ROC van Twente en SMEOT organiseren Nederlands Kampioenschap Lassen

Hengelo / 13 maart 2023
Op donderdag 16 en vrijdag 17 maart worden bij SMEOT, mbo-vakschool voor metaal, mechatronica en verspaning, in Hengelo de Nederlandse Kampioenschappen voor Lassen gehouden. Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek. ROC van Twente organiseert deze wedstrijden in samenwerking met SMEOT. De Hengelose wethouder Onderwijs Claudio Bruggink geeft op donderdag 16 maart om 8.30 uur het startsein voor de wedstrijden. Op vrijdag 17 maart is er nog een ondernemersontbijt voor de leden van IKT (Industriële Kring Twente) met aansluitend een rondleiding.

Twee Twentse kandidaten
Twee studenten vanuit ROC van Twente / SMEOT hebben zich gekwalificeerd voor deze landelijke finales en horen hiermee al tot de top van Nederland. Het gaat om:

  • Lassen MAG/BMBE: Tim Kleijne Snuverink, 18 jaar, uit Haaksbergen
    Tim werkt bij P&S Metaalbedrijf in Haaksbergen.
  • Lassen TIG: Stijn ten Vergert, 19 jaar, uit Haaksbergen
    Stijn werkt bij Stork in Hengelo.

Wanneer op vrijdag aan het eind van de dag de wedstrijden zijn afgerond en de deelnemers weer naar huis zijn afgereisd, gaan de juryleden alle gedane arbeid beoordelen. Vrijdag, een week later, wordt de top 3 van beide disciplines in Amsterdam bekend gemaakt.

Prijsuitreiking
De meeste finales vinden plaats in de RAI in Amsterdam. Namens ROC van Twente krijgen 44 studenten de kans een medaille te halen tijdens het NK Skills The Finals (STF) dat op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam plaatsvindt. Naast STF is er ook een aantal finales op externe locaties, zoals het Lassen bij ROC van Twente/SMEOT in Hengelo. Vrijdagavond 24 maart is de feestelijke prijsuitreiking. Vorig jaar behaalden studenten van ROC van Twente 7 gouden, 6 zilveren en 8 bronzen medailles.

WorldSkills Netherlands
Er zijn wedstrijden voor bijna alle beroepen: van beveiliger tot kapper, van interieuradviseur tot maatschappelijke zorg en van bouwtimmerman tot juridisch dienstverlener. Voor een aantal beroepen maakt de winnaar kans op een plek in Team Netherlands en mag hij/zij mee naar EuroSkills later dit jaar.

WorldSkills Netherlands zet zich in om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Skills The Finals is één van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO Raad en SBB onder de noemer ‘Dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs. WorldSkills Netherlands: Skills Heroes | WorldSkills Netherlands.