Isabel de Wijngaert wint prijs met aangrijpend gedicht voor vrijheidsherdenking

18 april 2024
Isabel de Wijngaert, student aan de opleiding Acteur van de Podiumacademie van ROC van Twente, heeft lovende reacties ontvangen voor haar ontroerende gedicht dat ze heeft ingezonden voor de gedichtenwedstrijd van Stichting ‘In vrijheid Herdenken Almelo’. Haar inzending, een gedicht over haar overgrootvader, zit vol persoonlijke emoties en familiegeschiedenis en is door de jury uitgekozen als één van de twee winnende gedichten. Als erkenning voor haar bijdrage mag Isabel op 4 mei haar gedicht voordragen in Hof88 in Almelo.

Lofzang op de vrijheid
Het gedicht van Isabel raakte de jury vanwege het diepgaande persoonlijke karakter. Het gedicht, geïnspireerd op het verhaal van haar overgrootvader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld werd aan de Birmaspoorlijn, vertelt een verhaal van veerkracht, herinnering en het koesteren van het leven te midden van onbeschrijflijk leed. Haar boodschap: ‘Echte liefde bestrijdt haat en afgunst’.
 

Isabel over haar gedicht: ‘Dit gedicht is gebaseerd op het dagboek dat mijn vader heeft uitgebracht die mijn overgrootvader heeft geschreven terwijl hij in de kampen zat bij de Birmaspoorlijn. Het boek heet "Lofzang op het Leven". Mijn vader heeft mij altijd voorgelezen uit dat dagboek en daarom maakt deze wedstrijd dat boek eigenlijk alleen maar specialer dan dat het al was. Het was erg fijn om eraan herinnerd te worden waar je vandaan komt en dat alles wat je hebt er niet zomaar is.‘
 

Het schrijven van het gedicht ‘Lofzang op de vrijheid’ was voor Isabel een moment waarin ze herinnerd wordt aan haar afkomst, waarbij ze besefte dat alles wat je hebt er niet zomaar is.