Duits-Nederlands Energiebooster project zet grensregio in de startblokken voor energietransitie

Hengelo / 24 januari 2024
Duitsland en Nederland staan voor vergelijkbare uitdagingen in de energietransitie, zij het met hun eigen unieke beginselen, wensen en vereisten. Als dynamische grensregio worden nu de krachten gebundeld om kennis en kunde uit te wisselen over duurzame energie en het opleiden vakmensen die de energietransitie kunnen realiseren. Met het project ‘Energiebooster’ gaat de regio gezamenlijk de toekomst tegemoet met een uniforme aanpak.

Wie doen mee?

Vier vooraanstaande beroepsopleidingsinstellingen in de grensregio slaan de handen ineen voor dit project: Handwerkskammer Münster (NRW) neemt het voortouw, samen met Handwerkskammer Osnabrück-Emsland-Grafschaft Bentheim (Niedersachsen), ROC van Twente en hogeschool Saxion.

Energie transitie vormgeven en implementeren

Het project Energiebooster project streeft ernaar de energietransitie in de grensregio vorm te geven en te implementeren. Hierbij worden nieuwe energietechnieken en efficiënte energietechnologieën toegepast in de gebouwde omgeving. Het is een grootschalig initiatief dat zich richt op onderwerpen als warmtepompen, fotovoltaïsche zonne-energie, innovatieve bouwtechnologie, e-mobiliteit, smart home, groene waterstofgebruik, en energieopslag en -beheer.

Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en aanbieden van nieuwe bijscholingscursussen, evenals het informeren van professionals in het vakgebied via publicaties, presentaties, adviezen, conferenties en excursies.

Interreg VI Duits-Nederlands programma

De Handwerkskammer Münster lanceerde vol trots het Duits-Nederlands energietransitieproject Energiebooster. Op 5 september 2023 kwamen Duitse en Nederlandse projectpartners samen tijdens het kick-off-evenement in het Bildungszentrum van de Handwerkskammer in Münster. Het project, dat een bedrag van 1,5 miljoen euro beslaat, wordt over een periode van drie jaar gefinancierd door het Interreg VI Duits-Nederlands programma. Een veelbelovende start voor een grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van energietransitie!

Lees meer: 

Bekijk meer projecten die binnen Interreg-VI plaatsvinden zodat er samen wordt gewerkt aan de euregionale verbinding en integratie tussen onderwijs en arbeidsmarkt op lerenzondergrenzen.com