Programmeren in het mbo? What’s the hype?

01 december 2020
Programmeren kun je leren! Maar, moet je het ook? Feit is dat programmeren al een aantal jaar flink aan terrein wint in het primair en voortgezet onderwijs. Ook in landen om ons heen is programmeren soms een verplicht onderdeel van het curriculum. En dat is niet omdat alle kinderen opgeleid moeten worden tot programmeur.

Waarom doen zij dat dan? Uit onderzoeken blijkt dat je door (samen) te programmeren werkt aan veel skills waar iedereen baat bij heeft: Stapsgewijs complexe problemen oplossen, nauwkeurig werken, samenwerken, creativiteit, doorzettingsvermogen en draagt het bij aan digitale geletterdheid.

Dat zijn eigenschappen waar ook onze studenten veel aan hebben. Daarnaast komen er ieder jaar studenten die meer en meer programmeerervaring hebben. Is er dan ook een rol weggelegd voor programmeren in het mbo? En als dat zo is, zijn onze docenten daar bekwaam in?

Die vragen hopen we met onze docenten in het edulab te beantwoorden. Daar verzorgen wij workshops om in kleine groepjes het programmeren te ervaren. Deze workshops zijn ook voor onderwijskundigen en teammanagers. Ben je benieuwd naar de uitkomsten of ben je werkzaam op een andere onderwijsinstelling en ook benieuwd naar dit onderwerp? Neem dan contact op met edulab@rocvantwente.nl.