Eerste Goethe-certificaten uitgereikt op ROC van Twente

Enschede / 09 juli 2019
Duits op de kaart met internationaal erkend certificaat

Maandagmiddag 8 juli ontvingen 16 ROC van Twente studenten van de mbo-opleidingen Verkoper (niveau 2), Verkoopspecialist (niveau 3), Manager retail (niveau 4) en de Entreeopleiding Assistent verkoop/retail (niveau 1) aan de Wethouder Beversstraat in Enschede tijdens hun diploma-uitreiking ook een internationaal erkend Goethe-certificaat. Deze studenten hebben naast hun gewone vakken hard gewerkt aan hun kennis van de Duitse taal. 

Duits op de kaart
Het belang van de economische relatie met onze oosterburen is groot en de detailhandel in onze regio is sterk gericht op het bedienen van Duitse klanten. Ook biedt de stijgende vraag naar vakmensen die de juiste competenties bezitten met kennis van taal en cultuur volop kansen op de Euregionale arbeidsmarkt. Alle reden voor ROC van Twente om in actie te komen en het vak Duits opnieuw op de kaart te zetten. In samenwerking met andere grens-ROC’s heeft ROC van Twente daarom speciale keuzedelen Duits ontwikkeld die met succes zijn opgepakt. Ook heeft het Goethe-Institut in Amsterdam een officieel examen ontwikkeld voor het Nederlandse beroepsonderwijs. Hierbij worden eerst digitaal de vaardigheden lezen en luisteren getoetst en daarna de schrijf- en spreekvaardigheid onder het toeziend oog van twee gecertificeerde assessoren. Bij een voldoende score op alle onderdelen behaalt de student hiermee een officieel internationaal erkend Goethe-certificaat op A2- of B1-niveau (Europees Referentie Kader). De eisen voor het examen zijn overal ter wereld gelijk, dus is het ook voor iedereen duidelijk wat de vaardigheden zijn van een geslaagde kandidaat. Aan 15 studenten werd een certificaat op A2-niveau uitgereikt (basisgebruiker) en aan 1 student een certificaat op B1-niveau (onafhankelijke gebruiker). Daarmee hebben zij de primeur binnen ROC van Twente.

Trots op studenten
Marritt van Sintmaartensdijk van het MBO College voor Commercie & Ondernemen en Brigitte Tempelman van het MBO College voor Bouw, Infra & Interieur hebben zich samen met enthousiaste collega-docenten volop ingezet om de uitreiking van de Goethe-certificaten bij ROC van Twente mogelijk te maken en tonen zich trots op de 16 geslaagde studenten: “Alle geslaagde studenten hebben hiermee een prestatie van formaat neergezet!”.

Internationaliseringsprogramma
Kijk voor meer info over ons internationaliseringsprogramma op: www.rocvantwente.nl/internationalisering