Daarbij gaat het om aandacht voor andere culturen, internationale economie en vergelijking met andere landen. Niet alleen is de Nederlandse samenleving cultureel divers, maar tevens wordt er op de arbeidsmarkt voor (bijna) alle beroepen steeds meer samengewerkt met het buitenland. Het onderwijsveld heeft o.a. tot doel om studenten voor te bereiden op deze internationale en diverse samenleving en arbeidsmarkt.
Dat vraagt om internationalisering vanuit een integrale visie, gericht op alle aspecten van internationaal competent zijn. Het vraagt ook om verankering in de onderwijsvisie en -aanpak van de school. En het vraagt om kennisdeling, overleg en samenwerking.
Studenten en docenten moeten over een oriëntatie, kennis en vaardigheden beschikken waarmee ze in internationale contexten in buiten- en binnenland kunnen communiceren en samenwerken en kunnen reflecteren op internationale vraagstukken. Door toenemende internationalisering in steeds meer beroepen kunnen o.a. beheersing van een of meer vreemde talen en een flexibele opstelling tegenover anderen nodig zijn. ROC van Twente en ROC Mondriaan hebben daarom het practoraat Internationalisering in het leven geroepen, waarin beide ROC’s een samenwerking aangaan.
Het practoraat levert een belangrijke (op onderzoek gebaseerde) bijdrage aan het (nieuwe) internationaliseringsbeleid. Binnen beide ROC’s worden drie niveaus van internationalisering benoemd: internationalisering at home (I@H), Mobility en Excellentie. De focus van het practoraat ligt bij I@H, mede omdat dit nog in de kinderschoenen staat en verder ontwikkeld dient te worden.