Docent ROC van Twente op herhaling in Malawi

Hengelo / 11 april 2019
Docent Natascha Kuipers van ROC van Twente gaat voor de tweede keer naar twee scholen in het Afrikaanse Malawi. Behalve kennis uitwisselen, gaat ze onderzoek doen voor het practoraat Internationalisering dat binnen ROC van Twente loopt.

De docent Nederlands en rekenen bij de opleiding Verzorgende IG is al druk met de voorbereidingen. Zaterdag 27 april stapt ze in het vliegtuig naar Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. “Ik ga voor het project World Teacher van Edukans twee weken naar lokale basisscholen om docenten te trainen in activerende didactiek. De klassen in Malawi zijn zo groot, met soms wel 150 kinderen, dat een andere manier van lesgeven nodig is”, legt Natascha uit. Maar ze gaat niet alleen kennis brengen. “Ik leer ook veel van de mensen daar. En dat neem ik weer mee terug naar Twente.”

Motivatie
Voor Natascha is de uitwisseling een mooi voorbeeld van hoe onderwijs mensen bij elkaar brengt. Natascha: “Ik was vorig jaar direct enthousiast toen ik van het project hoorde. En als je dan zelf ziet wat het zowel hier als daar oplevert, is dat helemaal mooi. Genoeg motivatie om nog een keer te gaan en samen verder te bouwen aan goed onderwijs.”

Onderzoek
Naast haar activiteiten voor Edukans gaat Natascha een onderzoeksproject uitvoeren voor het practoraat internationalisering. “Mijn collega’s en studenten zijn actief betrokken bij mijn reis. Wat is de meerwaarde van dit soort projecten voor de organisatie? Wat levert het studenten en docenten op?” In het najaar wil Natascha de resultaten presenteren.

Spinnen
De reiskosten betaalt Natascha zelf. Om het project voor de collega’s in Malawi mogelijk én duurzaam te maken, organiseert Natascha op zondag 30 juni een spinningmarathon bij FysioFit. Ze gaat dan een aantal uren spinnen en laat zich sponsoren. Ook anderen kunnen dit doen. Meer weten over de reis van Natascha? Kijk op https://natascha-kuipers2.inactievooredukans.nl