beroepsbeeld

Je werkt in alle velden van de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, de thuiszorg of zorginstellingen. Je verpleegt, begeleidt en verzorgt mensen. Je helpt mensen om zelfstandig te functioneren en ondersteunt ze waar nodig bij persoonlijke verzorging of verricht verpleegtechnische zorg. Denk aan wonden verzorgen, het verstrekken van medicijnen en injecties geven. Je informeert mensen over gezondheid, leefstijl, ziekte en behandeling en hebt oog voor het welbevinden. Je houdt de zorgdossiers bij. Zelfstandig werken, coördineren en organiseren: je doet het allemaal. Je bent ondernemend en werkt samen met collega's in een team. En: je hebt veel contact met familie en andere zorgverleners zoals (huis)artsen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers.

beroepsprofiel

Je kunt je inleven in anderen en behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, kunt goed samenwerken, organiseren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 4
 • Duur 2 jaar
 • Cursusgeld € 715,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus 2024 en februari 2025
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een vaste dag per week naar school en volgt daarnaast geplande lessen op afwijkende momenten.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.

Examinering

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie. En je doet examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

Je doet kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding en wonen, verpleegkunde en het geven van persoonlijke verzorging. Je oefent vaardigheden in het praktijklokaal. Tenslotte werk je aan rekenen, Engels, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen.

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als mbo-verpleegkundige voor minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een (leer)werkplek. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl. Heb je bij aanvang van de opleiding geen passende (leer)werkplek dan adviseren wij om niet met de opleiding te starten. Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

Daarnaast heb je nodig:

 • een mbo-diploma Verzorgende IG niveau 3
 • of een mbo-diploma Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4
 • of een gelijkwaardig diploma

Studenten met een MZ-vooropleiding doorlopen de eerste 10 weken een aanvullend programma. Dit bestaat uit twee e-learningmodules en twee dagdelen VTH.

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan. Deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. Ook word je uitgenodigd voor een welkomstdag. Tijdens deze dag maak je kennis met de opleiding, je docenten en je medestudenten.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 715,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 375,- per leerjaar. Voor keuzedelen kunnen er extra kosten bijkomen (ongeveer € 50,- per keuzedeel). Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als mbo-verpleegkundige. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Verpleegkunde. Of je specialiseert je en kiest voor een vervolgopleiding, zoals Kinderverpleegkundige of Intensive Care Verpleegkundige.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?