Ook mbo’ers geven quantumtechnologie in Nederland een boost

Hengelo / 15 juni 2023
Quantumtechnologie gaat over de allerkleinste deeltjes die je met je blote oog niet kan zien. En die superkleine deeltjes, ook wel nanodeeltjes genoemd, worden steeds belangrijker. Daarom organiseerde Anouk Regeling, docent-onderzoeker bij ROC van Twente op woensdag 14 juni het eerste Quantum Meets event in de Gieterij voor onze technische mbo studenten.

Want, waar quantumtechnologie eerder nog een academische activiteit was, hebben bedrijven nu en in de toekomst, ook zeker technisch geschoolde mbo-ers nodig met relevante kennis en ervaring over deze techniek.

Leuke beroepsoriëntatie

‘Nano technologie is vernieuwend,’ vertelt Anouk Regeling, docent-onderzoeker bij ROC van Twente. ‘Via Quantum Meets, het jaarlijkse evenement waarin onderwijsinstellingen en bedrijven door heel Nederland activiteiten organiseren over quantumtechnologie, zorgt ROC van Twente voor een leuke beroepsoriëntatie in een veranderende wereld. In Twente werkt ROC van Twente op dit gebied samen met de UT en Saxion.’

Nanolab

Dr. ir. Roald Tiggelaar van het MESA+ Nanolab van de UT, kwam vertellen over het werken in een clean room van de UT. Want, wat is het en wat kun je ermee? Daarna volgden studenten 2 workshops om in de praktijk te zien wat quantumtechnologie is. Lab on a Chip was de eerste; een piepkleine chip maken waarmee allerlei laboratoriumfuncties uitgevoerd kunnen worden. De tweede workshop gaf via Virtual Reality een blik in een clean room; hoe ziet het eruit en wat kan je verwachten? Belangrijk, want zo kunnen ze tijdens hun studie goed kiezen welke technische kant zij op willen.

Ruim 20 leerlingen uit het voortgezet onderwijs -Greijdanus College Zwolle- assisteerden tijdens één van de workshops. ‘Leerlingen en studenten zien op die manier dat een vak niet op zichzelf staat maar altijd in verbinding met iets groters’, volgens workshopleider Anika Embrechts, docent-onderzoeker bij ROC van Twente.

‘Ik heb nu geleerd dat deze technologie daar ook achter zit’

2e jaars student Precisietechniek Bas deed ook mee aan de middag. ‘Wij maken dingen tijdens onze opleiding en ik heb nu geleerd dat deze technologie daar ook achter zit. Want wat vroeger groot was, een computers bijvoorbeeld, is nu klein en als je dingen op kleine schaal maakt, dan reageren middelen anders.’

‘Goed om te weten dat ik met mijn opleiding ook deze kant op kan’

Nathalie, 3e jaars student aan de opleiding Lab- en Procestechniek, stak heel wat op tijdens Quantum Meets. ‘Of ik in de toekomst in een clean room wil gaan werken weet ik niet maar het is wel heel goed om te weten dat ik mijn opleiding ook deze kant op kan. Ik verbreed graag mijn horizon en ik weet nu wat deze technologie mij kan brengen.’

Over Quantum Meets

Elk jaar organiseert Quantum Delta NL verschillende inspirerende evenementen in heel Nederland tijdens Quantum Meets. Tijdens Quantum Meets houden onderwijsinstellingen en bedrijven door heel Nederland allerlei activiteiten die gaan over quantum technologie. In Twente werkt ROC van Twente samen met de UT en Saxion.  

Meer info