Transport en logistiek opleidingen ROC van Twente landelijk voorbeeld

Almelo / 10 februari 2023
Om meer kennis, kunde én knelpunten over de sector transport en logistiek uit te wisselen brachten Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad en Elisabeth Post, voorzitter branchevereniging Transport en Logistiek Nederland een werkbezoek aan ROC van Twente, locatie de Sumpel in Almelo.

Tegen de landelijk trend in weet ROC van Twente studenten met succes te binden en boeien om in de transport en logistiek sector aan de slag te gaan. En dat is gunstig want met structureel 33.000 vacatures in deze branche in Nederland is het voor (jonge)vakmensen een kansrijk beroep.

Regionaal en verwachtingen managen

Mieke van ’t Oever, manager onderwijs team Transport en Logistiek van ROC van Twente: ‘De regio Twente is als logistieke hub een sterke speler in de transport en logistiek. De opleidingen van ROC van Twente sluiten daar goed op aan. Onze studentenaantallen zijn behoorlijk stabiel en veel van onze studenten weten op jonge leeftijd al dat ze dit vak in willen. Ook kiezen ze sneller voor een opleiding dicht bij huis met een mentaliteit van aanpakken die echt past bij deze regio.’

Patrick de Boer, docent logistiek en stagecoördinator: ‘We managen de verwachtingen bij studenten om uitval te voorkomen. Wie met de opleiding manager transport en logistiek op niveau 4 begint, draait ook mee op stage met orderpicken in een magazijn. Heel belangrijk is de persoonlijke begeleiding van studenten bij stage en hun schoolwerk. Onze digitale spreekuren worden goed bezocht.’

Praktijkles met VR op de Sumpel

Opvallend is de samenwerking met het vmbo in Twente volgens de MBO Raad. Bijvoorbeeld met het Alma college. Alle 1e jaars leerlingen nemen een kijkje bij ROC van Twente, locatie de Sumpel, om kennis te maken met transport en logistiek. Leerlingen met het profiel Mobiliteit en Transport krijgen les in praktijklokalen van ROC van Twente waar ze gebruik maken van praktijksimulatie zoals VR. Ook worden daar toetsen afgenomen. Volgens Tekin is het één van de manieren om perspectief te bieden met mbo-onderwijs en wordt de sector ermee geholpen. 

Begeleiding op de werkvloer 

De samenwerking met het bedrijfsleven werd zichtbaar tijdens het bedrijfsbezoek aan transportbedrijf E. van Wijk in Almelo waar veel studenten stagelopen en oud-studenten werken. Ook het opleidingscentrum Transport & Logistiek in Rijssen is bezocht. Elisabeth Post: ‘Rijssen laat echt een interessant voorbeeld van de samenwerking tussen school en bedrijfsleven zien.’ Bovendien is de begeleiding van studenten van onschatbare waarde.

Mieke: ‘Bedrijven willen nieuwe medewerkers duurzaam inzetten en hebben daarbij ook het onderwijs nodig om te weten hoe dat te doen. Via zogenoemde werkveldcommissies en relatiebijeenkomsten informeren wij bedrijven over wat verwacht wordt van studenten en waar extra ondersteuningsbehoeften zijn. Een stukje goed werkgeverschap hoort daarbij en het op de juiste waarde schatten van de mbo’ers.’ Want, waar stagevergoedingen in Twente steeds beter geregeld zijn, blijft de MBO Raad zeker pleiten voor een betere vergoeding ook op landelijk niveau. Verder bleek dat het thema Leven Lang Ontwikkelen nog veel kansen biedt voor de sector.

Op de foto v.l.n.r.: Trudy Vos, voorzitter CvB, Jan Ooms, directeur Bouw & Vervoer, Wietse de Jonge, docent, Roy van den Berg, docent, Mieke van ’t Oever, manager onderwijs, Rob Muller, docent, Elisabeth Post, voorzitter TLN, Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad, Ben Gerrits, Port of Twente, Frank Rem, MBO Raad, Bauke Post, docent, Patrick de Boer, docent.

Lees ook