Kennisclips: onderdeel van het nieuwe lesgeven

Bas Heerink, Adviseur Educatieve Technologie & ICT / Edulab geeft antwoord op de vraag: Waarom werken met kennisclips? Deze vraag stond centraal in mijn ontwerponderzoek voor mijn master Leren & Innoveren.

Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat Blended Learning de laatste jaren steeds vaker de revue passeert in onderwijsland. Zeker sinds de coronaperiode waarin veel geëxperimenteerd is met digitaal en asynchroon onderwijs. Volgens mij zijn kennisclips een uitstekend middel om hier stappen in te zetten. Er is al vaak aangetoond dat kennisclips kunnen bijdragen aan beter onderwijs. Recent is er in het Edulab een videostudio in gebruik genomen waar je faciliteiten en expertise vindt.

Een kennisclip die echt bijdraagt aan beter leren

Centrale vragen in het afstudeeronderzoek waren effectieve kenmerken van kennisclips; hoe zorg je dat je een kennisclip vindt of maakt, die echt kan bijdragen aan beter leren? En als je een goede kennisclip hebt, hoe gebruik je deze dan in je onderwijs? Daarnaast heb ik ook gekeken naar wat docenten nodig hebben om meer gebruik te maken van kennisclips. Wat houdt hen tegen? Ongeveer 70 collega’s hebben deelgenomen aan een behoefteonderzoek. Het belangrijkste lijkt te zijn dat we een externe noodzaak missen om er mee aan de slag te gaan. Toch is die er wel enigszins, zeker met thema’s als gepersonaliseerd onderwijs, en een leven lang leren in ons achterhoofd houden.

Onderzoek leidde tot een infographic

Uiteindelijk heeft het onderzoek geleid tot een infographic. Vanuit die infographic kun je als docent kiezen om eigenhandig een stappenplan te volgen. Of, als je echt expert wilt worden op het gebied van videogebruik kun je via de ROC academie opgeven voor de minileergang “Visualiseren: Werken met kennisclips”. Een leergang met twee bijeenkomsten en opdrachten waarbij we ook feedback op elkaar geven. Daar leer je namelijk het meest van!

Bekijk de infographic om te zien waarom het slim is om eens met kennisclips te werken in je les.

Zie hier de infographic over Kennisclips

Als je iets meer wilt weten, bekijk dan ook mijn (hoe kan het ook anders) kennisclip!