Op weg naar de Gouden Vlam: Daphne Penterman

06 september 2023

Daphne Penterman (21 jaar), BOL-studente procestechniek van ROC van Twente, heeft een welverdiende plek veroverd als één van de finalisten voor de felbegeerde Gouden Vlam van de KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging).

Operator C
Afgelopen juli heeft Daphne met trots haar diploma Operator C ontvangen. Haar afstudeeronderzoek, uitgevoerd bij Timmerije in Noordijk (Neede), sprong eruit door de buitengewone kwaliteit. Reden voor haar docenten om Daphne te nomineren voor de Gouden Vlam. Een terechte nominatie, blijkt nu ze een van de drie finalisten is.

Onderzoek naar verbeteringen
Daphne onderzocht wat er nodig was om het productieproces van een kunststof product (een onderdeel in een koffiezetapparaat) te verbeteren. Doel was om het proces en het eindproduct te verbeteren om uiteindelijk minder uitval te hebben. De aanpassingen die Daphne ontdekte zorgen nu daadwerkelijk voor minder uitval, een afname van het aantal grond- en hulpstoffen en voor meer winst.

Verbeteren productieproces
De Timmerije is een moderne kunststof spuitgieterij en zij maken hoogwaardige kunststofproducten. Daphne richtte zich met haar onderzoek op het verbeteren van het productieproces op de A100-5. De A100-5 is een machine die zijstukken spuit en verplaatst naar de automatisering ernaast. Door de automatisering ernaast worden dan de rubberen voetjes (die op een andere machine gemaakt worden) samengevoegd met de zijstukken tot het eindproduct.

Afwijking ‘rubber voetje’
Daphne ontdekte dat de uitval op de A100-5 komt door een afwijking aan het ‘rubber voetje’. Ze vertelt: “Die afwijking ontstond door het steeds opnieuw produceren van het ‘rubber voetje’, terwijl er nog één vast zat in de matrijs (ijzeren mal). Zodra de automatisering bij de A100-5 in storing viel vanwege vacuüm-verlies door deze afwijking, werden daarna de eerste 3 producten (zijstuk met rubber voetjes) weggegooid bij opstarten. Zo ontstond de grote hoeveelheid uitval.

Aanpassingen
Deze informatie zorgde ervoor dat de productie van het ‘rubber voetje’ naar een nieuwe, elektrische en duurzamere machine werd verplaatst om zo de afwijking te voorkomen/verminderen. In deze nieuwere machine haalt een robot de producten uit de matrijs en kan vooraf de vacuüm getest worden. Zo blijven er geen producten meer in de matrijs vastzitten en gaat het samenvoegen een stuk beter.

Een andere aanpassing in het proces is dat de producten op een transportband gelegd worden. Dit voorkomt dat producten op de grond vallen/stuiteren en onder de machine terechtkomen. De productiemensen zien zo sneller de kwaliteit van de producten en het is ergonomisch een verbetering, omdat ze niet meer hoeven te bukken om producten van de grond te halen.

Finale
In september staat Daphne een spannende uitdaging te wachten: een presentatie geven in Utrecht. Op 5 oktober, tijdens de Avond van de Chemie, hoort Daphne of zij er met de Gouden Vlam én € 1.000 vandoor gaat. Daphne vertelt hierover: “Ik vind het leuk dat ik in de finale sta en had dit niet verwacht. Ik ben iedereen dankbaar voor de steun en hulp die ik kreeg tijdens mijn afstudeeronderzoek. Dankzij die steun heb ik nu een mooi resultaat en sta ik in de finale van de Gouden Vlam. Spannend vind ik het nu nog niet. Ik focus me op de voorbereiding. De spanning neemt vast nog wel toe als het allemaal dichterbij komt.

Gouden Vlam
Sinds 2018 heeft de KNCV de traditie om jaarlijks het beste chemische afstudeerverslag in het mbo te eren met de Gouden Vlam. Tijdens de officiële uitreiking op de Avond van de Chemie zal de winnaar niet alleen de prestigieuze 'Gouden Vlam' ontvangen, maar ook een prijs van € 1000,-. En dat is nog niet alles! Bij voldoende inzendingen van hoge kwaliteit worden twee tweede prijzen van € 250,- uitgereikt. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de VNCI.