‘Student-docentrelaties in het mbo’

Manon Toonen zoekt docenten die willen meedoen aan haar promotieonderzoek student-docentrelaties in het MBO.

Een goede kwalitatieve relatie kan ook in het mbo een grote meerwaarde te hebben. Tenminste, dat denken we. Het is nog niet eerder onderzocht. Wel is er vooronderzoek geweest en dit wordt verder onderzocht met het promotieonderzoek van onze eigen Manon Toonen: ”Student-docentrelaties in het mbo in de spotlights”.

 

Uit vooronderzoek lijkt een kwalitatief goede student-docentrelatie in het mbo te zorgen voor:

  • Meer betrokkenheid van de student
  • Minder (voortijdig) schoolverlaten
  • Beter schools functioneren van studenten met problemen
  • Voorbereiding werknemer-werkgeverrelatie
  • Vergroten welbevinden docenten
  • Verminderen burn-outklachten docenten

Wil je Manon helpen bij haar promotieonderzoek?

Manon geeft zelf les bij college mens en gezondheid in Almelo. Daarnaast heeft ze twee dagen in de week om dit onderzoek te doen dankzij de NWO promotiebeurs voor leraren. De begeleiding is van de universiteit van Amsterdam en het practoraat versterken leerproces niveau 2 van ROC van Twente. Voor de eerste stap/studie 1 in het onderzoek is Manon op zoek naar docenten die mee willen doen. Er moeten vragenlijsten worden getest en daar kom jij als docent in beeld…

Wat houdt de deelname in?

Een onderzoeker komt een lesuur in de klas. Dit is in november of eind januari-februari-maart in het huidige schooljaar (22-23). De klas krijgt een korte uitleg over het onderzoek met aansluitend een digitale vragenlijst die studenten invullen. Jij als docent vult over 8 studenten (tijdens dat uur) digitale vragenlijsten in. De vragenlijsten gaan over de ervaren relatie, gedrag op school en betrokkenheid.

Enkele docenten en klassen worden een paar weken later gevraagd nogmaals mee te doen aan het onderzoek, om de betrouwbaarheid te meten. Uiteraard wordt afgestemd met de docent welk uur de onderzoeker langs komt en wordt er vooraf doorgesproken wat er dat uur gebeurt. Alle verzamelde data worden zo veel mogelijk geanonimiseerd, de data worden verwerkt en opgeslagen op een veilige manier volgens de richtlijnen van de universiteit van Amsterdam en NWO.

Waarom zou je helpen?

Eenmaal betrokken bij het onderzoek wordt je (als je dat wil) op de hoogte gehouden van het gehele onderzoek en daarvan de uitkomsten.

Meer informatie over een eerder onderzoek is te lezen in een artikel uit Vakblad Profiel, editie september 2022.
 

Interesse of meer weten? Mail Manon: mtoonen@rocvantwente.nl