Taal (leren) is van onschatbare waarde!

Hengelo / 07 december 2023
Taal (leren) is van onschatbare waarde! Met taal kun je meedoen. Met taal doe je ertoe. Een solide infrastructuur is essentieel voor de persoonlijke ontwikkeling van elk individu. Professor Dr. Maurice de Greef van de Vrije Universiteit Brussel deelde tijdens een conferentie over ons Educatieonderwijs inzichten in het belang van volwasseneneducatie.

Uit onderzoek blijkt dat voor onze cursisten in Twente:

  • 79% de taal beter kan toepassen bij taaltrajecten (tov 58% in de landelijke benchmark);
  • 25% tot 30% meer mensen ontmoet en actiever wordt buitenshuis;
  • 50% eerder op zoek gaat naar een baan;
  • 40% een betere psychische gezondheid ervaart door de trajecten Scoren met gezondheid;
  • 64% ervaart door te kunnen stromen naar een vervolgopleiding.

Naast de presentatie kregen de aanwezigen een inkijkje in de verschillende taaltrajecten, modules en samenwerkingen met belangrijke partners zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, taalpunten en bibliotheken. “De keten van partners is onmisbaar om cursisten te begeleiden naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt en/of te helpen deel te nemen aan onze samenleving. Als ROC van Twente zetten we er samen met onze partners de schouders onder om de doelgroep NT1 en NT2 vooruit te helpen. Want de impact van taal is enorm.”, dat waren de slotwoorden van bestuursvoorzitter Trudy Vos.

Benieuwd naar het verhaal van één van onze cursisten? In deze video deelt Judit Szabó uit Hongarije haar ervaringen met Nederlandse taallessen.