensestraat in Almelo. 

Woensdag 29 november
Ronde tafel over mobiliteit
Komend jaar vervallen 250 parkeerplaatsen bij ROC-locatie Gieterij in Hengelo. Studenten en medewerkers van deze locatie lo worden van harte uitgenodigd om mee te denken over hoe we de parkeeruitdaging het beste kunnen aanpakken. Frans Slingerland en Marcel van Vliet zitten vanaf 12.00 uur klaar met een broodje. Meld je wel even aan via duurzaam@rocvantwente.nl.

Donderdag 30 nov
Duurzame lunches
Studenten van de vakopleiding Horeca serveren in de Week van de duurzaamheid op woensdag- en donderdagmiddag om 12.00 uur een lunch in het teken van duurzaamheid. Kom je ook? Locatie: restaurant Wijzer, ROC van Twente, Wierdensestraat 65 in Almelo. Vlak naast station Almelo. Te reserveren via restaurants@rocvantwente.nl

Vrijdag 1 dec
Slotevent Week van de Duurzaamheid
De drie instellingen kijken samen terug op de Week van de Duurzaamheid. Er zijn lezingen van Dirk Groot (Zwerfinator) en Elisah Pals (Zero Waste) en er is tijd om te netwerken. Het evenement voor medewerkers is van 13.30-16.30 uur bij Saxion in Enschede. Wil je hierbij zijn? Stuur dan een bericht naar duurzaam@rocvantwente.nl

Ook onze samenwerkingspartners besteden aandacht aan de Week van de Duurzaamheid. Zo organiseren TechWise Twente en Proces Your Future meerdere activiteiten in het kader van de Week van de Duurzaamheid. 

Bij TechWise zijn er in de Week van de Duurzaamheid dus verschillende activiteiten:

Dinsdag 28 november
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
Is zij-instroom een serieuze manier om aan nieuwe medewerkers te komen? De vraag naar nieuwe medewerkers in de sector is nog nooit zo groot geweest. Traditionele manieren van werven leveren steeds vaker te weinig op. Tijdens de week van de duurzaamheid informeren we jou over de mogelijkheden maar ook over de aandachtpunten. Een verhaal van ondernemers voor ondernemers. Daarnaast ook tips over het duurzaam inzetbaar houden van het zittende personeel.

Woensdag 29 november
Duurzame energievoorzieningen en duurzaamheid in productieomgeving in combinatie met een techniekmarkt
Tijdens het ochtendprogramma wordt u meegenomen in de ontwikkelingen rondom verduurzaming binnen MKB-bedrijven en energieopwekking. Bjorn Zwijnenberg van Twence vertelt hoe zij hier een bijdrage aan leveren door duurzame energie op te wekken.

Donderdag 30 november
Alternatieve vormen van energie en innovaties daarbinnen
We staan al een aantal jaren voor grote uitdagingen als het gaat om onze energievoorziening. Zo willen we de energieproductie vergroenen door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. En we willen onze afhankelijkheid van internationale, voornamelijk fossiele, energiebronnen beperken. Ton Beune neemt u mee in de uitdagingen voor zowel huishoudens als bedrijfsleven.

Vrijdag 1 december
Duurzame economie en samenleving
De slotmanifestatie van de Week van Duurzaamheid vindt plaats op Kampus Rijssen. Tijdens het evenement is er een duurzaamheidsmarkt waar bedrijven en instellingen hun duurzame producten en processen  presenteren.

Voor meer info en aanmelden kun je op de site van TechWise kijken.

 

Veel van onze evenementen zijn voor een specifieke doelgroep. Daar waar je je voor kunt aanmelden, staat het erbij vermeld. Wil je meer weten? Stuur dan een bericht naar duurzaam@rocvantwente.nl.