beroepsbeeld

Je werkt op een bouwplaats, bijvoorbeeld in de nieuwbouw. Soms restaureer je woonhuizen of kantoren. Je metselt rechte of gebogen muren, aan de hand van tekeningen in verschillende verbanden. Te denken valt aan halfsteensverband of wildverband. Je maakt metselwerk dat je blijft zien (schoon metselwerk) of dat verdwijnt achter panelen of stucwerk (vuil metselwerk). In jouw metselwerk houd je soms ook rekening met andere bouwkundige voorzieningen zoals bevestigingsmateriaal voor isolatiemateriaal. Tegelzetten en stukadoren kun je ook.

beroepsprofiel

Wat jouw ogen zien, kunnen jouw handen maken. Je bent handig en hebt snel door hoe dingen technisch in elkaar zitten. Je werkt zelfstandig, maar je kunt ook goed samenwerken. Netjes en snel je werk doen, dat vind je een uitdaging.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau Derde leerweg / 2
 • Duur 2 maanden tot 2 jaar
 • Cursusgeld toelichting zie “Kosten”
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg, afhankelijk van jouw opleidingstraject.
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Lansinkesweg 28a, Hengelo Veldkampsweg 24, Almelo Morsweg 4 (Reggesingel 56), Rijssen Aziëlaan 3, Vroomshoop

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

In deze opleiding werk en leer je tegelijkertijd. Als je met deze opleiding begint, maak je in overleg met je coach een persoonlijk opleidingsplan. Je kunt er namelijk voor kiezen de hele opleiding volgen, maar ook om een paar onderdelen (modules) te doen.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 2 maanden tot 2 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg, afhankelijk van jouw opleidingstraject.

Hoelang jij bezig bent met deze opleidingstrajecten, hangt van een paar dingen af, namelijk:
• of je in aanmerking komt voor vrijstellingen omdat je al aantoonbare kennis en/of werkervaring hebt
• of je een diploma wil halen (dan volg je álle modules) of dat je één of enkele modules wil volgen
• of je extra ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld bij digitale vaardigheden, Nederlands of rekenen
• hoe snel je zelf studeert en hoeveel begeleiding je nodig hebt. 

Examinering

Aan het begin van je opleiding kijken we eerst naar jouw leer- en werkervaring. We testen dan of die kennis en vaardigheden voldoende (valide) zijn. Dat kan in een gesprek of een examen, of je laat op de werkvloer zien wat je al kunt. 

Wil je een diploma halen, dan moeten in ieder geval de modules Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap en twee keuzedelen voldoende zijn.

Vakkenpakket

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vaktechnische vakken (modules): lijmwerkzaamheden, metselwerk maken

Toelatingseisen

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • óf heb al een startkwalificatie (diploma mbo niveau 2 of hoger)

Ben je jonger dan 23 jaar, dan raden we de volledige opleiding Metselaar BBL/2 aan.

Je hebt werk als metselaar óf gaat aan het werk als metselaar bij een erkend leerbedrijf.

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. En je voert een persoonlijk gesprek.

Kosten

De kosten zijn tussen de € 500,- en € 3.500,- Dit is afhankelijk van jouw opleidingstraject.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als metselaar. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Allround metselaar niveau 3. 

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label